Ποιος κάνει κουμάντο στην «Καλογριά»;

Ποιος κάνει κουμάντο στην «Καλογριά»;

Εδώ και περίπου δυο εβδομάδες ένα αόρατο χέρι απομάκρυνε το επί δεκαετίες σήμα κατατεθέν της παραλίας «Καλογριά» στη Στούπα, το φιλέ που οι λουόμενοι επισκέπτες έπαιζαν beach volley ενώ γίνονταν και διάφορα τουρνουά προσελκύοντας πολλούς φίλους του θερινού αθλήματος δημιουργώντας μια πολύ ζωντανή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Αντίκρυσα την εικόνα ιδίοις όμμασιν πρόσφατα και το θέαμα ήταν λυπηρό γιατί έπεσε και το τελευταίο «οχυρό» που παρέπεμπε σε άλλες εποχές ανθρώπινες στην παραλία του Καζαντζάκη.

Μάλιστα, εκεί που ήταν ο φιλές έχουν τοποθετηθεί σημαίες καταστήματος πάνω σε κοντάρια  προαναγγέλλοντας πως ο χώρος είναι προς κατάληψη-εκμετάλλευση χωρίς καμιά απόφαση από το Δήμο.

Επίσης, κάτω από τα αρμυρίκια έχουν μείνει οι σκελετοί ομπρελών ενώ οι ξαπλώστρες έχουν επεκταθεί σχεδόν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα,  σε όλο το εύρος της παραλίας,  με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που θέλουν να κάνουν μπάνιο να μη βρίσκουν ελεύθερο  χώρο  λόγω της παράνομης κατάληψης.
Οπότε, το πράγμα είναι μονόδρομος.
Ή τα σκας και μάλιστα χοντρά, 70-90 ευρώ (!) για ομπρέλα με ξαπλώστρες  ή φεύγεις.
Ου παντός πλειν ες Στούπαν κατά παράφραση της αρχαίας ρήσης.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, το Τοπικό Συμβούλιο της Στούπας έχει ερωτήσει το δήμαρχο κ. Γιαννημάρα αλλά και τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για το θέμα των παραλιών του Δήμου Δυτικής Μάνης κ. Λυμπερέα, αν θυμάμαι καλά το όνομά του, και όχι μόνο δεν πήρε απάντηση αλλά από την πλευρά του τελευταίου υπήρξε και απαξίωση.

Ωστόσο, μετά από πίεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου έγινε μια συνάντηση του δημάρχου με τους επικεφαλής και ο δήμαρχος παρέπεμψε το ζήτημα στις καλένδες λέγοντας γενικώς και αορίστως ότι θα… λυθεί.
Ίσως τον …Οκτώβρη. 
Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεδομένου ότι είμαστε ήδη μέσα στην τουριστική σεζόν.

Σα να μη φθάνουν όλα αυτά,  το τραγικό είναι πως σε μια τέτοια εμβληματική για τη Μεσσηνία παραλία δεν υπάρχει ναυαγοσώστης.
Εκτός από το Δήμο, προς εξεύρεση ναυαγοσώστη θα έπρεπε να έχουν ενδιαφερθεί και πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση οι εκεί καταστηματάρχες.

Μάλιστα, αφού τα κέρδη τους είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά με τις παραπάνω τιμές θα μπορούσαν από κοινού,  προστατεύοντας την πελατεία τους που πληρώνει αδρά  να προσλάβουν οι ίδιοι ναυαγοσώστη.

Δεν μπορεί να κερδίζεις αφήνοντας τους λουόμενους στην καλή τύχη.
Το ίδιο συμβαίνει (δεν υπάρχει ναυαγοσώστης) και στην άλλη παραλία της Στούπας όπου λούονται και πολλοί τουρίστες, κυρίως από το εξωτερικό,  αλλά και της Σάντοβας και γενικά όλων των παραλιών της Δυτικής Μάνης.

Αντ΄αυτού πληροφορούμαι ότι τα χρέη από την ύδρευση, τέλη μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος  προς το Δήμο πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ, τα οποία βεβαίως είναι κληρονομιά και από προηγούμενες δημαρχοντίες.
Θα πρέπει να είναι πολύ πλούσιος ο Δήμος Δυτικής Μάνης για να έχει τόσο μεγάλα περιθώρια από ανείσπρακτες οφειλές ή για κάποιους άλλους λόγους να μην απαιτεί με όλα τα νόμιμα μέσα την πληρωμή τους.
Ωστόσο, μάλλον δεν είναι αφού δεν έχει χρήματα να επανδρώσει με ναυαγοσώστες τις παραλίες. 

Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν τα πολύ σοβαρά αυτά θέματα ,  ώστε  να βρεθεί λύση για το κοινό συμφέρον και όχι για εκείνο των ολίγων.

Tου Δημήτρη Γιατράκου