Made in Greece – Made in Hellas

Made in Greece – Made in Hellas

Με βάση το επίπεδο ανάπτυξης, οι χώρες διακρίνονται σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των αναπτυγμένων χωρών, αλλά βρίσκεται στα τελευταία σκαλοπάτια της κλίμακας.

Γενικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες δύσκολα παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Γι’ αυτό αναγκάζονται να τα πωλούν φτηνά για να μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες χώρες. Γι’ αυτές τις χώρες ισχύει ο κανόνας «όσο πιο φτηνά, τόσο πιο καλά».

Από τις αναπτυγμένες χώρες, κάποιες έχουν λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Αυτό το έχουν κατορθώσει χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Δανία, η Ελβετία κ.τ.λ.

Ποιοτικά προϊόντα σημαίνει επώνυμα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Made in Germany και το Made in Japan παραπέμπουν σε ποιοτικά προϊόντα. Και υπάρχουν πολλοί αγοραστές σε όλο τον κόσμο που αναζητούν προϊόντα αυτών των χωρών, διότι ακριβώς είναι συνώνυμα της ποιότητας.

Το ερώτημα είναι: Μήπως, επιτέλους, έφθασε η ώρα και για τους Έλληνες να προσπαθήσουν να καθιερώσουν παγκοσμίως το «Made in Greece» και το «Made in Hellas»; Μπορεί να φανταστεί κανείς το όφελος των Ελλήνων, όταν σε όλο τον κόσμο θα αναζητούν το «Made in Greece» και το «Made in Hellas», γιατί αυτό θα σημαίνει καλό και ποιοτικό προϊόν;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν καλά και ποιοτικά προϊόντα και έχουν επεκταθεί στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, είναι γεγονός ότι το κράτος, εδώ και μερικά χρόνια, προσπαθεί να καθιερώσει το Made in Greece.

Τώρα που βγήκαμε από την κρίση και βάλαμε μυαλό- αμφίβολο αν βάλαμε- χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία με νέα μυαλά. Όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι εργαζόμενοι, ελληνικά και πατριωτικά, να θέσουν ως κύριο στόχο την παραγωγή καλών και ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, την καθιέρωση του Made in Greece.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά από όλους: κράτος, παραγωγούς, εργαζόμενους, εξαγωγείς, καταναλωτές κ.τ.λ. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω ξεπερασμένες, κουτοπόνηρες, βαλκάνιες πρακτικές (κατάλοιπα της μακρόχρονης τουρκικής σκλαβιάς) και να προχωρήσουμε αταλάντευτα και σταθερά με υπευθυνότητα και εντιμότητα για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, χρειάζεται η εξής διευκρίνιση: Ασφαλώς ο καταναλωτής επιθυμεί φθηνό προϊόν, αλλά αυτό το φθηνό θα πρέπει να είναι και ποιοτικό προϊόν. Επομένως, όταν αγοράζει π.χ. ντομάτα Ολλανδίας θα πρέπει να ξέρει ότι αγοράζει ντομάτα που είναι σαν «αγγούρι» και δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα της ελληνικής ντομάτας.

Επίσης, ο καταναλωτής χρειάζεται να ξέρει ότι υπάρχουν «αμέτρητα» αγροτικά και άλλα ελληνικά προϊόντα που είναι ασύγκριτα καλύτερα σε ποιότητα, γι’ αυτό είναι και περιζήτητα στις ξένες αγορές. Επομένως, είναι απορίας άξιον, γιατί κάποιοι Έλληνες προτιμούν ξένα προϊόντα, τα οποία είναι χειρότερα από τα ελληνικά.

Βέβαια, τα αγαθά κόποις κτώνται. Αλλά τα αγαθά της παγκόσμιας καθιέρωσης του Made in Greece θα τα απολαύσουν όλοι οι Έλληνες και πρώτα πρώτα οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία.

Είμαστε ένας λαός με βαθιές ρίζες. Έχουμε δημιουργήσει Παρθενώνες, αλλά έχουμε και αυτοκαταστραφεί από εμφύλιους πολέμους.

Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση είναι αρκετός χρόνος για ατομική και εθνική περισυλλογή. Να αναστοχαστούμε τα πλεονεκτήματά μας και τα ελαττώματά μας. Να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να πορευτούμε προς το μέλλον.

Το 2021 ας αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα πορεία προς το μέλλον. Και να βάλουμε στόχο πως μέσα σε δέκα χρόνια το «Made in Greece» θα βρίσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και θα το γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Κράτος, βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, αγρότες, εργαζόμενοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όλοι, χρειάζεται να στρατευθούμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Σήμερα, όλοι οι Έλληνες δημιουργούμε το «Made in Greece», δημιουργούμε το μέλλον της Ελλάδας. Και το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το δημιουργούν.

Γράφει ο Παύλος Μάραντος*

*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com