Μπάιντεν: «Πολύ πιθανή» νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις επόμενες 24-36 ώρες

Μπάιντεν: «Πολύ πιθανή» νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις επόμενες 24-36 ώρες

Σε προειδοποίηση ότι μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών» προέβη με δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες.

Διαβάστε επίσης: Το «ή ταν ή επί τας» του Τζο Μπάιντεν

«Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο.

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

Όπως ανακοινώθηκε, εν τω μεταξύ, από το Πεντάγωνο απόψε από την επίθεση με drone εναντίον στόχου του ISIS-K, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ενώ ένας τρίτος τζιχαντιστής τραυματίστηκε.

H Oυάσιγκτον δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

«Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποχώρησης»
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησής του από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με όσα είπε, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβάζονταν σήμερα σε πτήσεις, στις τελευταίες αναχωρήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι την Τρίτη.

Όπως γνωστοποίησε, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περίπου 350 Αμερικανοί αναζητούν ακόμη δίοδο διαφυγής από τη χώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου.

Πηγή: Η Καθημερινή