Στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ΥΠΕΘΑ, η πρωτοβουλία για αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας

Στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ΥΠΕΘΑ, η πρωτοβουλία για αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και αφορούσε στη βούληση του ΥΠΕΘΑ για την περαιτέρω αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας.

Ο κ. Χαρίτσης στην εισήγησή του επισήμανε ότι «η λειτουργία του Στρατοπέδου Παπαφλέσσα της Καλαμάτας έχει απασχολήσει τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια, με συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του Νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του.

Η απόφαση αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα, όμως, δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του 2018 σχετικά με την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων».

«Για το μείζον ζήτημα, όμως, της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου» συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια». Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων», επισημαίνοντας στον ΥΠΕΘΑ ότι «η αξιοποίησή του προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια διαρκές αίτημα συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Καλαμάτας».

Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το στρατόπεδο «εν μέρει λειτουργικό, εφόσον έχει μεν αποφασισθεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της  παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση». Επισήμανε, ωστόσο, ότι «εφόσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησής του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτό θα εξετασθεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Στη δευτερολογία του ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του υπουργού «ανοίγει σήμερα ένας δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά». Τόνισε, όμως, ότι «πρέπει οι ιδέες και οι προτάσεις να μπορούν να μετατραπούν σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο».

«Με την πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πρέπει να κατατεθεί  συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην παραμένουν “βαλτωμένοι” και αναξιοποίητοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να συνεισφέρουν με θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Απάντηση δημάρχου για το Στρατόπεδο
Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας περιμένει από το Δήμο επίσημο και κοστολογημένο σχέδιο για την αξιοποίηση του ανενεργού τμήματος του στρατοπέδου της Καλαμάτας, η δήλωση του δημάρχου για το θέμα δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι ακόμα έτοιμη για ανάλογη κίνηση.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας, ανέφερε: «Για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου Καλαμάτας έχω συζητήσει δύο φορές με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, ενώ και στην πρόσφατη παρουσία του στην πόλη μας τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός μού έχει ζητήσει να του δώσουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης. Δε συζητάμε να καταργήσουμε την 77 Μ.Ε., αλλά να αξιοποιηθεί μέρος του στρατοπέδου.

Μιλάμε για συνεργασία χωρίς το ένα να ακυρώνει το άλλο. Είναι μία συζήτηση που προφανώς θα ανοίξουμε το επόμενο διάστημα, είναι κάτι που έχουμε στον προγραμματισμό μας».