Συμμορία γένους θηλυκού διακινούσε ναρκωτικά και παράνομα έγγραφα στη Μεσσηνία

Συμμορία γένους θηλυκού διακινούσε ναρκωτικά και παράνομα έγγραφα στη Μεσσηνία

Στην αποδόμηση ενός σημαντικού κυκλώματος διακίνησης κλεμμένων και πλαστών εγγράφων (διαβατήρια – ταυτότητες­), αλλά και ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, στη Μεσσηνία και την Αττική, προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, συλλαμβάνοντας πέντε άτομα σε Μεσσηνία και Αθήνα.

Αίσθηση προκαλεί η κατάσχεση μεγάλου αριθμού διαβατηρίων και ταυτοτήτων, κλεμμένων και πλαστών, από διάφορες χώρες του κόσμου.

Εκτός από τους πέντε συλληφθέντες, τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα, η δικογραφία περιλαμβάνει κι ένα έκτο μέλος της οργάνωσης, το οποίο έχει φύγει το τελευταίο διάστημα για το εξωτερικό.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για -τις κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, της πλαστογραφίας, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της παράνομης κατοχής και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αλλοδαπών.

Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου τους ασκήθηκαν διώξεις και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή σήμερα τρεις (ο άντρας και 2 γυναίκες) και την Παρασκευή οι άλλες δύο γυναίκες.

Ταυτόχρονες επιχειρήσεις
Η οργάνωση εξαρθρώθηκε, έπειτα από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, και όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αττικής, καθώς και διαβατήρια και λοιπά ταξιδιωτικά ή μη έγγραφα αλλοδαπών αρχών.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση έξι μελών της οργάνωσης. Η σύλληψη πέντε ενεργών μελών της είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα παράλληλα σε περιοχές της Αττικής και της Μεσσηνίας.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και διεξήχθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Πύλου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας.

Η αρχηγός και οι ρόλοι τους
Ειδικότερα, συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαπές γυναίκες και ένας Έλληνας και αναλυτικά: Μία 29χρονη Μολδαβή η οποία κατηγορείται από την Αστυνομία ως η αρχηγός της οργάνωσης που κινούσε τα νήματα από την Αθήνα και προμήθευε τους υπολοίπους με ναρκωτικά και ταξιδιωτικά έγγραφα. Μία 32χρονη Βουλγάρα που κατοικεί στην Αθήνα και ο ρόλος της ήταν η αποθήκευση των ναρκωτικών και των εγγράφων σε περιοχή της Κυψέλης, μία 33χρονη Αλβανή που κατοικεί στην Αθήνα και είχε το ρόλο της μεταφορέα, μια 35χρονη Αγγλίδα που κατοικεί στην Καλαμάτα και μαζί με έναν 44χρονο Καλαματιανό είχαν αναλάβει τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα η δικογραφία περιλαμβάνει κι έναν 45χρονο Έλληνα κάτοικο εξωτερικού, ο οποίος επίσης κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό ο 45χρονος κινούσε σημαντικά νήματα της οργάνωσης.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο φέτος έως και τις 19 Απριλίου οι δράστες συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση.

Δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης, σε περιοχές της Αττικής, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και στην εμπορία κλεμμένων ή αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικών ή μη εγγράφων, τρίτων προσώπων, ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, κατά την μεταξύ τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Για παράδειγμα, τα έγγραφα τα αποκαλούσαν «εισιτήρια», «εικόνα», «βιβλίο» ή «το νόμιμο» και την κοκαΐνη «λευκή ζάχαρη», «ice» ή «κρύσταλλο».

Το γραμμάριο η κοκαΐνη πωλούνταν από τους διακινητές από 80-100 ευρώ, ενώ η εμπορική αξία της ποσότητας που εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε κατά τις προχθεσινές επιχειρήσεις είναι περίπου 9.000 ευρώ.

Τα δε ταξιδιωτικά έγγραφα πωλούνταν από 300-1.000 ευρώ και η τιμή διαμορφωνόταν ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Σημαντικό ρόλο έπαιζε πόσο ισχυρό ήταν το προς πώληση έγγραφο στο χώρο Σένγκεν, αν ο αγοραστής χρειαζόταν  συνοδό κατά την έξοδό του από τη χώρα, αν ήθελε κάποιες αλλαγές στο διαβατήριο κ.ά.

Από τα δεκάδες ταξιδιωτικά έγγραφα που εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν τα περισσότερα προέρχονταν από ευρωπαϊκές Αρχές, άλλα ήταν κλεμμένα και άλλα πλαστά. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ποικιλία εθνικοτήτων στα εν λόγω έγγραφα. Χαρακτηριστικά, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ταξιδιωτικά έγγραφα από Γερμανία, αρκετά από Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ονδούρα, Κίνα, Ιράκ, Περού, Χιλή, Μεξικό, Κολομβία, Ιράν κ.α.

Πλήθος κατασχέσεων
Σε παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-Κοκαΐνη, συνολικού βάρους 91,1 γραμμαρίων

-Χασίς, συνολικού βάρους 29,2 γραμμαρίων

-Ένα κυνηγετικό όπλο, μετά φυσιγγίου, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο

-139 δελτία ταυτότητας αλλοδαπών αρχών, εκ των οποίων τα 117 ήταν κλεμμένα και τα 22 αμφιβόλου γνησιότητας

-94 διαβατήρια αλλοδαπών αρχών, εκ των οποίων τα 83 ήταν κλεμμένα και τα 11 αμφιβόλου γνησιότητας

-9 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία Ελλάδος, τα οποία ήταν είτε πλαστά, είτε υπό κατάρτιση (ημιτελή)  

-Μία άδεια ικανότητας οδηγήσεως Ελληνικών Αρχών

-Ένα έγγραφο αρχών Ουγγαρίας

-Τέσσερις ζυγαριές ακριβείας

-Έντεκα κινητά τηλέφωνα

-Το χρηματικό ποσό των 2.610 ευρώ.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Της Βίκυς Βετουλάκη