«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Μαΐου 1911: Η εορτή της Αναλήψεως εις την Παραλίαν των Καλαμών

«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Μαΐου 1911: Η εορτή της Αναλήψεως εις την Παραλίαν των Καλαμών

Με τον συνήθη πανηγυρικόν χαρακτήρα, την συγκέντρωσιν του κόσμου και τους Μεσσηνίους επισκέπτας θα εορτασθή σήμερον η Ανάληψις εις την Παραλίαν των Καλαμών.

Ο φερώνυμος ναός θα εορτάση μεγαλοπρεπώς την επέτειόν του δια λειτουργίας επισήμου, εις την οποίαν θα χοροστατήση ο Σεβασμιώτατος και θα παρευρεθή η Φιλαρμονική του Δήμου.

Εις την εκκλησίαν θα κατέλθουν εξαιρετικώς πολλοί από την πόλιν.

Το απόγευμα η Παραλία θα δεχθή τας πληθύας των εορταστών. Από χθες τα καταστήματα, η προκυμαία, αι φορτηγίδες, οι λέμβοι διεκοσμούντο πυρετωδώς.

Έκτακτα τραίνα θα διατεθούν όπως καταστή ευχερεστέρα η συγκέντρωσις των Μεσσηνίων προσκυνητών εις Καλάμας.

Η Εταιρεία των Τροχιοδρόμων θα έχει εν κινήσει εξ οχήματα εις την οδόν Αριστομένους και δύο εις την Φαρών, ήτοι πάντα τα εν χρήσει.

Παρά της Αστυνομίας ελήφθησαν μέτρα δια να τηρηθή η τάξις. Οι δύο αστυνόμοι θα εποπτεύουν εν Παραλία όπου προσθέτως θέλει συγκεντρωθή η διαθέσιμος αστυνομική δύναμις. Ιδιαιτέρα επίσης προσοχή θα καταβληθή εν τω σιδηροδρομικώ σταθμώ προς τήρησιν της τάξεως και πρόληψιν λωποδυτικών αποπειρών.

Και ο Λιμενάρχης έλαβεν από κοινού με την Αστυνομίαν μέτρα δια την τάξιν εν τω λιμένι.

Εις Σελίνιτσαν
Εις την ωραίαν παραλιακήν κωμόπολιν της Μάνης η εορτή της Αναλήψεως θα πανηγυρισθή ζωηρότερον εφέτος χάρις εις τας προσπαθείας των επιτρόπων της και όλων των κατοίκων.

Μικρά ατμόπλοια διετέθησαν προς μεταφοράν των πανηγυριστών από Καλαμών εις Σελίνιτσαν.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΕΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Εξαιρετική συρροή
«ΘΑΡΡΟΣ» 20 Μαΐου 1911
Σύμφωνα προς τα ειωθότα εωρτάσθη εν τη Παραλία μας μετά πάσης λαμπρότητος η εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος, όπου καθιερώθη πλέον δια τας Καλάμας ως πανήγυρις καλοκαιρινή, ανοίγουσα την πρόοδον της θερινής ζωής της πόλεως και της σαιζόν της Παραλίας.

Ο χθεσινός εορτασμός όχι μόνον δεν υστέρησε παρελθόντων ετών, αλλά και υπερέβαλε δια της συγκεντρώσεως της ασφυκτικής του κόσμου, όστις από πάσης καλαματιανής γωνίας εξέρρεν εις την Παραλίαν δια να τον φιλήσουν τα σαράντα κύματα της ωραίας τοπικής παραδόσεως.

Ο λιμήν παρουσίαζε την εορτάσιμον όψιν του με τας πολυχρώμους σημαίας των πλοίων, την αδιάκοπον κίνησιν των λέμβων και των μικρών ατμοπλοίων.

