«Καρκινοβατεί» η σύσταση επιτροπών για τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια

«Καρκινοβατεί» η σύσταση επιτροπών για τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτήρια

Εμπόδια συναντά η σύσταση των ειδικών επταμελών επιτροπών που θα λάβουν αποφάσεις για την τύχη των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη τη χώρα. Στη δε Μεσσηνία, επίσης οι νέες επιτροπές δεν έχουν προχωρήσει.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από μηχανικούς και αρχιτέκτονες στη Μεσσηνία, ακόμη και σε παλαιότερη ενασχόλησή τους με το ζήτημα των επικίνδυνων κτηρίων, καθώς υπήρχαν 3μελείς επιτροπές η θητεία των οποίων έχει λήξει, οι αποζημιώσεις συμμετοχής ήταν μηδενικές, οι αυτοψίες περιελάμβαναν μεγάλες γεωγραφικές ενότητες και βαριές διαδικασίες για την υποβολή αίτησης συμμετοχής με πολλά δικαιολογητικά.

Πάντως, πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο αναφέρουν ότι σύντομα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτηρίων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με πιο εύκολες και γρήγορες διαδικασίες και με πρόβλεψη για επίλυση ζητημάτων, όπως όταν δεν μπορούν να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες.

Συμμετοχή αρχιτεκτόνων
Παρά τις δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί και γίνονται συνεννοήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που έχουν σχετική αρμοδιότητα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, όπως τονίζει ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, στο ecopress, εξέδωσε «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.)» και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο τους για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και τη σημασία της συμμετοχής τους στη συνολική διαχείριση των θεμάτων της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι με νομοθετική ρύθμιση που ισχύει συστήνονται κοινές επταμελείς επιτροπές επικινδύνως ετοιμόρροπων, στο πλαίσιο συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι οποίες θα διενεργήσουν εκτεταμένες αυτοψίες και θα λάβουν αποφάσεις για τη διατήρηση, τη λήψη μέτρων ή την οριστική κατεδάφιση χιλιάδων κτηρίων, σε όλη τη χώρα.

Για τις τριμελείς επιτροπές, που λειτουργούσαν μέχρι τώρα με σχετικό αντικείμενο, σημειώνεται ότι έχει λήξει η θητεία τους.

Σε επίπεδο Αποκεντρωμένων οι αυτοψίες
Για τους αρχιτέκτονες, το θέμα της αμοιβής των μελών των επιτροπών επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων παραμένει ανοιχτό, σημειώνει ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης, αναφέροντας ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτές κινούνται στα επίπεδα των προβλεπόμενων αποζημιώσεων για τη συμμετοχή μελών σε Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (της τάξης των 20 έως 30 ευρώ ανά συνεδρίαση), ενώ αυτές καταβάλλονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου.

Για τις νέες επιτροπές επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων ανακύπτει και θέμα χρόνου, αλλά και μεγάλου κόστους για μετακινήσεις αυτοψιών, καθώς οι νέες επιτροπές με σημείο αναφοράς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα καλύπτουν συνολικά οκτώ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου θα καλύπτει τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με τους Νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και Ζακύνθου.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων διαμηνύουν στο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ότι προτίθενται να διαθέτουν οχήματα και έξοδα κίνησης για τις αυτοψίες των μελών των επιτροπών.

«Κάνουμε προσπάθειες και συνεννοήσεις να βελτιώσουμε τους όρους της συμμετοχής και ταυτοχρόνως ενθαρρύνουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής των αρχιτεκτόνων σε αυτές», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αρχιτέκτονες είναι οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές και θα πρέπει με την εκδήλωση συμμετοχής τους να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο εκούσιου ή ακούσιου αποκλεισμού τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι θα είναι πολύ κακή εξέλιξη να συγκροτηθούν οι επιτροπές για τα ετοιμόρροπα κτήρια χωρίς αρχιτέκτονες, ενώ σημειώνει πως εάν δεν υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι επιτροπές θα στελεχωθούν από άλλες ειδικότητες και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δημοσίου.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων έχει βγάλει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις Ειδικές Επιτροπές Επικινδύνως Ετοιμόρροπων και την έχει στείλει σε όλα τα τοπικά τμήματα, καλώντας τους να συμβάλουν στην όλη διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση των εκπροσωπήσεων του κλάδου και ισχυρή παρουσία των μελών του στις Ειδικές αυτές Επιτροπές.

Οι αιτήσεις όσων αρχιτεκτόνων ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποσταλούν στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (τηλ. 2103215146, 2103215147) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: info@sadas-pea.gr ή sadas-pea@tee.gr, μέχρι και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021, προκειμένου να γίνει η επιλογή.

Της Βίκυς Βετουλάκη