«Πόρτα» για τα self test έφαγαν ιδιοκτήτες εστίασης και λιανεμπορίου

«Πόρτα» για τα self test έφαγαν ιδιοκτήτες εστίασης και λιανεμπορίου

«Πόρτα» έφαγαν από την πλατφόρμα των self test οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν με take away και delivery, όπως και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου. Παρότι έσπευσαν στα φαρμακεία να προμηθευτούν τα self test, προκειμένου να είναι και νομότυποι, αλλά και κυρίως να είναι ασφαλείς οι πελάτες τους, ενημερώνονταν πως δεν το δικαιούνταν.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται αυτό, δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν προέβλεψαν να συμπεριλάβουν στην πλατφόρμα τα ΑΜΚΑ των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων στα οποία από τη Δευτέρα έχει επιβληθεί υποχρεωτικά η διενέργεια self test.

Εκτός οι ιδιοκτήτες

Τη Δευτέρα το πρωί, εκτός από εργαζομένους, πολλοί ιδιοκτήτες εστίασης και λιανεμπορίου, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν εργαζομένους και να λειτουργούν μόνοι τους τις επιχειρήσεις του ή ακόμα περισσότερο να εργάζονται κι αυτοί μαζί με τους υπαλλήλους τους, προσήλθαν στα φαρμακεία της Μεσσηνίας, προκειμένου να προμηθευτούν τα self test. 

Εκεί διαπίστωσαν ότι η πλατφόρμα δεν ενέκρινε σε αυτούς τη χορήγηση των τεστ και η αρχική εικόνα ήταν ότι μπορεί να ανοίξει μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, όσο και αν περίμεναν, ποτέ δε δόθηκε η έγκριση για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.

Αυτό μας επιβεβαίωσαν και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της Καλαμάτας, αλλά και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλλάκη.  

Η ανεπίσημη ενημέρωση είναι ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει προσαρμογή και θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους ιδιοκτήτες. Γι’ αυτό έχει δοθεί περιθώριο δήλωσης των τεστ για την εστίαση και το λιανεμπόριο μέχρι την Κυριακή.  

Στα φαρμακεία

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τους μαθητές Λυκείου και τους καθηγητές Λυκείου και από τη Δευτέρα για τους εργαζομένους, αλλά όχι για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Για αυτό, όπως είπε ο κ. Αργυρόπουλος, θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από τους Συλλόγους των επιχειρήσεων, για να ενταχθούν στο σύστημα και να μπορούν να προμηθευτούν και αυτοί τα τεστ.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των φαρμακείων με τα self test, ο κ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως έχουν συνεχώς απόθεμα. Οι συσκευασίες πλέον έρχονται κανονικά και τα τεστ είναι ατομικά, ωστόσο η φασαρία παραμένει για τα ίδια τα φαρμακεία από τη χορήγησή τους.

Εμπορικός Σύλλογος

Χθες το μεσημέρι ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέδωσε ενημέρωση προς τα μέλη του για το θέμα αυτό, στην οποία αναφέρει: «Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το εάν η υποχρέωση πραγματοποίησης των self tests ισχύει –εκτός από τους εργαζόμενους- και για τους εργοδότες, επιχειρηματίες και τους βοηθούντες συγγενείς πρώτου βαθμού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

-Στη σχετική Υπουργική Απόφαση δε γίνεται λόγος για τους επιχειρηματίες και τα βοηθούντα μέλη των οικογενειών τους. Ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μέτρου στηρίζεται στην αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, όπου όμως για να κάνει κάποιος τη σχετική γνωστοποίηση πρέπει να έχει τη δική του “ηλεκτρονική μερίδα”. Τέτοια έχουν μόνο οι εργαζόμενοι και αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν καμία γνωστοποίηση στο ΕΡΓΑΝΗ, λογικά εξαιρούνται του μέτρου και η διενέργεια ή όχι τεστ εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του κάθε επιχειρηματία.

-Σε σημερινή (χθεσινή) συνέντευξη που παραχώρησε η γενική γραμματέας Εργασίας κα Στρατινάκη ανέφερε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο στους εργαζομένους. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δε συμπεριλαμβάνει ούτε τα μέλη α’ βαθμού συγγένειας. Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει αντιμετώπιση το επόμενο διάστημα, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζομένους για να μην πέσει όλος αυτός ο όγκος ταυτοχρόνως στα φαρμακεία».

Της Βίκυς Βετουλάκη