Σημαντικά θέματα για τη Μεσσηνία σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Σημαντικά θέματα για τη Μεσσηνία σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Η αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο Καλαμάτας, ο δρόμος Τζάνε – Καλαμάκι και το αλιευτικό καταφύγιο Καρδαμύλης

Τρία θέματα με σημαντικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία πρόκειται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση το Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.). Ειδικότερα, στο Τμήμα Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων θα ληφθεί απόφαση έγκρισης ή μη  της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης τροποποίησης της χάραξης αρτηρίας διερχόμενης από τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου, Δήμου Μεσσήνης».

Στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων – Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων θα συζητηθούν τα θέματα: Έγκριση ή μη μελέτης χωροθέτησης του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Καρδαμύλης», λιμένος Καρδαμύλης, Δήμου Δυτικής Μάνης.

Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Διαχείρισης  Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για έναρξη, κατά το έτος 2021, ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας», σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο τριετούς προγραμματισμού 2021-2023.

Το πρώτο θέμα καθυστερεί να ολοκληρωθεί πολλά χρόνια και έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από όσα προέβλεπαν οι συμβάσεις που υπογράφηκαν. Πρόκειται για τροποποίηση της μελέτης στο τμήμα που αφορά στο πέρασμα του δρόμου από την ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης, η οποία βρίσκεται στο λόφο πάνω από το σημερινό Πεταλίδι.

Το συγκεκριμένο τμήμα αφαιρείται από την εργολαβία της παράκαμψης του Πεταλιδίου, η οποία το επόμενο διάστημα θα κλείσει, καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες στα τμήματα από τη μια και την άλλη πλευρά του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί από το 2012 και η αρχική σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2015!

Επιπλέον, επισημαίνεται, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουν αφεθεί αιχμές για τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι καθυστερούν το έργο, ότι το υπουργείο Πολιτισμού πριν καν ξεκινήσει είχε ζητήσει την αλλαγή της χάραξης του δρόμου, διότι περνούσε από περιοχή με σημαντικές αρχαιότητες.

Για το δεύτερο θέμα να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχε σημειώσει σε επίσκεψή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τον περασμένο Φεβρουάριο στην Καλαμάτα, εκτός από τις παρεμβάσεις στην προβλήτα του αλιευτικού καταφυγίου της Στούπας, προωθούνται παρεμβάσεις στο αλιευτικό καταφύγιο της Καρδαμύλης, ενώ στην πορεία θα εξεταστούν οι ανάγκες και στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (Σελίνιτσας).

Στόχος είναι, όπως είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα τα σχετικά έργα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις πιο πάνω τρεις τουριστικές περιοχές να υποδέχονται τουριστικά σκάφη το καλοκαίρι.

Για το τρίτο θέμα, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μια αρχαιολογική έρευνα στο Κάστρο μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής.

Την ίδια θέση έχει υποστηρίξει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε τοποθέτησή της στη Βουλή, την περίοδο που η πόλη διεκδικούσε ανασκαφική παρέμβαση στην πλατεία της Υπαπαντής, προκειμένου να αναδειχθούν οι αρχαιότητες που είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν και μπαζώθηκαν παρά τη θέληση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Α.Π.