Ενωρίς το απόγευμα κατήλθεν η Φιλαρμονική και από της 5ης εσπερινής μέχρι βαθείας νυκτός επεκράτησε μεγάλη ζωηρότης κίνησις κόσμου αδιάκοπος συνωστισμός αφόρητον πλημμύρισμα των καφφενείων του αντιβραχίονος της προκυμαίας. Αυτός ο βραχίων κατεκλύζετο από πλήθος εορταστών.

Τραμ, βάρκες και βαποράκια στις δόξες τους
Μαζί με τις τόσες άλλες συνήθειες που δεν μπορούν να ξεριζωθούν από τον κοσμάκη και τα τόσα έθιμα που δεν είναι δυνατόν να σβύσουν με μιας, είναι και ο εορτασμός της ημέρας της Αναλήψεως.

Πλούσιοι, πένητες, αφεντάδες, κυράδες, δουλικά, παραμάνες, νέοι κομψευομένοι, νιογάμπρια, αρραβωνιασμένοι, παιδάκια, μπίμπηδες στις αγκάλες των μανάδων τους και όλος ο άλλος συρφετός, όχλος η μάζα, θα κατέβη απαραιτήτως στην «Ντουάνα» να αναπνεύση θαλασσινό αέρα, να τον βαρέσουν τα σαράντα κύματα.

Από νωρίς όλα τα μεταφορικά μέσα ευρίσκοντο εις πυρετώδη κίνησιν. Οι τροχιόδρομοι, τα αμάξια, οι σούστες, και ό,τι άλλο σύγχρονο και… προϊστορικό λεωφορείο ανεβοκατέβαιναν τον δρόμο της Παραλίας κατάμεστο, υπερπλήρες.

Ο συνωστισμός του κόσμου σ’ αυτά ήτο μέγιστος και εις μερικάς στιγμάς εμετρήθησαν εκατόν επιβάται εις εν μόνο όχημα.

Υπολογίζεται ότι επωλήθησαν χθες δεκαοκτώ περίπου χιλιάδες εισιτήρια με είσπραξιν υπερβαίνουσαν τας 5 χιλ. δραχμών.

Κανείς και καμία δεν έμεινε στο σπίτι. Απαξάπαντες είχαν γενική έξοδο. Και δεν είχαν άδικο. «Για το καλό» έπρεπε να γίνη βολτούλα στην Παραλία, να κάμουν έναν περίπατο θαλασσινό.

Ο αντιβραχίων και η προκυμαία είχαν γεμίσει κόσμον αμφοτέρων των φύλων. Και τι δεν έβλεπε κανείς εκεί! Χωριάτες με τα απαραίτητα κόκκινα γαρύφαλλα στην μπουντονιέρα, και χωριατοπούλες με το λιοκαμμένο σβερκάκι και τις κιτρινωπές και άλλες χτυπητές τους φορεσιές. Καλαματιανοπούλες με το προσεχτικό μακιγιάρισμα του προσώπου και το εξεζητημένο σοβαρό τους παρουσιαστικό. Γυναικούλες φτωχές του λαού με το σταχτοποιημένο από τις πούδρες πρόσωπό τους, και το κοτσάκι καλοδεμένο στην κεφαλή. Αρραβωνιασμένοι με τη μνηστή τους  αγκαζαρισμένοι και αφοσιωμένοι στα γλυκόλογά τους, χωρίς να δίδουν γύρω τους προσοχή. Νέοι – δον Ζουάν – καρδιοκλέφτες ερωτοτροπώντας με την κάθε ωραία όμορφη κοπελούδα, χωρίς να παύουν να γίνονται και… ενοχλητικοί. Και τούτο οφείλεται εις τον… σκληρόν… νόμον του… αδιαχωρήτου. Τι… κακός… νόμος!

