Συρίγος: “Με προσοχή προσπαθούμε να χειριστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Συρίγος: “Με προσοχή προσπαθούμε να χειριστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε το βράδυ της Κυριακής από βήματος στους Γαργαλιάνους, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Καπετάν Τέλλου Άγρα, “Αγαπήνεια 2021”, ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, έπειτα από σχετική αναφορά του δημάρχου Έδεσσας ότι τρία χρόνια μετά η Συμφωνία δεν έχει ένα καλό για την Ελλάδα.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Γιάννου ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες. Τους ονομάζει Μακεδόνες σκέτο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εσείς ως κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό και του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας, δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους. Αυτό είστε, είστε βορειοπεριοχίτες, δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες (σ.σ. σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών). Ως προς το να την αλλάξουμε (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), πρέπει να θυμόμαστε  μια φράση του Ευαγγελίου η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης.

Όταν έγινε η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το όνομα της γειτονικής μας χώρας ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Άλλαξε και έγινε Βόρεια Μακεδονία. Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δε θα ξαναγυρίσει στο ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το Βόρεια μπροστά απ’ το Μακεδονία.

Εάν τραβηχτούμε απ’ τη συνθήκη, την καταγγείλουμε, προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε ή οτιδήποτε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μια ανθοδέσμη την επόμενη μέρα, που θα φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών, και θα λέει “Σας ευχαριστούμε που μας απαλλάξατε απ’ τον όρο Βόρεια. Αποκάτω υπογραφή Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό ήταν το πρόβλημα της Συμφωνίας, ότι οι κάτοικοι ονομάζονται Μακεδόνες και είσαι με δεμένα χέρια, διότι αν φύγεις απ’ τη Συμφωνία, οι άλλοι θα ονομαστούν την άλλη μέρα το πρωί Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό προσπαθούμε να χειριστούμε όλο αυτό τον καιρό».

Του Ηλία Γιαννόπουλου