Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας

Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι πλέον διαθέσιμες με την έναρξη λειτουργίας του νέου ενοποιημένου Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του.

Η έναρξη λειτουργίας του έγινε την Πέμπτη, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, κ. Γιώργου Στύλιου και του προέδρου του Κτηματολογίου, και όπως τονίσθηκε, θα εξυπηρετεί περισσότερους από 83.000 κατοίκους της Μεσσηνίας και συναλλαγές σχετικές με περισσότερα από 123.000 δικαιώματα.

Το νέο υποκατάστημα
Το Υποκατάστημα Καλαμάτας (καθώς κεντρικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ορισθεί η Τρίπολη) λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και απορροφά τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης, Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας, τα οποία πλέον καταργούνται.

Οι υπηρεσίες του νέου υποκαταστήματος στεγάζονται στο κτήριο του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Πανταζοπούλου, και απευθύνονται στους πλέον των 83.000 κατοίκους των περιοχών Ασπροχώματος, Καλαμάτας, Ελαιοχωρίου, Αβίας, Αλτομιρών, Βέργας, Δολών, Κάμπου, Μικράς Μαντινείας, Πηγαδίων, Σταυροπηγίου, Σωτηριανικών, Μεσσήνης, Μαυροματίου Παμίσου, Αβραμίου, Αναλήψεως, Αριστομένους, Βελίκας, Βουταίνης, Διοδίων, Κεφαλόβρυσου, Κουτίφαρη, Λευκοχώρας, Λυκοτράφου, Μαδένης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Παλαιοκάστρου, Πλατανόβρυσης, Πουλιτσίου, Στέρνας και Στρεφίου.

Σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα μετεξελιχθούν σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών.

Στα νέα υποκαταστήματα παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κ.λπ.) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας που τέθηκε σε λειτουργία είναι:

-Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση

-Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

-Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

-Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

-Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

-Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

-Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δε γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών.

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.

Της Βίκυς Βετουλάκη