Στο… περίμενε οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου για τις αντικειμενικές αξίες

Στο… περίμενε οι Δήμοι Καλαμάτας  και Πύλου για τις αντικειμενικές αξίες

Επί τάπητος του ΥΠΕΘΟ μπαίνουν τα αιτήματα που κατέθεσαν, μέχρι τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, 145 Δήμοι όλης της χώρας για διορθώσεις των αντικειμενικών τιμών.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος. Από τον πρώτο, ειδικότερα, έχουν υποβληθεί ενστάσεις για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τις παραθαλάσσιες περιοχές (Βέργα και Μ. Μαντίνεια), τις Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, αλλά και για τις περιαστικές (Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Λέικα, Μενινά και Περιβολάκια).

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το θέμα να κλείσει και να προωθηθούν όπου υπάρχει η σχετική τεκμηρίωση οι απαιτούμενες αλλαγές, καθώς ήδη τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων έχουν μπει σε άλλη ρότα, με εκτόξευση σε πολλές περιοχές των εμπορικών αξιών και, όπως προβλέπεται, θα πρέπει να υπάρξει νέα φάση επικαιροποίησης.

Έτσι, η ειδική επιτροπή που είναι αρμόδια για το θέμα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα NEWS 247, έχει «σηκώσει τα μανίκια» και «ξεσκονίζει» τους σχετικούς φακέλους που έχουν καταθέσει οι Δήμοι, για να δει εάν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για τυχόν διορθώσεις και στη συνέχεια να αποφανθεί για μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, που τεκμαίρονται από το δημοσίευμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν προκύπτει από τα όσα έχουν καταθέσει οι Δήμοι η ανάγκη για μείωση των τιμών ζώνης, κάτι που σημαίνει ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.

Στις περιπτώσεις, βέβαια, που οι αυξήσεις κριθούν από την αρμόδια επιτροπή ως υπερβολικές, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπάρξει κι ένα «δεύτερο μάτι» από ιδιώτες εκτιμητές, για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές αυτές, που θα έχουν, βέβαια, προβολή στους φόρους, που «κουμπώνουν» στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβιβάσεων κ.τ.λ.

Βέβαια, και πάλι, η εκτίμηση είναι ότι δε θα υπάρξουν «βαθιά κουρέματα», αλλά κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, κι έτσι μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να αναμένονται.

Άλλωστε, ακόμη και σε περιπτώσεις που πριν από δύο χρόνια, κατά την ένταξη περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ή κατά την αναθεώρησή τους, υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις από τα τότε εμπορικά δεδομένα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχει «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα.

Έτσι, όπου υπήρχε «χάσμα», αυτό έχει κλείσει, ενώ αλλού η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει περαιτέρω, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν σήμερα χέρια γίνονται σε τιμές ακόμη και διπλάσιες των αντικειμενικών.

Ωστόσο, η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανακοινωθεί, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, αλλά και αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις έναντι των θεσμών, είναι η δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με τη χρήση ψηφιακών λύσεων και οριζόντια αξιοποίηση των δεδομένων από τις διάφορες πλατφόρμες του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κ.τ.λ.), από Πολεοδομίες (για θέση, επιφάνεια, όροφο, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.), όπως και άλλες πηγές (π.χ. συμβολαιογράφους, ΑΑΔΕ, αποφάσεις για αξίες απαλλοτρίωσης).

Ουσιαστικά, με την αυτόματη χρήση δεδομένων, δε θα απαιτείται υπουργική απόφαση για τις τιμές ζώνης, κάθε δύο η περισσότερα χρόνια, αλλά οι όποιες διακυμάνσεις των αγοραίων αξιών θα αποτυπώνονται άμεσα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο, δε, σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του 2024, ενώ θα επιτρέψει και τη μείωση των περιπτώσεων «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» μέσω των ακινήτων, κι όπου καταγράφεται διαφορά αντικειμενικής – εμπορικής αξίας. Επίσης, θα δώσει πλαίσιο διαφάνειας και δικαίου στην αγορά.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα: Να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου. Να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες. Να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.