«Στις ράγες» ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας

«Στις ράγες» ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει μια σειρά από νέα διατάξεις, ενώ, μεταξύ άλλων, μπαίνει «στις ράγες» ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.

Με το νέο σχέδιο νόμου υπάρχουν διατάξεις για τη χωροταξία και πολεοδομία. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, πλέον δίνεται η δυνατότητα αναστολής των οικοδομικών εργασιών κατά την εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» παράλληλα με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια το επόμενο διάστημα.

Η εκκίνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) αναμένεται να βάλει φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Τα ΤΠΣ θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιοχές προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας.

Επίσης προβλέπεται η παροχή δυνατότητας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της 18μηνης προθεσμίας από το δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδας, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης μέχρι και  τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ακόμη εντάσσονται ρητά στην κατηγορία 3 των οικοδομικών αδειών οι περιπτώσεις της προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο, με χρήση ειδικού κτηρίου, εφόσον η προσθήκη δεν υπερβαίνει το 50% της υπάρχουσας δόμησης και σε εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης υπόγειων δεξαμενών υγρών και αέριων καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων.

Δήμος Καλαμάτας

Τη δέσμευση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά έχει ήδη εξασφαλίσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, όσον αφορά στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο του Δήμου.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Επί της ουσίας πρόκειται για σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, μέσω των οποίων θα καλυφθεί σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού όλος ο Δήμος. Η εκπόνηση των εν λόγω μελετών εντάσσεται στο σχεδιασμό που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη χρηματοδότηση να αντλείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Α.Π.