To YπΑΑΤ “βρήκε” σολομώντεια λύση για την ελιά Καλαμάτας

To YπΑΑΤ “βρήκε” σολομώντεια  λύση για την ελιά Καλαμάτας

Η κατάρρευση της τιμής στην ελιά Καλαμών δεν είναι συνέπεια ενός μόνο παράγοντα, δήλωσε μιλώντας στο Best Tv ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς για το θέμα του ΠΟΠ που απασχολεί τους Μεσσήνιους, σημείωσε ότι το ζήτημα μόνο απλό δεν είναι, αλλά το ΥπΑΑΤ επεξεργάζεται μια λύση, η οποία θα δοθεί στις ενδιαφερόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα, με σκοπό να μη χρειαστεί να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η απόφαση Αποστόλου-Κόκκαλη του 2018, μια υπόθεση που πήρε εκ νέου αναβολή.

Ο κ. Οικονόμου δε θέλησε να αναφερθεί επακριβώς στην πρόταση, όμως ανέφερε ότι θα είναι στο πλαίσιο της θωράκισης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, στη διαφύλαξη του ΠΟΠ, αλλά και στη δυνατότητα προβολής του προϊόντος στις αγορές με το σημερινό όνομα (δηλαδή το Kalamata Olives). Ο ίδιος δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη τη νέα αναβολή στο ΣτΕ.

Σε σχετική ερώτηση για τις εισαγωγές ελιάς τύπου Καλαμών, απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν έχουν δοθεί στοιχεία κατά καιρούς, όμως προανήγγειλε αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα και του όλου συστήματος διασταύρωσης των στοιχείων, παράλληλα με αυστηρότερες ποινές (που ήδη ισχύουν).

Τέλος, υπενθύμισε πως βούληση του ΥπΑΑΤ είναι να προστατέψει παραγωγούς και καταναλωτές από φαινόμενα νοθείας, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Αραχωβίτης
“Δε χωράνε μικροκομματικές πολιτικές και τοπικισμοί στην ελιά Καλαμάτας”
Από την άλλη πλευρά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίου επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος.

Εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Γιώργο Χρηστάκη και μέλη του Δ.Σ. και συζήτησαν κυρίως για όσα συμβαίνουν με την ονομασία της Ποικιλίας Καλαμών. Ο πρώην υπουργός παρουσίασε όλο το ιστορικό και παρέδωσε σχετική τεκμηρίωση στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης, “το έτος 2000 εγγράφηκε στο Διεθνή Κατάλογο Ποικιλιών ως συνώνυμο η ποικιλία «ελιά Καλαμάτας» με την ποικιλία «ελιά Καλαμών». Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας Καλαμών ή Καλαμάτας μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτήν την ποικιλία ως “Kalamata olives variety”.

Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί στην Ε.Ε. υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ Καλαμάτα, το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην Ε.Ε. το 1996. Το ΠΟΠ, όμως, δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας. Συνεπώς η απόφαση Αποστόλου δεν επηρεάζει το ΠΟΠ. Η απόφαση Αποστόλου έδωσε το δικαίωμα στους Λάκωνες αγρότες και σε όλους τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών να πωλούν την σοδιά τους ως ελιές Καλαμάτας, δικαίωμα που είχαν όλοι εκτός Ε.Ε. από το 2000”.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως προέχει η προστασία του Έλληνα αγρότη και παραγωγού και η προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ φέτα. Επιπλέον, εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών χαρτών και τις προτάσεις του κόμματος.