Αγώνας δρόμου και στη Μεσσηνία για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Αγώνας δρόμου και στη Μεσσηνία για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Αγώνας ταχύτητας έχει ξεκινήσει για χιλιάδες φορολογούμενους στη Μεσσηνία, που σπεύδουν ξανά στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

 Ο χρόνος «τρέχει» για όλους όσοι κατάφεραν λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις. Για τους φορολογούμενους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

 Όσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία, θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά και στη Μεσσηνία..

Έτσι, ο «συνωστισμός» συνεχίζεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία και της Μεσσηνίας από την προσέλευση για μεταβιβάσεις με επίκεντρο τις γονικές παροχές και τις δωρεές, αλλά και για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε η παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του μήνα είναι ικανή να ικανοποιήσει τον όγκο των αιτήσεων.

Νέες αντικειμενικές αξίες
Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο στο τέλος του έτους παρουσιάζεται αύξηση στα συμβόλαια που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά φέτος ο φόρτος στα συμβολαιογραφικά γραφεία είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αυτό, οφείλεται στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών από φέτος και, κυρίως, στην εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

Σε μια γενικότερη εικόνα, για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα, ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Την ίδια ώρα, οι Εφορίες έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οι χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΔΟΥ θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17/12/2021, καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν, ο φόρος μεταβίβασης παίρνει φωτιά.  Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται, οι αγοραπωλησίες είναι πλέον «φθηνότερες».

Δεύτερη φάση
Μέσα στο 2022, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να «τρέξει» και τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η φάση αυτή στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, εξασφαλίζοντας ότι η αντικειμενική αξία δεν θα αποκλίνει από την αγοραία.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών αξιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται τεχνική βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες διαδικασίες και τα εργαλεία.
Α.Π.