Η απάντηση Μενδώνη σε ερώτηση για τα σκοτάδια στο Κάστρο Κυπαρισσίας

Η απάντηση Μενδώνη σε ερώτηση για τα σκοτάδια στο Κάστρο Κυπαρισσίας

Ο φωτισμός του Κάστρου Κυπαρισσίας έχει διακοπεί προσωρινώς, εν γνώσει του Δήμου Τριφυλίας, για λόγους ασφαλείας, λόγω των εργασιών στερέωσης βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του, είναι η ουσία της απάντησης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σε ερώτηση των βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης», Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα.

Όπως αναγράφεται: “Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8117/19.7.2021 ερώτησης των βουλευτών κ.κ. Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το κάστρο της Κυπαρισσίας είναι κηρυγμένο μνημείο (ΦΕΚ 87/Β/10-02-1981) και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του ιστορικού πυρήνα της πόλης, εντός του αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 347/Β/10-04-1998 & 139/Β/18-02-1999) και ιστορικού τόπου (ΦΕΚ 1159/Β/29-12- 1979) της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Κάστρο της Κυπαρισσίας, που δεν αποτελεί έναν κλειστό οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, παρέμενε κατά το παρελθόν ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες είχαν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα, όπως λαθρανασκαφές, βανδαλισμοί, ρίψεις αντικειμένων από τα τείχη σε παρακείμενες ιδιοκτησίες. Ως εκ τούτου, το Κάστρο παραμένει ανοικτό και επισκέψιμο μόνον κατά τις πρωινές ώρες, οπότε και ελέγχεται από το φύλακα της Κυπαρισσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και μέχρι την οριστική λύση της διαχείρισης του χώρου.

Για την ανάδειξη και διάσωση του μνημείου είναι σε εξέλιξη το έργο «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας», ενταγμένο στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014 -2020», με προϋπολογισμό 1.484.643,93 ευρώ. Από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση εργοταξίου, τόσο εντός όσο και εξωτερικά της εισόδου του Κάστρου. Συνεπώς, εντός των προσεχών μηνών και για την ασφάλεια των επισκεπτών το Κάστρο θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ο φωτισμός έχει διακοπεί προσωρινώς, εν γνώσει του Δήμου Τριφυλίας, για λόγους ασφαλείας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των τειχών θα επαναλειτουργήσει ο φωτισμός. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό, κιόσκι πληροφοριών και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων. Το θέμα του φωτισμού του οδικού δικτύου που θίγεται στην ερώτηση εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην απάντηση της κας Μενδώνη αναγράφεται πως «είναι σε εξέλιξη η εγκατάσταση εργοταξίου», γιατί, προφανέστατα, έτσι την ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, στην Κυπαρισσία, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει κοιτάζοντας – ακόμα και από μακριά – το Κάστρο και πολύ δε περισσότερο αν πλησιάσει κοντά, ότι εργασίες έχουν ήδη εκτελεστεί από τις προβλεπόμενες στο έργο.

Οι λόγοι ασφαλείας που επικαλείται η κα Μενδώνη, για το σβήσιμο του φωτισμού, ποιοι άραγε να είναι; Επίσης, δεν έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τη μελέτη του έργου η εξασφάλιση φωτισμού του Κάστρου; Πότε και πώς θα αποκατασταθεί ο φωτισμός; Έχει εκπονηθεί μελέτη και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση; Μόνο τον «ρελέ» κατέβασαν και έσβησαν τα φώτα ή έγινε αποξήλωση των καλωδιώσεων και των φωτιστικών;

Τέλος, για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι το Κάστρο θα παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά τους επόμενους μήνες…

Του Ηλία Γιαννόπουλου