Οι εξαγγελίες για το αφορολόγητο έδειξαν το δρόμο προς τα συμβολαιογραφεία

Οι εξαγγελίες για το αφορολόγητο έδειξαν το δρόμο προς τα συμβολαιογραφεία

Συμβολαιογράφοι της Καλαμάτας μιλούν στο «Θ»

«Τόπο» έχει ήδη πιάσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που από μέρα σε μέρα αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή, για μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου.

Κι αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι πολίτες στα συμβολαιογραφεία της Καλαμάτας, το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα μάλιστα αν όντως- όπως ακούγεται- δοθεί τρίμηνη παράταση εφαρμογής στη νέα υποχρέωση για ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων για μετά το νέο έτος.

Άλλωστε και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν περισσότερο χρόνο, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.) και σίγουρα δεν προλαβαίνουν να την εφαρμόσουν από τον Οκτώβριο.

Ανδριανοπούλου Μαρία: «Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βιαστούν»
Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει ήδη αυξηθεί, όπως σημείωσε η συμβολαιογράφος Καλαμάτας, Μαρία Ανδριανοπούλου, καθώς από τη νέα χρονιά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αλλάξουν και οι αντικειμενικές αξίες, ενώ, όπως ακούγεται, τότε θα ορισθεί και η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει επίσης από τον Οκτώβριο, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τις μεταβιβάσεις, οπότε αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για τρίμηνη παράταση.

«Όποιοι θέλουν πρέπει να βιαστούν να προλάβουν, γιατί μετά θα εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου και θα δυσκολέψουν τα πράγματα. Εάν δοθεί η παράταση, θα μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρούν σε συμβόλαια χωρίς αυτή. Προς το παρόν, μπορούν να προχωρούν με τις σχετικές βεβαιώσεις των μηχανικών τους», σημείωσε η κα Ανδριανοπούλου.

Συστήνει δε στους ενδιαφερόμενους πολίτες, όταν απευθύνονται στο συμβολαιογραφικό γραφείο, να έχουν όλα τα έγγραφα του ακινήτου που τους ενδιαφέρει και στη συνέχεια θα τους καθοδηγήσει για ό,τι άλλο χρειάζεται.

Καρκατζούλης Θανάσης: «Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα»
Μιλώντας στο «Θ» ο συμβολαιογράφος Καλαμάτας, Θανάσης Καρκατζούλης, παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού είχε πολύ θετική ανταπόκριση στον κόσμο. «Ήταν κάτι το οποίο είχε ανάγκη η κοινωνία, γιατί οι γονικές παροχές συνδέονται έντονα με την οικογενειακή ζωή και τη διαδοχή των γενεών. Είναι θετικό γιατί έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να μεταβιβασθούν σε νέους ανθρώπους περιουσιακά στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να φτιάξουν το δικό τους νοικοκυριό και να έχουν τη δική τους οικονομική αυτοτέλεια», εξήγησε ο κ. Καρκατζούλης.

Το ενδιαφέρον του κόσμου έχει φανεί ήδη, καθώς η κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία έχει αυξηθεί, ενώ οι συμβολαιογράφοι δέχονται και πολλές ερωτήσεις από ενδιαφερομένους προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει η απαίτηση να έχουμε θετική αντιμετώπιση και με το ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, τους δασικούς χάρτες και τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους, ώστε να μην υπονομευτεί αυτή η εξαγγελία. Να διευκολυνθούν οι πολίτες, να μην ταλαιπωρούνται και να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, για να μη φτάσουμε στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο τέλος του χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Καρκατζούλης

Για το πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να προετοιμασθεί ώστε φτάνοντας στην πόρτα του συμβολαιογράφου να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν τα συμβόλαια που τον ενδιαφέρουν, ο κ. Καρκατζούλης είπε ότι ο πολίτης πρέπει να φροντίσει να ελέγξει τις αναρτήσεις του Κτηματολογίου, να έχει τακτοποιήσει πολεοδομικά τα ακίνητα, τη δήλωση Ε9 με το λογιστή του και τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων με το Δήμο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Καρκατζούλης είπε ότι αν ένας πελάτης έχει τακτοποιημένα όλα αυτά, με τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν πια στη διάθεσή τους, μπορεί να υπογράψουν συμβόλαιο ακόμα και αυθημερόν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί η διαδικασία να τραβήξει και μετά ένα μήνα.

Καρύδη Κατερίνα: «Είναι πολλά τα θετικά που παρακινούν τώρα τον κόσμο»
Ο κόσμος ήδη είχε ξεκινήσει να απευθύνεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, καθώς, όπως μας είπε η συμβολαιογράφος Καλαμάτας, Κατερίνα Καρύδη, ο κόσμος έχει τρομάξει με το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το ενδιαφέρον του κόσμου έγινε ακόμα μεγαλύτερο. «Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές η περιοχή της Καλαμάτας καλυπτόταν από το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα. Σε αρκετές περιπτώσεις κάλυπτε τον κόσμο. Οπωσδήποτε υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, γιατί τα 800.000 ευρώ δίνουν πολύ μεγάλο εύρος. Είναι σίγουρα μια μεγάλη διευκόλυνση. Είμαστε, βέβαια, εν αναμονή των εξελίξεων, καθώς ακόμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για την ταυτότητα των κτηρίων κι αν θα υπάρξει παράταση. Από 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει το αφορολόγητο, ενώ από το νέο χρόνο περιμένουν και τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Είναι, λοιπόν, πολλά τα στοιχεία που θα παρακινήσουν τον κόσμο αυτή την περίοδο», τόνισε η κα Καρύδη.

Στον κόσμο που θέλει να προχωρήσει κάποιες τέτοιες διαδικασίες συνέστησε ψυχραιμία για να μην οδηγηθούν σε λανθασμένες κινήσεις και κατέληξε: «Να εμπιστεύονται τους συμβολαιογράφους για να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα. Λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί και με την πανδημία, βρισκόμαστε κι εμείς σε μια περίοδο συνεχών αλλαγών, με νέες διαδικασίες, που όμως δεν είναι και πιο γρήγορες. Κάποιοι περιμένουν από εμάς ότι έχουμε ένα κουμπί και όλα γίνονται μαγικά. Όλες αυτές οι υποθέσεις θέλουν ψυχραιμία, συζήτηση και κατανόηση».

Της Βίκυς Βετουλάκη