Αντικειμενικές αξίες: Οι ενστάσεις των Δήμων- αν ικανοποιηθούν- θα ισχύσουν από το 2024

Αντικειμενικές αξίες: Οι ενστάσεις των Δήμων- αν ικανοποιηθούν- θα ισχύσουν από το 2024

Σε αναμονή και αγωνία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τον αν και κατά πόσο θα μειωθούν τελικά οι αντικειμενικές αξίες των περιοχών τους, μετά και τις προσφυγές – ενστάσεις που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 170 Δήμοι (σε σύνολο 332 σε ολόκληρη την επικράτεια) κατά των τελευταίων αυξήσεων σε αυτές.

Ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που είχε συμπεριλάβει σε φορολογικό νομοσχέδιο έδινε τη δυνατότητα σε όσους Δήμους έκριναν ότι οι νέες τιμές ζώνης της εφορίας είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που οι ίδιοι εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να είναι, να υποβάλουν ενστάσεις και να αξιολογηθούν από την αρχή.

Ενστάσεις

Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν έως τις 6 Φεβρουαρίου και πλέον ειδική αρμόδια επιτροπή θα κληθεί να τις αξιολογήσει. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα είναι αμφίβολο αν έχουν στοιχειοθετηθεί επαρκώς και αν βασίζονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς ακινήτων ή απλώς οι Δήμοι επιδιώκουν με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει να μειώσουν τις τιμές ζώνης των ακινήτων των δημοτών τους εν όψει και των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση το φθινόπωρο του 2023.

Υπάρχουν, όμως, και αιτήσεις – ενστάσεις αρκετά εμπεριστατωμένες, που θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη και να τις αποδεχθεί συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα αποφασιστεί να αλλάξει στις τιμές ζώνης της εφορίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, ο ΕΝΦΙΑ του 2023 θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες, τους συντελεστές και τις τιμές ζώνης που ισχύουν από πέρυσι.

Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν, αυτές θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024, καθώς για εφέτος στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ίδια ποσά με πέρυσι.

Ειδική επιτροπή

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε Δήμους που έχουν προσφύγει κατά των προηγούμενων αυξήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα είναι η εξής: η ειδική επιτροπή εκτιμητών που θα συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα, η οποία θα αξιολογήσει από μηδενική βάση τα αιτήματα, θα συγκρίνει τις νέες προτάσεις των Δήμων με τις τιμές της αγοράς των ακινήτων και όπου κρίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, θα προχωρήσει σε διόρθωση, η οποία θα εγκριθεί στη συνέχεια με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Αρχικά δύο εκτιμητές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και αν μεταξύ τους δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ουσιαστικά θα ληφθεί ως τελική πρόταση ο μέσος όρος των προτάσεών τους. Διαφορετικά, θα χρειαστεί η συνδρομή και τρίτου εκτιμητή.

Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των αρχικών τιμών και των νέων εκτιμήσεων, τότε τα αιτήματα θα απορριφθούν και θα παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενες τιμές.

Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ στις περιοχές που θα αλλάξουν, οι νέες τιμές δε θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να ισχύσουν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δεν τίθεται θέμα επιστροφής του υψηλότερου ΕΝΦΙΑ που προκύπτει από τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2022 και των νέων μειωμένων που πιθανόν να προκύψουν από την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη διεξαγωγή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών (όποτε αποφασιστεί αυτές να γίνουν) και μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση.

Από την άλλη, πριν από το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι νέες τιμές ζώνης σε χιλιάδες περιοχές που ακόμη παραμένουν εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Ο αριθμός των νέων ζωνών που θα προκύψουν και θα καλύπτουν μαζί με τις υφιστάμενες το σύνολο της επικράτειας, αναμένεται να ανέλθει σε 2.167, όπως έχει υπολογιστεί αρμοδίως.