«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Μαΐου 1913: Η χθεσινή απεργία των εργατριών μετάξης

«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Μαΐου 1913: Η χθεσινή απεργία των εργατριών μετάξης

– Αι αξιώσεις

Εις την πόλιν μας εσημειώθη χθες η πρωτοτυπωτέρα απεργία εξ όσων ηδύνατο να φαντασθή τις. Αι εργάτιδες του Μεγάλου Μεταξουργείου των Αδελφών Στασινοπούλου διέκοψαν τας εργασίας, ων όχι διότι είχον οίον δήποτε παράπονον κατά του εργοδότου ή των όρων εν γένει της εργασίας, αλλά επειδή αξιούν την εφαρμογήν μέτρων τινών, τα οποία απαγορεύει ο προστατευτικός δι’ αυτάς νόμος, αυστηρώς ερμηνευόμενος.

Επί παραδείγματι, ο νόμος υπολογίζει τον χρόνον της εργασίας από της εισόδου των εργαζομένων εις το εργοστάσιον και τιμωρεί την υπέρβασιν της δεκαώρου εργασίας.

Συνέβη λοιπόν το περίεργον. Αι εργάτιδες προσερχόμεναι το πρωί από της 5.30 – 6 ώρας, ανέμενον εις τον δρόμον, διότι η είσοδός των απλώς ελογίζετο χρόνος εργασίας, πράγμα το οποίον δεν ήτο δίκαιον δια τον Εργοστασιάρχην, ούτε επετρέπετο παρά των εποπτευόντων χωροφυλάκων. Συνηθρισμέναι δε εις τον δρόμον και εις τας γωνίας της συνοικίας, αι εργάτιδες εξετίθεντο εις τα πειράγματα διαφόρων ερωτύλων. Η αφορμή αυτή και μερικοί άλλοι όροι, τους οποίους ηξίου ο Στασινόπουλος, εφαρμόζων τον νόμον περί «εργασίας γυναικών και ανηλίκων», ηνάγκασαν ολόκληρον το θήλυ προσωπικόν του εργοστασίου να απεργήση από χθες το απόγευμα.

Επιτροπή εργατίδων μετά του δικηγόρου των προσήλθεν εις τον Νομάρχην,  όστις ευμενώς δεχθείς τα αιτήματά των, εβεβαίωσεν ότι θα προσεπάθει τον συμβιβασμόν των αξιώσεών των με τον Νόμον, συνεννοούμενος προς τούτο μετά του Αστυνομικού Διευθυντού Παπαδοπούλου.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΦΩΝ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΩΝ ΕΞΗΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΑΙ ΧΘΕΣ
«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Μαΐου 1913
Παρά του δικηγόρου των μεταξεργατριών του εργοστασίου των Αδελφών Στασινοπούλων επεδόθη χθες εις τον Νομάρχην υπόμνημα των αιτημάτων των απεργών.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος διεβίβασε το υπόμνημα εις τον Αστυνομικόν Διευθυντήν, όστις και αυτοπροσώπως μεταβάς εις το Εργοστάσιον εξήτασε το ζήτημα.

Ατυχώς μέχρι της στιγμής δεν εδόθη η ζητουμένη λύσις και η απεργία συνεχίζεται και ίσως συνεχισθή επί πολύ, διότι ούτε ο Στασινόπουλος εννοεί να επαναλάβη τας εργασίας άνευ της πληρώσεως των εργατικών αιτημάτων τα οποία κυρίως αυτόν αφορώσι.

– Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΙΣ
– ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ
«ΘΑΡΡΟΣ» 17 Μαΐου 1913
Η απεργία των εργατίδων του ατμοκινήτου εργοστασίου των αδελφών Στασινοπούλων, τείνει να λάβη διαστάσεις οξυτάτου εργατικού ζητήματος. Επειδή η αστυνομική Διεύθυνσις, αναμένουσα οδηγίας του Υπουργείου, δεν ενέδωκεν εις τα αιτήματά των, συνέχισαν και χθες την αποχήν εκ της εργασίας, διότι άλλως τε και αν αυταί ήσαν διατεθειμέναι να εργασθούν, ο κ.Στασινόπουλος εδήλωσεν ότι απεργεί και αυτός επ’ αόριστον έως ου πληρωθώσιν αι αξιώσεις του εργατικού του προσωπικού.

