Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ήρωες από μέταλλο» του Νίκου Φλώρου

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ήρωες  από μέταλλο» του Νίκου Φλώρου

Επιβλητικά πορτρέτα ηρώων, ανάγλυφες γλυπτές ενδυμασίες και μια γαλανόλευκη βαμμένη με το αίμα των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 είναι το εντυπωσιακό περιεχόμενο της νέας συλλογής του Αρκά Νίκου Φλώρου, που εγκαινιάστηκε προχθές στην Καλαμάτα.

Η έκθεση, που θα φιλοξενείται έως τα τέλη Οκτωβρίου στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί την «επιστροφή» του Νίκου Φλώρου στην Ελλάδα, μιας και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Ωστόσο, η δύσκολη εποχή της πανδημίας και του αποκλεισμού «οδήγησε» τον Ν. Φλώρο να ανθίσει καλλιτεχνικά, ξεκινώντας τη δημιουργία της εν λόγω συλλογής στη γενέτειρά του, την Τρίπολη.

Η ιδέα για την ιδιαίτερη τεχνική του Φλώρου, να συνθέσει χιλιάδες μικρά κομμάτια μετάλλου από ανακυκλώσιμο υλικό, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μεταξύ άλλων με τα ψηφιδωτά πορτρέτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Μόσχως Τζαβέλλα, ενώ άκρως εντυπωσιακή είναι και η γλυπτή απεικόνιση της ενδυμασίας της Σπετσιώτισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Τα βλέμματα τραβούν εξίσου όλα τα έργα, καθώς έχουν να παρουσιάσουν μια σημαντική ιστορία για τη συμμετοχή των εν λόγω προσώπων στα επαναστατικά χρόνια της Ελλάδας.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση του Αρκά γλύπτη είναι εκείνη της φορεσιάς της Πανωραίας Χατζηκώνστα – Ψωροκώσταινας.

Να σημειωθεί πως παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλος και η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Νικολάκου.

Νίκος Φλώρος

Υποστηρίζοντας ότι «Η Τέχνη είναι Μία» και αδιαίρετη, ο εικαστικός καλλιτέχνης που από πολύ νωρίς αισθάνθηκε ενστικτωδώς την ανάγκη να εκφραστεί καλλιτεχνικά, υπηρετεί σήμερα τη γλυπτική, την τέχνη που από χρόνια έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον και την προσήλωσή του στο να την κατανοήσει καλύτερα και να την εξελίξει.

Μετά πολλές επιτυχημένες εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο διάσημος γλύπτης εκθέτει ξανά έργα του στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι είναι απόγονος επαναστατών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα, με προεξάρχοντα το συνονόματό του οπλαρχηγό Νίκο Φλώρο, που έδωσε τη ζωή του στη μάχη των Αθηνών εναντίον των Οθωμανών. Ο δρόμος στην Αθήνα που φέρει το όνομα του οπλαρχηγού γεμίζει με υπερηφάνεια τον καλλιτέχνη κάθε φορά που τον διαβαίνει.

Ο Νίκος Φλώρος είναι διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην Εcole des Beaux Arts του Παρισιού, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, περίπου, έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, καθηγητή Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα, τον πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaca.

Επίσης, έχει βραβευτεί από το ρωσικό κράτος για τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες (2016) και ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του, αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Grace, στο Μόντε Κάρλο του Μονακό κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος “Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής”, υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Aλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, τη New York Times, τη Vogue, το DW, τ Associated Press, τη Fashion TV και πολλά ακόμα τηλεοπτικά κανάλια.

της Χριστίνας Μανδρώνη

*Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας