Πριν 94 χρόνια

Πριν 94 χρόνια

ΤΗΝ προπαρελθούσαν νύκτα εξερράγη πυρκαϊά εντός της παρά την πλατείαν της 23ης Μαρτίου οικίας των Κωστοπούλων, όπου η Λέσχη του Εμπορικού Συλλόγου. Η πυρκαϊά θα ελάμβανε ασφαλώς μεγάλας διαστάσεις αν μη εγκαίρως εγένετο αντιληπτή υπό του χωροφύλακος Πανότη και του σκοπού, οι οποίοι έσπευσαν δια των ριφθέντων πυροβολισμών να ειδοποιήσωσι τους ευρισκομένους εις τα διάφορα κέντρα.

ΕΙΣ το άκουσμα των πυροβολισμών έσπευσεν ο υπενωματάρχης Φίλιος ο οποίος διέρρηξε την θύραν και ανελθών μετά προσδραμόντων πολιτών εύρεν καιόμενον καναπέν εν τη αιθούσα του αναγνωστηρίου, εξ ου και το πυρ είχε μεταδοθή εις την πλησίον θύραν. Ο καναπές ερρίφθη εις την πλατείαν και ούτω προελήφθη η απειλουμένη μετάδοσις του πυρός, η οποία πραγματοποιουμένη θα επέφερε κολοσσιαίας ζημίαν.

ΤΟ πυρ προήλθεν εκ σιγάρου προφανώς το οποίον είχε πέσει την νύκτα επί του καναπέ, τούτο δε διότι η Λέσχη έμεινεν ανοικτή μέχρι της 11ης νυκτερινής, διότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μεταβάς αργά παρέμεινεν εργαζόμενος εις αυτήν, περί την 10ην δε νυκτερινήν αναχωρήσαντος του κοσμήτορος έδωκεν ούτος εντολήν εις τους σερβιτόρους να παραμείνωσιν μέχρι αναχωρήσεως του προέδρου, οπότε να κλείσωσι και να του στείλωσι τα κλειδιά εις την οικίαν του, όπερ και εγένετο. Η έναρξις της πυρκαϊάς εγένετο αντιληπτή μεταξύ της 12ης και 1ης μεταμεσονυκτίου ώρας.