Χθες την πρωίαν άπασαι αι εργάτιδες, 150 περίπου τον αριθμόν, σχηματίσασαι ογκώδη διαδήλωσιν, μετέβησαν εις την Νομαρχίαν.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος εδέχθη επιτροπήν αυτών μετά του δικηγόρου των Βεντήρη, όστις απέδωκεν υπόμνημα των εργατικών αιτημάτων και συνέστησεν όπως πρωτίστως ληφθή μέριμνα ταχίστης επαναλήψεως των εργασιών, διότι πολυάριθμοι οικογένειαι, των οποίων τα άρρενα μέλη είναι επίστρατοι, συντηρούνται αποκλειστικώς εκ του καρπού της εργασίας των εργατίδων.

Εις το επιδοθέν  υπόμνημα αι εργάτιδες ηξίουν όπως διακριθή η εργασία των εις προπαρασκευαστικήν και καθαράν τοιαύτην, ήτις να ορισθή κατά τον Νόμον δεκάωρος. Εις την προπαρασκευαστικήν εργασίαν, δέον να περιληφθώσι χρονικά διαστήματα 1 – 1½ ώρας καθ’ α αι τρόφιμοι του Μεταξουργείου εισέρχονται εις αυτό, ως και η ώρα καθ’ην αναμένουν την δι’ ατμού γενομένην θέρμανσιν των λεκανών κλωσσήματος της μετάξης.

Ο δικηγόρος των εξήγησεν εις τον Νομάρχην, ότι και εις τους αλλαχού κρατούντας εργατικούς Νόμους λαμβάνεται πρόνοια δια την παροχήν τοιαύτης ώρας προπαρασκευής της εργασίας, ήτις δεν υπολογίζεται εις το δεκάωρον.

Ο Αλεξανδρόπουλος διεβεβαίωσεν ότι θα συστήση θερμώς τα εργατικά αιτήματα όπου δει και συνέταξε τηλεγράφημα εις τους Υπουργούς των Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, προς τους οποίους συνιστά την λήψιν αμέσων μέτρων προς τερματισμόν της απεργίας. Αι εργάτιδες απηύθυναν και ιδικήν των μακράν τηλεγραφικήν διαμαρτυρίαν εις τους δύο Υπουργούς, ικετεύουσαι την λήψιν μέτρων προς επανάληψιν των εργασιών των.

Μετά την Νομαρχίαν επανέκαμψαν εις το Εργοστάσιον όπου προσήλθον ο Αστυνομικός Διευθυντής Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος, προς τους οποίους τόσον αι εργάτιδες, όσο και ο Στασινόπουλος εδήλωσαν ότι δεν θα επαναληφθούν αι εργασίαι πριν ή δηλωθή ότι από το καθαρόν δεκάωρον της εργασίας, εξαιρούνται τα χρονικά διαστήματα τα απαιτούμενα προς είσοδον των εργατίδων εις το Εργοστάσιον και δια την προπαρασκευήν των θερμών λεκανών εις τας οποίας γίνεται το κλώσσημα της μετάξης.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής ετηλεγράφησεν εις το Υπουργείον της Εθνικής Οικονομίας ζητών οδηγίας.

H AΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 18 Μαΐου 1913
Επί της γνωστής απεργίας του Μεταξουργείου Στασινοπούλου, καθ’ ην εργοδότης και εργάτιδες επιδιώκουν την επιτυχίαν των αυτών αιτημάτων, ο Διευθυντής της αστυνομίας εζήτησε πληροφορίας παρά του Υπουργείου της Εθνικής Οικονομίας.

Χθες την πρωίαν τηλεγραφικώς ο κ. Μιχαλακόπουλος απέκρουσε τα αιτήματα των απεργών δια του κατωτέρω τηλεγραφήματός του.

