Μεσσηνία: «Πανδημία» μεταβιβάσεων και αγοραπωλησιών στα συμβολαιογραφεία

Μεσσηνία: «Πανδημία» μεταβιβάσεων και αγοραπωλησιών  στα συμβολαιογραφεία

Το δρόμο για τα συμβολαιογραφεία έχουν δείξει σε πολλούς πολίτες της Μεσσηνίας οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως λένε και οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι, αυτή την περίοδο δύσκολα βρίσκεις ελεύθερο χρόνο σε κάποιο συμβολαιογράφο, καθώς στα γραφεία τους επικρατεί «πυρετός».

Το τελευταίο διάστημα, λοιπόν, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, με αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να έχουν πάρει την ανηφόρα μετά «την παγωμάρα» κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας.

Παράλληλα, φαίνεται «να ζεσταίνεται» για τα καλά ο κατασκευαστικός κλάδος στη Μεσσηνία, με αξιόπιστες πληροφορίες να θέλουν πολλές οικοδομές να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη διαμερισμάτων και κατοικιών.

Κίνηση στα συμβολαιογραφεία
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κάνει πολλούς φορολογούμενους να αναζητούν συμβολαιογράφο για να μεταβιβάσουν ακίνητα, προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυξήσεις-φωτιά.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις εμπορικές τιμές και αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται οι τιμές ζώνης που θα επιβληθούν για πρώτη φορά σε 3.750 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες αναμένεται να ανεβάσουν στα ύψη τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες βιάζονται να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες σύνταξης συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε οι φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές τους.

Όπως τόνισε ο συμβολαιογράφος Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, έχουν αυξηθεί σημαντικά  αυτή την περίοδο οι μεταβιβάσεις. Παρατήρησε ότι η οικονομία πιέσθηκε αρκετά την προηγούμενη περίοδο και έτσι τώρα, με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκουν οι πολίτες, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες που αφορούν στα ακίνητά τους. Ιδιαίτερα έχουν αυξηθεί οι συμβολαιογραφικές εργασίες που αφορούν μεταβιβάσεις, εργολαβικά και συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ετοιμάζονται να χτισθούν και αρκετές πολυκατοικίες, καθώς είναι σημαντική η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων.

Ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Καρκατζούλης επιβεβαίωσε επίσης ότι η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Αυτό δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις και πελαγωμένους φορολογούμενους, που δεν ξέρουν πώς να διαχειρισθούν την κατάσταση.

Μεταβιβάσεις στη Μεσσηνία
Μέσα από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και τα στοιχεία που καταχωρούνται, αποκαλύπτεται πώς διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων.

Τα στοιχεία, λοιπόν, του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν για τη Μεσσηνία ότι από την αρχή του 2021 άλλαξαν χέρια συνολικά 55 ακίνητα, με τα περισσότερα στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.

Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στο Δήμο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκαν 38 μεταβιβάσεις ακινήτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά κατοικίες και διαμερίσματα.

Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, το πρώτο τετράμηνο του 2021 δεν έγινε κανένα συμβόλαιο, ενώ στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν 3 συμβόλαια. Αντίστοιχα, στο Δήμο Οιχαλίας έγιναν 2 μεταβιβάσεις και στο Δήμο Πύλου -Νέστορος μία.

Στο Δήμο Τριφυλίας το πρώτο 4μηνο του έτους έγιναν συνολικά 11 μεταβιβάσεις.

Το υψηλότερο τίμημα δικαιώματος σε όλο το νομό υπολογίσθηκε για μια επαγγελματική μονάδα στους Γαργαλιάνους, που ξεπέρασε τα 550.000 ευρώ.

Η αυξημένη κίνηση, πάντως, επιβεβαιώνεται από πληροφορίες και από φακέλους με δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που φτάνουν στην εφορία, αλλά και από τις αυξημένες βεβαιώσεις χρήσεις γης που εκδίδονται από την Πολεοδομία.

Και όπως γίνεται συνήθως, όσο πλησιάζει ο χρόνος αλλαγής των αντικειμενικών αξιών τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των μεταβιβάσεων και συμβολαιογραφικών πράξεων που θα ζητούν οι πολίτες.

Πάντως, όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ή τη μεταβίβαση ενός ακινήτου πρέπει να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

-Χρηματικές γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ για απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες

-Μετά το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

Της Βίκυς Βετουλάκη