Στα 8,7 εκατ. ευρώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Μεσσηνία

Στα 8,7 εκατ. ευρώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Μεσσηνία

Λιγότερες αριθμητικά από πέρυσι, αλλά υψηλότερες σε τίμημα

Σε πολύ καλούς ρυθμούς και για τη Μεσσηνία φαίνεται πως κινείται κατά το 2023 το κομμάτι των μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 μπορεί οι πράξεις μεταβιβάσεων ακινήτων που έχουν γίνει στη Μεσσηνία να είναι λιγότερες αριθμητικά από αυτές στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όμως το τίμημα δικαιώματος είναι σχεδόν διπλάσιο.

Στην άνοδο αυτή έχουν βοηθήσει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές, αλλά και τα προγράμματα στήριξης για απόκτηση κατοικίας. 

Στα 8,7 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, από τις αρχές του 2023 έως και τέλος Μαρτίου στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκαν 78 πράξεις μεταβιβάσεων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κ.ά.). Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι πράξεις αυτές ήταν λίγο περισσότερες από 100.

Η μεγάλη διαφορά είναι στο τίμημα δικαιώματος, το οποίο κατά το 2022 (το πρώτο τρίμηνο) ανήλθε στη Μεσσηνία σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2023 (μέχρι τέλος Μαρτίου) ανήλθε σε 8.771.391 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο ενθαρρυντικά για το συγκεκριμένο τομέα είναι και τα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ όλα δείχνουν ότι στην αγορά ακινήτων οι μεταβιβάσεις είναι ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και γύρω από αυτές θα κινηθεί μεγάλος τζίρος κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Γονικές παροχές

Ένας τομέας που κινείται πάρα πολύ είναι οι γονικές παροχές και οι δωρεές. Η αύξηση των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο στην ακίνητη όσο και στην κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους, προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

Επίσης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία.

Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο, ειδικά για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, τα μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «σπίτι μου» και «ανακαινίζω – εξοικονομώ/ ενοικιάζω») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτηριακού αποθέματος και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών.

Της Βίκυς Βετουλάκη