«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιανουαρίου 1911: Κοινωνικά σκάνδαλα

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Ιανουαρίου 1911: Κοινωνικά σκάνδαλα

Κοινωνικόν σκάνδαλον ουχί εκ των συνήθων κρατεί εις συγκίνησιν από της χθες την πόλιν μας. Οι διερχόμενοι εκ της οδού όπου τα γραφεία της Εισαγγελίας εντελαμβάνοντο ασυνήθη συγκέντρωσιν χθες το απόγευμα, μεταβληθείσαν μέχρι της εσπέρας εις αληθή ανθρωποπλημμύραν, η οποία σχεδόν επολιόρκει το Εισαγγελικόν κατάστημα.

Οι συζητούντες περίεργοι εσχολίαζον σκανδαλώδη υπόθεσιν της οποίας ο ήρως ή το θύμα είναι ο υπάλληλος του ενταύθα υποκαταστήματος της Τραπέζης Αθηνών Αλέκος Μακαρωνίδης, όστις εξητάζετο το απόγευμα παρά του Εισαγγελέως. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήτο τόσον ώστε ο Βρυάκος θέλων να αραιώση τους συνωστιζομένους έξω του γραφείου ηναγκάσθη να διατάξη την σύλληψιν τινών εξ αυτών.

Κατά τας πληροφορίας μας η υπόθεσις έχει ως εξής:

Προηγούμεναι σχέσεις
Ο Αλέκος Μακαρωνίδης γνωστότατος εν Καλάμαις και εκ της πολυετούς υπηρεσίας του κατώκει το παρελθόν έτος εις εξοχικήν οικίαν του Γ. Μασουρίδου πρώην Αλεβίζου εν τη πλατεία του Συντάγματος. Η οικία αύτη ευρίσκεται εντός κτήματος, το οποίον είχεν ενοικιάσει ο Αθαν. Σαμπατάς ή Χελωνιάρης κατοικών μετά της οικογενείας του εις οικίσκον ευρισκόμενον εντός του ιδίου κτήματος.

Με την ευειδή και σχετικώς μορφωμένην κόρην του Σαμπατά, Χρηστίτσαν, συνήψε σχέσεις ο Μακαρωνίδης καταστάσας με τον καιρόν στενωτέρας.

Αι σχέσεις εξηκολούθησαν φαίνεται και όταν ο Μακαρωνίδης έπαυσε να κατοικεί εις την εξοχικήν οικίαν, ο δε Σαμπατάς έλυσε την μίσθωσιν του κτήματος διατηρούμεναι μέχρι της νυκτός καθ’ ην συνέβησαν αι σκηναί.

Με κουμπούρες
Την 12ην νυκτερινήν της Κυριακής προς την Δευτέραν ο Μακαρωνίδης έκρουε την θύραν του οικίσκου όπου κατώκει η οικογένεια της Χρηστίτσας. Ενώ όμως ητοιμάζετο να εισέλθη ένοπλος ο πατήρ της κόρης και συγγενείς του επετέθησαν δι’ απειλών κατ’ αυτού ότι εξαπατά την Χρηστίτσαν, δηλώσαντες, ότι αν δεν την νυμφευθή θα τον κακοποιήσουν.

Μετ’ ολίγον προσεκαλείτο και γειτονικός ιερεύς, όστις ηρνήθη να στεφανώση το ζεύγος, διότι δεν υπήρχεν άδεια γάμου, αντιλαμβάνετο δε ότι ησκείτο βία κατά του γαμβρού.

Ο Μακαρωνίδης εκρατήθη ως όμηρος μέχρι πρωίας εν τη οικία Σαμπατά, οπότε προσήλθεν εις την αστυνομίαν μετά της Χρηστίτσας και του πατρός της.

Μετά την τυπικήν εξέτασιν ο Φλώρος παρέπεμψε το ζεύγος και τον πατέρα εις την Εισαγγελίαν.

Ο Μακαρωνίδης διώρισε δικηγόρον τον Κ. Σταυρόπουλο.

Ο Εισαγγελεύς επί τρίωρον και πλέον εξήτασε τους ήρωας της υποθέσεως.

Ο Μακαρωνίδης εκρατήθη
Η ανάκρισις παρά του Εισαγγελέως συνεχίσθη μέχρι της 7ης εσπερινής μη περαιωθείσα. Ο Μακαρωνίδης απεστάλη εις την Αστυνομικήν Διεύθυνσιν κρατηθείς όπως εξετασθή και σήμερον.

Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 13 Ιανουαρίου 1911
Υπό του Σαχτούρη εξητάσθησαν χθες δια την υπόθεσιν του Μακαρωνίδου δύο μάρτυρες προταθέντες παρ’ αυτού και γνωρίζοντες τας σχέσεις του με την πτωχήν κόρην. Μετά μεσημβρίαν εκλήθη προς εξέτασιν η μήτηρ της κόρης και αυτή η παθούσα.