«Αστυνομικήν Διεύθυνσιν Καλαμών

Επί 7060 τηλεγραφήματός σας, γνωρίζαμεν ότι ο Νόμος ΑΚΟ αριθμ. 2 ορίζει χρόνον ημερησίας γυναικών το πολύ δεκάωρον και δίωρον διακοπήν, επομένως πάσα προπαρασκευαστική εργασία συνυπολογίζεται εις το δεκάωρον, αρχίζον την στιγμήν της αναλήψεως της εργασίας οίας δήποτε και λήγον όταν οι εργάτριαι παύσωσι πάσαν εργασίαν και εξέλθωσι του εργοστασίου.

Β΄ αξίωσις του εργοστασιάρχου Στασινοπούλου αντιβαίνει προς τον Νόμον.

Η δίωρος διακοπή δεν συνυπολογίζεται εις την δεκάωρον εργασίαν.

Συμφώνως προς τα ανωτέρω συστήσατε και επιβλέψατε εφαρμογήν Νόμου.

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Μιχαλακόπουλος».

Αι απεργοί επιμένουν
Μετά την λήψιν του ανωτέρω τηλεγραφήματος, ο Διευθυντής της αστυνομίας Παπαδόπουλος επεσκέφθη τον Νομάρχην, μεθ’ ου αντήλλαξαν γνώμας επί της στάσεως, ην δέον να τηρήσουν αι τοπικαί αρχαί κατά την περαιτέρω εμφάνισιν του ζητήματος.

Ως μας επληροφόρησεν ο Διευθυντής της αστυνομίας, ο εργοδότης Στασινόπουλος επιμένει, όπως η εν τω καταστήματι αυτού εργασία διακριθή εις καθαράν δεκάωρον και προκαταρκτικήν τοιαύτην, προστιθεμένην εις την δεκάωρον καθαράν. Τας αξιώσεις του κ. Στασινοπούλου υποστηρίζουν προ πάντων αι εργάτιδες.

Εν τω μεταξύ, το Μεταξουργείον εξακολουθεί να διαμένη κλειστόν.

Μία εξήγησις
Εκ της απαντήσεως του Υπουργού αφήνετε προφανώς να εννοηθή ότι ο κ. Στασινόπουλος είναι ο διατυπώνων αξιώσεις προς τας αρχάς. Τουναντίον όμως είναι αληθές.

Τας αξιώσεις και τα αιτήματα προβάλλουν άνευ ουδενός επηρεασμού αι εργάτιδες, αίτινες απεργήσασαι κατ’ αρχήν, διότι ηναγκάζοντο παρά της αστυνομίας να μένουν εκτεθειμέναι εν μέση οδώ, ανεγνώρισαν ως ορθότατον κατά την εξέλιξιν της απεργίας, ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεκάωρος καθαρά εργασία ο χρόνος της εισόδου των εις το εργοστάσιον και η προπαρασκευή του κλωσσήματος της μετάξης.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ
«ΘΑΡΡΟΣ» 21 Μαΐου 1913
Κατόπιν της τηλεγραφικής διαταγής του υπουργείου της Εθνικής Οικονομίας προς την αστυνομικήν μας Διεύθυνσιν, καθ’ ην απηγορεύεται εις τον Στασινόπουλον επί πλέον εργασία χαρακτηριζομένη ως προκαταρκτική, η απεργία εργατίδων και εργοδότου εξηκολούθησεν άνευ προθέσεων διαλλαγής.

Εν τούτοις, ο σχετικός εργασιακός νόμος χορηγεί το δικαίωμα εις την αστυνομίαν να επιτρέπη δωδεκάωρον εργασίαν εις τας γυναίκας μόνον κατά το διάστημα τεσσάρων εβδομάδων το έτος, καθ’ ας η εργασία ως εκ της παραγωγής έχει ανάγκην αυξήσεως. Τοιούτον δικαίωμα ο Παπαδόπουλος, διευθυντής της Αστυνομίας, εχορήγησεν εις τον Στασινόπουλον από της 22 Μαΐου μέχρι της 22ας Ιουνίου, καθ’ ας αι εργάτιδες θα εργάζωνται δώδεκα ώρας ημερησίως, εκτός του Σαββάτου, οπότε εφαρμόζεται υπέρ των γυναικών το 8ωρον.

Και ούτω το εργοστάσιον Στασινοπούλου αύριον αναλαμβάνει εργασίαν προσωρινώς δι’ ένα μήνα.