Το “Μνημείο του Φωτός” προκαλεί ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Το “Μνημείο του Φωτός” προκαλεί ενστάσεις από την αντιπολίτευση

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας ενέκρινε την «Αποδοχή δωρεάς “Μνημείου Φωτός” από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου». Πρόκειται για ένα γλυπτό μνήμης και ιστορίας, το οποίο, σύμφωνα με το διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” και ειδικό επιστήμονα με διδακτικό έργο στο Τομέα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, θα είχε μια ξεχωριστή θέση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού – πράγματι- έργου έχει ως σκοπό (σ.σ. σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή) να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.

Χθες, επρόκειτο να συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Καλαμάτας για να αποφασίσει για τη χωροθέτηση του γλυπτού. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι, γιατί – τυπικά- δεν υπήρχε η απαραίτητη γνώμη του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας, του οποίου η προγραμματισθείσα για χθες συνεδρίαση ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Από την πλευρά, όμως, των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις ως προς το πρωτότυπο του γλυπτού που φιλοτέχνησε ο κ. Λαμπρινίδης.

Τόσο ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, όσο και εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, αλλά και η επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, Μαρία Οικονομάκου, με το δημοτικό της σύμβουλο Λεωνίδα Λιάππα, όπως και ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που μπορεί να έχει αρνητικό διεθνή αντίκτυπο για την Καλαμάτα, δεδομένου ότι υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με την πρωτοτυπία του έργου.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν να διερευνηθεί το θέμα, προκειμένου ο Δήμος Καλαμάτας να μην υποστεί κάποια καταγγελία με περαιτέρω οικονομικές και νομικές διεκδικήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Νίκος Μπασακίδης, απάντησε ότι έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι του έργου και το αποτέλεσμα δικαιώνει το δημιουργό του.
Α.Π.