Ο Μακαρωνίδης και οι συγγενείς της κόρης κρατούμενοι εις την αστυνομίαν δεν απεφυλακίσθησαν ακόμη, μη αποφασισθέντων του Εισαγγελέως και Ανακριτού.

ΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
«ΘΑΡΡΟΣ» 14 Ιανουαρίου 1911
Συνεχίσθησαν και χθες αι διεξαγόμεναι παρά του ανακριτού Σαχτούρη ανακρίσεις δια την υπόθεσιν του τραπεζιτικού υπαλλήλου Αλεξ. Μακαρωνίδου, κατηγορουμένου ότι ηπάτησε την κόρην Χρηστίτσαν Σαμπατάκου. Εξητάσθησαν διάφοροι μάρτυρες και η παθούσα.

Μετά την περαίωσιν της ανακρίσεως ο Σαχτούρης διέταξε την αποφυλάκισιν του πατρός της κόρης Γ. Σαμπατάκου ως και του άλλου κρατουμένου Νυφιάτη. Όσον αφορά τον Μακαρωνίδη, παρά τα γραφόμενα ότι κρατείται δια να προφυλαχθή από ενδεχομένην επίθεσιν των συγγενών της κόρης, ο Ανακριτής συνήγαγεν ενδείξεις περί της ενοχής του και εθεώρησε φαίνεται αυτόν προφυλακιστέον.

Το βέβαιον είναι ότι λόγω διαφωνίας Εισαγγελέως και Ανακριτού παρεπέμφθη η υπόθεσις εις το Συμβούλιον των Πλημμελειοδικών, το οποίον σήμερον συνερχόμενον θα αποφανθή περί της παραπομπής ή μη του Μακαρωνίδου και της προφυλακίσεώς του.

Ο Μακαρωνίδης κρατείται εισέτι εις στην Αστυνομίαν.

Ο ΜΑΚΑΡΩΝΙΔΗΣ ΑΠΕΛΥΘΗ
«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Ιανουαρίου 1911
Την 11ην π.μ. χθες συνήλθε το Συμβούλιον των Πλημμελειοδικών εκ των Μωραΐτου, προέδρου και των πρωτοδικών Σαχτούρη και Σακελλαριάδου όπως αποφανθή επί της διαφωνίας των κ.κ. Εισαγγελέως και Ανακριτού ως προς τον κρατούμενον τραπεζιτικόν υπάλληλον Μακαρωνίδην.

Μετά διάσκεψιν ώρας το Συμβούλιον μη ανευρόν επαρκή στοιχεία ενοχής απεφάνθη υπέρ της αποφυλακίσεως του Μακαρωνίδου, όστις αφέθη ελεύθερος εκ της αστυνομίας την 1ην μ.μ.

Ο πατήρ της παθούσης κόρης Σαμπατάκος και ο συγγενής Νυφιάτης, περί των οποίων εγράφη χθες ότι κρατούνται, απελύθησαν από της Τετάρτης.

_____________ 

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΡΤΙΣΤΑ
Παράδοσις εις τους οικείους της
«ΘΑΡΡΟΣ» 14 Αυγούστου 1911
Εις την Κατίνα Παναγιώταρου από τα Φιλιατρά εφαίνετο βαρύτατος ο συζυγικός βίος τον οποίον ήτο υποχρεωμένη να ζη, και την δυστυχίαν της μάλιστα ταύτην καθίστων βαρυτέραν μερικά παιδιά τα οποία είχεν αποκτήσει και των οποίων την γκρίνια και τα βάσανα της ανάστειας δεν ηδύνατο να υποφέρη.

Έκρινε λοιπόν καλόν να εγκαταλείψη την συζυγικήν στέγην, και καταπνίγουσα παν αίσθημα μητρικής στοργής ευρέθη μίαν ωραίαν πρωίαν εν τω μέσω του θορύβου της πόλεώς μας. Προς την νέαν αυτήν ζωήν της ελευθερίας προς την οποίαν μετ’ ευχαριστήσεως εφέρετο, προσοικειώθη ταχύτατα και όταν μάλιστα κατά την νύκτα εξελθούσα εις τον εξώστην του ξενοδοχείου της ήκουσε τας μελωδικάς φωνάς των αρτιστών να διαχύνωνται ανά την ήσυχον συνοικίαν, ενόμισε ότι θα επετύγχανε την ευτυχίαν της εάν κατόρθωνε και αυτή να γίνη αρτίστα.

Τους πόθους της τούτους εξεδήλωσε και προς την επισκεφθείσαν αυτήν αστυνομίαν, η οποία όμως μη ευρεθείσα σύμφωνος την συνέλαβε και την απέστειλε υπό συνοδείαν εις τα Φιλιατρά ίνα λάβωσι γνώσιν των σκοπών της και οι οικείοι της, οίτινες ανησυχήσαντες περί της τύχης της είχον τηλεγραφήσει προς την ενταύθα αστυνομίαν.

______________ 

ΓΕΝΝΑΙΟΝ ΞΥΛΟΚΟΠΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ
«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Αυγούστου 1911
Η σύζυγος του εκ Μάνης Παναγ. Παυλιτίνη έζη μέχρι προ τινός μαζί με τον σύζυγόν της εις κάποιο χωρίο της Μάνης από όπου ούτος κατήγετο.

Τελευταίως όμως μερικά νέφη ήλθαν να επισκιάσουν την οικογενειακήν γαλήνην και να κάμουν ώστε ο Παναγ. Παυλιτίνης να μείνη μόνος άνευ της συζύγου του, ήτις ήλθε και εγκατεστάθη ενταύθα.

Την εγκατάλειψιν όμως ταύτην βαρέως έφερεν ο Παυλιτίνης, ο οποίος προσλαβών ως συνεπικούρους και δύο άλλους ήλθεν ενταύθα προς ανεύρεσιν της συζύγου του, την οποίαν μετ’ ερεύνας ανεκάλυψε εις τινά παρά την Φραγκόλιμναν οικίαν.

Την πρωίαν της χθες λοιπόν μετέβησαν πάντες οι άνω προς συνάντησίν της και επανειλημμένως την παρεκάλεσαν όπως πεισθή και επανέλθη εις την συζυγικήν εστίαν, αύτη όμως εφάνη αμετάπειστος. Προ της επιμονής της ταύτης ο σύζυγος χάσας πλέον την υπομονήν του ήρχισε να δέρη την ατυχή σύζυγον, η οποία εδοκίμασε εις τα πλευρά της την οξύτητα των συζυγικών κτυπημάτων και την στερεότητα ενός ροπάλου.

Μετά το κατόρθωμά των τούτο ετράπησαν πάντες εις φυγήν και δεν συνελήφθησαν παρά των από τας φωνάς της ξυλοκοπηθείσης, προσδραμόντων αστυνομικών οργάνων.

_____________ 

ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΑΟΙΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΡΑΙΝΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 28 Αυγούστου 1911
Προχθές επέβη του δια Κυπαρισσίαν τραίνου η αοιδός Μελπομένη χήρα Τζώρτζη κατευθυνομένη εις την ανωτέρω πόλιν δι’ εργασίαν.

Η Μελπομένη ήσυχος εντός του ταξειδεύοντος τραίνου έπλαθεν όνειρα της μελλούσης εργασίας της, από τα οποία την αφύπνισεν ο οξύς συριγμός της αμαξοστοιχίας ειδοποιούσης την άφιξιν εις Ζευγολατιό, ένθα επρόκειτο να αλλάξουν τραίνον οι δια Κυπαρισσίας ταξειδεύοντες επιβάται.

Η Μελπομένη ητοίμασε τας αποσκευάς της πριν όμως προλάβη να κατέλθη του τραίνου εισέρχεται εντός του βαγονίου της ο Χρ. Λαμπρινόπουλος, ο οποίος μη σεβασθείς ουδέ τους επιβαίνοντας του αυτού τραίνου, ανώτερον δικαστικόν και τον ειρηνοδίκην Οιχαλίας, την εξυλοκόπησεν ανηλεώς επιτεθείς εναντίον της δι’ οζώδους ράβδου.

Τα κτυπήματα τα οποία κατεφέρθησαν εις όλον το σώμα της δυστυχούς αοιδούς υπήρξαν τόσον άγρια, ώστε αύτη κατέπεσε λιπόθυμος.

Η αγανάκτησις των παρισταμένων υπήρξε μεγάλη κατά του επιθετέντος, όστις συνελήφθη τη επεμβάσει του παρισταμένου Ειρηνοδίκου.

________________ 

ΗΡΩΙΚΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΩΡΑΙΩΝ
-Εχύθη και αίμα
«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Οκτωβρίου 1911
Είτε χάριν της καρδίας λέοντος τινός των αιθουσών του Καφφέ – Σαντάν Μαντζούνη, είτε δι’ άλλους υλικωτέρους λόγους συνεπλάκησαν την νύκτα αι καλλίμορφαι κυρίαι του ελαφροκόσμου Ελένη και Ίντα, ποτήρια του σίντερ, κύπελλα σαμπάνιας με ρευστοποιημένον τον έρωτα των θαυμαστών, φιάλαι ξανθής μπύρας εχρησιμοποιήθησαν εις την μονομαχίαν αυτήν διανθιζομένην και με υβρεολόγιον ελάχιστα κατάλληλο δια τα αβρά χείλη ωραίων κυριών.

Το αποτέλεσμα της μονομαχίας ήτο ο τραυματισμός της Ίντα, εις την αριστεράν χείρα δια ποτηρίου ριφθέντος από την Ελένην και η ροή αρκετού αίματος. Ευτυχώς η ωραία μονομάχος δεν διατρέχει σοβαρόν κίνδυνον και μόνον θα στερηθή της ευχαριστήσεως επ’ ολίγας ημέρας να επιδ