Μεσσηνία: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τον καύσωνα σε σύκα και σταφίδα

Μεσσηνία: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τον καύσωνα σε σύκα και σταφίδα

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις τόσο για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας όσο και για τους παραγωγούς σύκων στη Μεσσηνία, που περιμένει πλέον βοήθεια από την Πολιτεία, προκειμένου να πάρουν μία ανάσα οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιάννη Πάζιου, διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, που επισημαίνει ότι «οι τελευταίοι καύσωνες, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από όσα γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε όλο το νομό, αλλά και στις γειτονικές περιοχές. Αυτό έχει οδηγήσει τους καλλιεργητές να τρυγήσουν νωρίτερα από ποτέ, για να προλάβουν να σώσουν ό,τι σώζεται, αφού σε όλες τις περιοχές παρουσιάζεται ήδη μεγάλο ποσοστό καταστροφών».

Όπως εξηγεί, «απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί είναι και ότι οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης ξεκίνησαν να κάνουν αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, για να έρθουν οι ανταποκριτές και να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Τις επόμενες μέρες, δε, αναμένεται να ακολουθήσουν οι Δήμοι Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος. Όσον αφορά στην εκτίμηση της ζημιάς στην κορινθιακή σταφίδα, ο Γιάννης Πάζιος αναφέρει ότι «ξεπερνούν το 40% και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να στείλει τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να υπολογισθεί με ακρίβεια η ζημιά».

Η οριστική εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί μετά ένα δεκαήμερο.
Σύκα
Η κακή πορεία της κορινθιακής σταφίδας, όπως φαίνεται, δε θα είναι η μοναδική άσχημη εξέλιξη στη Μεσσηνία, καθώς, όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, Γιώργος Αγγελόπουλος, «οι γεωπόνοι της ΣΥΚΙΚΗΣ καταγράφουν παντού ζημιές, ξεκινώντας από τη Μεσσηνία έως τη Λακωνία. Τα ευρήματα που καταγράφηκαν ήταν πτώση φύλλων, καρπόπτωση, εγκαύματα στους καρπούς και μικροκαρπία. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάμε για μία χρονιά που θα υπάρχουν περισσότερα  προβλήματα. Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών που έχουν οι αγορές. Είναι μία από τις κακές χρονιές και από την εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα μία εκτίμηση είναι ότι θα πάμε στο 50% της συγκομιδής».