Ανδρέας Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας

Ανδρέας Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία. Κέρδισε με κύριο σύνθημα την «Αλλαγή».  Επομένως, θα μπορούσε να κάνει όποια αλλαγή ήθελε, χωρίς καμιά δυσκολία. Δυστυχώς, κυριάρχησε ο λαϊκισμός του Αντρέα.

Είναι γνωστό ότι, κυρίως, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η μάχη μεταξύ των εκσυγχρονιστών και των λαϊκιστών του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη. Τελικά, επικράτησαν οι εκσυγχρονιστές και ο Κώστας Σημίτης κυβέρνησε τη χώρα από το 1996 έως το 2004.

Κάποιοι λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ξέχασαν δύο σημαντικές επιτυχίες του Κώστα Σημίτη, που ήταν και εθνικές επιτυχίες. Ίσως το λάθος του Σημίτη ήταν ότι δεν απέπεμψε έγκαιρα τους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα. Αλλά και γι’ αυτό υπήρχε σφοδρή αντίδραση από το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε τη λυσσαλέα αντίδραση του λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πρώτη επιτυχία του Σημίτη ήταν η διοργάνωση και η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα. Δεύτερη επιτυχία ήταν η ένταξη της χώρας και της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (στο ευρώ) το 2001. Και οι δύο αυτές επιτυχίες επηρέασαν θετικά την πορεία της Ελλάδας.

Ειδικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ (δύο ελληνικά κράτη στην Ε.Ε) ήταν επιτυχία μεγάλου μεγέθους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας ο Ελληνισμός είχε καλύτερη ασφάλεια και προοπτική για πολιτική και οικονομική ανάπτυξη.

Εάν ένα τμήμα του ελληνικού λαού νόμισε ότι οι Έλληνες είναι ο περιούσιος λαός, που όλη η Ευρώπη θα πρέπει να του δίνει τσάμπα χρήμα, ασφαλώς έκανε λάθος.

Το 2010 η χώρα χρεωκόπησε από τα πολλά δάνειά της. Έτσι, αναγκάστηκε να υπογράψει δανειακές συμβάσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τη δανείσουν. Πρόκειται για τα γνωστά μνημόνια. Αν δε μας δάνειζαν και φεύγαμε από το ευρώ (υποχρεωτικά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση), είναι βέβαιον ότι θα γυρνούσαμε στη δεκαετία του 1950. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ξεσπούσε εμφύλιος. Ίσως αυτό επεδίωκαν τα δύο άκρα.

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου η προπαγάνδα της Αριστεράς και της Δεξιάς ξεσήκωνε τον λαό εναντίον του μνημονίου. Μάλιστα, η προπαγάνδα της Αριστεράς έλεγε πως το μνημόνιο χρεοκόπησε τη χώρα. Η αλήθεια είναι πως η χώρα χρεοκόπησε από τον υπέρμετρο δανεισμό και αναγκάστηκε να υπογράψει τα μνημόνια.

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία ως αντιμνημονιακός, εκμεταλλευόμενος την οργή και την αγανάκτηση του λαού. Όλοι θυμούνται ότι βασική θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Η κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησε για τέσσερα και πλέον χρόνια. Όχι μόνο δεν κατάργησε τα μνημόνια, αλλά υπόγραψε και το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, που κόστισε στη χώρα περίπου εκατό (100) δισ. ευρώ (κατ’ άλλους διακόσια δισ. ευρώ).

Για τους δύο πρωθυπουργούς (Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα) καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Πρόκειται για δύο μεγάλους λαϊκιστές. Οι λαϊκιστές κοροϊδεύουν συνειδητά το λαό για να κερδίσουν τις εκλογές. Άλλα υπόσχονται στον λαό και άλλα πράττουν, όταν κερδίσουν την εξουσία.

Διευκρινίζεται: Ουδεμία σύγκριση υπάρχει μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα. Ο Ανδρέας ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, ενώ ο Αλέξης ήταν και παραμένει ένας μεγάλος καταληψίας σχολείων. Αν από τον Ανδρέα έλειπε ο λαϊκισμός, μπορεί να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της νεότερης ιστορίας μας.

Η ιστορία και η εμπειρία βεβαιώνουν ότι η ανθρωπότητα έχει υποφέρει από τους λαϊκιστές. Επιπλέον, οι αλλαγές που τάζουν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όταν οι λαϊκιστές κερδίσουν τις εκλογές, μετά όλα τακτοποιούνται. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κόμματος και του κράτους τίθεται υπό τον έλεγχό τους. Η προπαγάνδα κάνει το άσπρο- μαύρο και σιγά σιγά ο λαός ξεχνάει τις υποσχέσεις.

Εν τω μεταξύ, η κομματική νομενκλατούρα των λαϊκιστών νέμεται τα προνόμια της εξουσίας εις υγείαν του ευκολόπιστου λαουτζίκου.

Γράφει ο Παύλος Μάραντος*  

*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης

marantosp@gmail.com