Η αδράνεια της κυβέρνησης επιτρέπει “ελεύθερη χρήση” του όρου “Elia Kalamatas”

Η αδράνεια της κυβέρνησης επιτρέπει “ελεύθερη χρήση” του όρου “Elia Kalamatas”

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, με επιστολή  του προς το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, τοποθετείται επί του ζητήματος του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, απαντώντας στην υπ’ αριθμ. πρωτ: 44446/27.05.21 επιστολή του δημάρχου, μέσω της οποίας είχε γνωστοποιηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Έλληνες ευρωβουλευτές, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές Μεσσηνίας και στον περιφερειάρχη η καταγγελία φορέων του πρωτογενούς τομέα της Μεσσηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας, την οποία συνυπέγραφαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και οι φορείς που είχαν προβεί στην καταγγελία, ζητούνταν να υπάρξει ενεργή παρέμβαση της Ε.Ε. ως θεματοφύλακας των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η εξέλιξη του θέματος θα τεθεί σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς της Μεσσηνίας προκειμένου να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα, καθώς από την απάντηση του Επιτρόπου γίνεται σαφές ότι οι υπουργικές αποφάσεις τόσο του 2016 όσο και του 2018 για το ζήτημα αυτό, πέραν της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει, αφήνουν περιθώρια ελεύθερης χρήσης του όρου «Καλαμάτα» από τρίτες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του εμβληματικού εθνικού προϊόντος μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στη Μεσσηνία, η οποία είναι η περιοχή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και για ολόκληρη την ποικιλία Καλαμών. Ο επίμαχος νόμος επιτρέπει σε οποιονδήποτε εντός ή εκτός της χώρας να εμπορεύεται ελιές Καλαμών με το εμπορικό σήμα Ελιές Καλαμάτας.

Η υπουργική απόφαση πρέπει να καταργηθεί επειδή το άρθρο 13.2 του κανονισμού 1151, το οποίο ρυθμίζει τα προϊόντα ΠΟΠ, απαγορεύει τη χρήση ενός όρου που έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ ως συνώνυμο ποικιλίας.