Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Όλη η χώρα μια… γαλέρα με τις επερχόμενες ρυθμίσεις

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις έχουν σημάνει συναγερμό στους εργαζομένους. Το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και, με την ατομική σύμβαση, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και, ταυτόχρονα, διπλασιάζει τις φτηνές υπερωρίες. Πραγματοποιεί μια επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην ουσία καταργεί το δικαίωμα της απεργίας.

“Είναι σίγουρο ότι με όλα αυτά τα νομοθετήματα που πέρασαν τα τελευταία δέκα χρόνια και βασικά με αυτές τις αλλαγές, η νέα γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της” τόνισε προχθές ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και την απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για αύριο 10 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να αγωνιστούν για τα εργατικά δικαιώματα απέναντι τόσο στα παιδιά τους όσο και στους εργάτες των προηγούμενων εποχών που κατέκτησαν με θυσίες ό,τι κινδυνεύει να χαθεί σήμερα.

Ο Σωτήρης Τσώνης και ο Δημήτρης Φαββατάς, μαζί με το γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Μουλά, αναφέρθηκαν στην αυριανή απεργία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής τόσο στην απεργία όσο και στην κινητοποίηση που θα γίνει κάτω από το Εργατικό Κέντρο στις 10.30 το πρωί.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε μια αναλυτική  παρουσίαση των αλλαγών που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, οι οποίες σχολίασε ότι δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκε και σε θετικά σημεία που υπάρχουν σε αυτό.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο “πιάνει σχεδόν τα πάντα” προκαλώντας “πλήρη ανατροπή” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή με τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη, σε μια “σχέση ετεροβαρή” υπέρ του δεύτερου όπως είπε.

Άλλο ζήτημα με το οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα αντιτίθεται, τόνισε ο κ. Τσώνης, είναι η δυνατότητα που δίνεται στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει απολυμένο εργαζόμενο, ακόμη και αν η δικαιοσύνη έχει κρίνει την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική.

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, το ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι που σημείωσε ότι είναι σε αντίθεση και με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, την οποία είπε ο κ. Τσώνης ότι έχει κυρώσει και η χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, κ. Φαββατάς, ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι “το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Μπροστά σε αυτή την εργασιακή λαιμητόμο έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε, έτσι ώστε, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, να ακυρωθεί στην πράξη”.

Τέλος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Μουλάς σημείωσε ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο περιγράφεται η επιδίωξη των πλουσίων να γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των εργαζομένων.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους. Πριν η κοινωνία, η οικονομία και οι εργαζόμενοι προλάβουν να συνέλθουν από το ισχυρό σοκ που προκάλεσαν ο κορωνοϊός και η πολύμηνη καραντίνα, θα φέρουν προς ψήφιση το χειρότερο και πιο αντεργατικό νομοθέτημα από τη δεκαετία του 1980.

Καμιά από τις λίγες θετικές, εκ πρώτης όψεως, διατάξεις του δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική και κοινωνική ουσία του νομοθετήματος, που δικαίως αποκαλείται «έκτρωμα». Η ουσία του, λοιπόν, έγκειται στη δραματική αποδυνάμωση των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών τους.