Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Τριφυλία

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Τριφυλία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821-2021» διοργανώνει εκδηλώσεις σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους αυτές τις μέρες. Χθες και σήμερα, στο Πάρκο Ι.Ν. Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά: Μουσειακή Έκθεση αυθεντικών όπλων και φορεσιών των αγωνιστών της Επανάστασης, σε συνεργασία με το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακού Οπλισμού Πατρών. Η έκθεση συνοδεύεται με ζωντανή παρουσίαση των κειμηλίων. Ώρες λειτουργίας 19.00 έως 23.00.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου, στους Γαργαλιάνους και ώρα 9.00 το βράδυ: «Οι γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σύζυγοι, μάνες, αδελφές, ηρωίδες!» στο Πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Ομιλία Δρος Μαριτίνας Λεοντσίνη, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ. Παρουσίαση αυθεντικών γυναικείων φορεσιών και κοσμημάτων εποχής από το Θέατρο Δόρα Στράτου. Τις φορεσιές θα φορέσουν μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στα Φιλιατρά: «Το Πάρκο της Βλαχέρνας γίνεται πάρκο αγώνα για την ελευθερία». Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την οριστικοποίηση των συνόρων του Ελληνικού Κράτους τον Αύγουστο του 1832 σε εικόνες και κείμενα σε μία υπαίθρια έκθεση από τις 16 Ιουλίου στο ανατολικό μέρος του Πάρκου, δίπλα στο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο της Παναγίας της Βλαχέρνας, που είχε καταστραφεί κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 26 Ιουλίου έως το τέλος του έτους. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι ανοικτή για το κοινό, καθημερινά, από τις 7.00 έως τις 10.00 μ.μ. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν, επίσης, τα ιστορικά γεγονότα και τη συμβολή της Τριφυλίας στην Επανάσταση σε έντυπο που θα διανέμεται στην είσοδο.

Η δράση αυτή συνδιοργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Τελεί δε υπό την αιγίδα της «Επιτροπής Ελλάδα – 2021», της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση περιλαμβάνει ξενάγηση του κοινού στην έκθεση από τις 8.00 έως τις 9.00 μ.μ. Χαιρετισμούς από 9.00 έως τις 9.30 μ.μ. και θα τελειώσει με μουσική συναυλία με τραγούδια μεγάλων δημιουργών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Ξαρχάκου), ποιητών και στιχουργών (Οδ. Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου κ.ά.) από το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ».

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Το 1821 για παιδιά» στις 3 και 4 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ. Περιλαμβάνει ξενάγηση των παιδιών στην υπαίθρια έκθεση και στη συνέχεια καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Επανάσταση του 1821».

Η είσοδος του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία Covid–19.

του Ηλία Γιαννόπουλου