Στο… πόδι σύλλογοι, επιτροπές και αιρετοί για τη σύμβαση ΣΔΙΤ στην Καλλιρρόη

Στο… πόδι σύλλογοι, επιτροπές  και αιρετοί για τη σύμβαση ΣΔΙΤ στην Καλλιρρόη

Μετά τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους συνεχίζονται τα καλέσματα από επιτροπές αγώνα και κατοίκων της περιοχής προς τους πολίτες, αλλά και τους αιρετούς του Δήμου Οιχαλίας, για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Κυριακής στην Καλλιρρόη ενάντια στη σύμβαση ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια.

Σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι επιχειρείται να συντελεστεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όχι για την Καλλιρρόη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και να μπει ταφόπλακα στη ζωή και την οικονομία.

Το νέο κάλεσμα για την κινητοποίηση της Κυριακής, στις 12.00 το μεσημέρι, μετά τον κόμβο της Καλλιρρόης, υπογράφουν η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης και Όμορων Χωριών, καθώς και η Σουηδική Κοινότητα της Καλλιρρόης “Ο Ελαιώνας”.

Στο κοινό τους κάλεσμα οι φορείς σημειώνουν μεταξύ άλλων: “Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι θεσμικοί παράγοντες –πρόεδροι και τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών Καλλιρρόης, Βασιλικού και Κόκλας και ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Απριλίου και ώρα 12.00 στη διασταύρωση με την εθνική οδό του χώρου στον οποίο μεθοδεύεται η κατασκευή σκουπιδοεργοστάσιο με ΧΥΤΥ”.

Επιπλέον, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» χαιρετίζει τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής της Καλλιρρόης οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν την Κυριακή σε συγκέντρωση ενάντια στο σκουπιδοεργοστάσιο στην περιοχή της Καλλιρρόης.

Όπως τονίζει, «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή του Νίκα, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, επιδιώκει μαζί με την κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πανάκριβο και αντιπεριβαλλοντικό έργο. Ένα έργο για το οποίο οι πολίτες θα πληρώνουν πολύ ακριβά, σχεδόν 110 ευρώ τον τόνο».

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση Τύπου σημειώνονται τα εξής: “Τονίζουμε ότι το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ, εκτός από αντιοικονομικό και αντιπεριβαλλοντικό, είναι και σκάνδαλο, γιατί επιδιώκεται να υλοποιηθεί, ενώ υπάρχουν πλήθος από εκκρεμοδικίες, αλλά είναι και γεμάτο από πολλές παράνομες και παράτυπες διαδικασίες.

Ένα έργο που έχει απορρίψει από το καλοκαίρι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεπώς, παρά τα ψέματα που λέγονται, δεν έχει ακόμη επανακατατεθεί ο φάκελος. Συνεπώς, δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ.

Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, όπως και η παράταξη Τατούλη, οφείλουν να σεβαστούν και τη νομιμότητα και να σταματήσουν αμέσως οι παράνομες εργασίες, αφού αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Οφείλουν να πάψουν το παραμύθι ότι «δε γίνεται αλλιώς», διότι φυσικά γίνεται και αλλιώς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σεβαστούν και τη νομιμότητα και τους πολίτες που θα πληγούν και σταματήσει τώρα αυτό το αντιπεριβαλλοντικό και πανάκριβο έργο.

Οφείλει η Περιφέρεια να προχωρήσει σε συνεργασία με τους Δήμους σε μια διαχείριση υπό την ευθύνη των Δήμων, η οποία να σέβεται και το περιβάλλον και την τσέπη των πολιτών.

Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες να αλλάξει ριζικά πορεία ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων και να ακολουθηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο, το οποίο να είναι αποκεντρωμένο κατά ομάδες Δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των Δήμων και να ακολουθεί τα βήματα: διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση. Και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ και, φυσικά, η ανακύκλωση να ξεκινάει από διαλογή στην πηγή και την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, οργανικά κ.λπ.

Οφείλουμε να καταγγείλουμε την Περιφερειακή Αρχή Νίκα και για το γεγονός ότι έχουμε εγγράφως ως παράταξη ζητήσει εδώ και 45 μέρες να μας δοθούν τα έγγραφα το τι υπόγραψε ο περιφερειάρχης, παρανομούν και δε μας τα έχουν δώσει ακόμη”.
Α.Π.