Νέα παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

Νέα παράταση για μεταβιβάσεις  ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες

Παράταση έως και τις 31 Μαρτίου 2021 προκειμένου να υπογράψουν έως τότε τα συμβόλαιά τους με τις παλιές αντικειμενικές τιμές έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε όσους έχουν υποβάλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στα αιτήματα ιδιοκτητών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, καθώς οι καθυστερήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και τα εμπόδια που βάζει η πανδημία, καθιστούσαν αδύνατο για την πλειονότητα των ενδιαφερομένων να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται.

Φορτωμένες οι ΔΟΥ

Όπως έχει καταγραφεί, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων. Έτσι, από την ΑΑΔΕ είχε δοθεί εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν μέχρι 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Ωστόσο, λόγω της αυξημένης κίνησης ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες του 2021, οι εφορίες δεν έχουν καταφέρει να εκκαθαρίσουν ένα σημαντικό αριθμό δηλώσεων. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και στην έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ από τους Δήμους.

Καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στον πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων φόρου που υποβλήθηκαν, μετά την αύξηση του αφορολόγητου στα 800.000 ευρώ, αλλά και τις αλλαγές που έφερε το 2022 στις αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι χειρόγραφες δηλώσεις.