Μέσα στις βάρκες κοριτσόπουλα, λέτε και μέθυσαν από το χρώμα της θαλάσσης, τραγουδούν με κέφι, με κάποια εξαιρετική χαρά. «Το γελεκάκι που φορείς»… δίνει και παίρνει. Αλλά και το τραγούδι της Φούλας, που τόσον καιρό είχε ν’ ακουσθή, τραγουδιέται με.. πάθος, με… καϋμό. Δεν αποκλείεται να είχε κάμη ο βάκχος το θαύμα του στους τραγουδιστές…

Στο βαποράκι, που εκτελεί τη συγκοινωνία της Κορώνης, δεν μπορεί να χωρέση μήλο. Ο κόσμος φαίνεται πως το συμπαθεί πολύ. Αλλά και εκείνο εκδηλώνει τη χαρά του. Η σφυρίχτρα του δεν σταματά. Σφυρίζει, σφυρίζει…νιώθει και αυτό χαρά και ικανοποίηση.

Tα ταβερνεία της Παραλίας έκαμαν χρυσές δουλειές. Ο κόσμος βρήκε ευκαιρία να ικανοποιήση τις… στομαχικές του απαιτήσεις. Η γουρνοπούλα και τα μπαρμπούνια «με το μουστάκι» έδωσαν και επήραν. Οι διευθυνταί τους πολύ υποχρεωτικοί, πρόθυμοι, εξυπηρετικοί.

Στο «Πανελλήνιον» εκεί έβλεπε κανείς την επιδεικτικήν αφρόκρεμαν. Τους συνανθρώπους δηλαδή εκείνους τους λεπτεπιλέπτους, που ξεπερνούν τον περίπατο της γιορτής αυτής ημέρας με μια κομπόστα ή έναν καφέ.

Και οι σαΐτες δεν έλειψαν από την Παραλία. Οι Παραλιώτες εν αντιθέσει προς τις σαΐτες της Λαμπρής, έρριξαν σαΐτες εξαιρετικές.

Το γλέντι της Παραλίας διήρκεσε και πέραν του μεσονυχτίου. Το κέφι ήταν εξαιρετικό. Το τραγούδι και ο χορός έδωσε και επήρε.

Στα σαράντα κύματα
Και βέβαια το πατροπαράδοτον έθιμον της διαπλεύσεως των «σαράντα κυμάτων» ετηρήθη και εφέτος. Λέμβοι μικραί και μεγάλαι, βενζινάκατοι και μικροκαΐκια με μίαν δραχμήν έκανον καθ’ όλον το απόγευμα έναν γύρο περί τον λιμένα μας και έξω του «Μόλου» απ’ όπου επέστρεφον δια να παραλάβουν άλλο έμψυχον φορτίον και το λικνίσουν και αυτό εις την δίνην των «σαράντα κυμάτων».

Η εορτή της Αναλήψεως εις το Νησί
Με ζωηρότητα εξαιρετικήν επανηγυρίσθη εις την γειτονικήν Μεσσήνην η εορτή της Αναλήψεως.

Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν από της 6ης πρωινής ώρας εις την ωραίαν ρωμαντικήν τοποθεσίαν όπου ο νεόδμητος ναός ο εγερθείς τη φροντίδι της Αδελφότητος «Άγιος Νικόλαος» και συνδρομή του αιδεσμιμωτάτου οικονόμου Κοροβέση.

Ο ναός έχων κύριον όνομα το του Αγίου Νικολάου ονομάζεται συγχρόνως Ανάληψις και Προφήτης Ηλίας, χθες δε επί τη εορτή της Αναλήψεως ετελέσθησαν τα εγκαίνια αυτού μετά πάσης μεγαλοπρεπείας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μεσσηνίας Μελετίου.

Κατά την τελετήν των εγκαινίων παρέστη συλλειτουργήσας και ο αιδεσιμώτατος οικονόμος Κοροβέσης.

Παρευρίσκετο επίσης η Φιλαρμονική της πόλεως παιανίσασα εκλεκτά τεμάχια. Πολλαί οικογένειαι παρέμειναν εις την δροασεράν και ωραίαν εξοχήν διακεδάσασαι μέχρι της εσπέρας.