Παρέμβαση Β. Κοσμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρέμβαση Β. Κοσμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Λείπουν ο σχεδιασμός και η διαφάνεια από τη Δημοτική Αρχή

Για θέματα που άπτονται βασικών υποδομών της Καλαμάτας, πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και καθημερινότητας, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου της Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα, τα θέματα που έθιξε, ήταν τα εξής:

Παραλιακό μέτωπο

Το προηγούμενο δεκαήμερο έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», καθώς παράλληλα με την ανάπτυξη της περιοχής προσβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και παράλληλα αποτελεί ένα βήμα προς ένα πράσινο μέλλον.

Το δικό μας παραλιακό μέτωπο, την «Καλαματιανή Ριβιέρα», πότε επιτέλους θα το σχεδιάσουμε; Αποσπασματικές λύσεις, όπως η δημιουργία πλατφόρμας περιπάτου μήκους 686 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων στο δυτικό μέτωπο, με ακατάλληλα για την περιοχή υλικά και υψηλού μελετητικού κόστους, δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Έργα που γίνονται επειδή βρέθηκε μία χρηματοδότηση, χωρίς να υπηρετούν ένα γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

Είχαμε τονίσει προεκλογικά και επαναλάβει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι απαιτείται μία συνολική μελέτη του παραλιακού μας μετώπου που θα προκύψει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Μόνον τότε μπορούμε να υλοποιούμε τα έργα που αυτή θα προβλέπει σύμφωνα με τα εκάστοτε χρηματοδοτικά προγράμματα. Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιος δήμαρχος στο μέλλον να επαναλάβει τα λόγια του κ. πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του σχεδίου της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»: «Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα, βήμα βήμα, αρχίζει να γίνεται πράξη. Γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν;».

Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην ανατολική πόλη

Νοτιοανατολικά του πρώην Στρατοπέδου υπάρχει οικόπεδο το οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος στο υπουργείο Υγείας, όταν αυτό του παρεχώρησε το χώρο που στεγαζόταν το νοσοκομείο για να κατασκευαστεί το Νέο Δημαρχείο.

Σε αυτό το οικόπεδο το υπουργείο είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για την άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και αυτών οι οποίοι διαμένουν στις ανατολικές κοινότητες του Δήμου και οι οποίοι τους θερινούς μήνες αριθμούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου Κέντρου αναμφίβολα θα προσδώσει πρόσθετη αξία στην περιοχή και τις κοινότητες. Τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή προς αυτή την κατεύθυνση;

«Καλντερίμι 3» στη Βέργα

Την περασμένη Δευτέρα είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση από την «Πρωτοβουλία κατοίκων Βέργας – Καλαμάτας για την οικολογία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό» σύμφωνα με την οποία στα υπάρχοντα αυθαίρετα τοποθετηθέντα μπάζα σε τμήμα του «Καλντεριμιού 3» της παλιάς Κοινοτικής Οδού της Βέργας, η ΔΕΥΑΚ, κατά τη διάρκεια του lockdown, προχώρησε σε ογκώδεις τσιμεντένιες κατασκευές.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι από το 2012 εκκρεμεί η απομάκρυνση των αυθαίρετων μπαζών από το συγκεκριμένο σημείο του καλντεριμιού, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί με διαδοχικές αποφάσεις τόσο του ΥΠΠΟ (ΦΕΚ/ΑΑΠ/2015, ΦΕΚ 143/ΑΑΠ/2018) όσο και του ΣτΕ (Α-240/2018) ως Μνημείο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Καθώς, μάλιστα, για το εν λόγω «Καλντερίμι 3» έχει εγκριθεί με απόφαση του ΥΠΠΟ στις 18-3-2020 η μελέτη αποκατάστασής του στην προτέρα μορφή του, ερωτάται η Δημοτική Αρχή τι προβλέπει να κάνει τόσο για την απομάκρυνση των κατασκευών της ΔΕΥΑΚ όσο και με την απομάκρυνση των μπαζών; 

Γραφείο Μειοψηφίας

Έχουμε πολλές φορές ζητήσει (μόλις στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το έκανε και η κα Οικονομάκου) την επαναλειτουργία του γραφείου των μειοψηφιών στο Δημαρχείο, το οποίο μας αφαιρέθηκε με το πρόσχημα του COVID-19. Είναι στοιχειώδης δημοκρατική σας υποχρέωση, κε δήμαρχε, να μας παραχωρήσετε τον κατάλληλο χώρο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με ικανό υπάλληλο.

Εκεί θα λειτουργεί για την αντιπολίτευση και ένα παρατηρητήριο Διαύγειας, το οποίο κατά τη δική σας προτροπή θα παρακολουθεί όσα καθημερινά αναρτώνται στη Διαύγεια από το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα, ώστε να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση για τα συμβαίνοντα στην καθημερινότητα του Δήμου, όπως π.χ. η απευθείας ανάθεση του έργου «Εργασίες επισκευής και αντικατάστασης κλειδαριών διαφόρων τύπων», κόστους με το ΦΠΑ 5.022 ευρώ.

Α.Π.