Αντικειμενικές αξίες: Οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου… περιμένουν τις αποφάσεις

Αντικειμενικές αξίες: Οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου…  περιμένουν τις αποφάσεις

Αναμένονται κόντρες δήμων-υπουργείου Οικονομίας

Αντιμέτωποι με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να βρεθούν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους περίπου 145 δήμαρχοι, καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τους προκατόχους τους για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Επισημαίνεται ότι οι μισοί Δήμοι της χώρας έχουν υποβάλει ενστάσεις για το «ψαλίδισμα» των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους, καθώς έκριναν υπερβολικές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος. Από τον πρώτο έχουν υποβληθεί ενστάσεις για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τις παραθαλάσσιες περιοχές (Βέργα και Μ. Μαντίνεια), τις Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, αλλά και για τις περιαστικές (Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Λέικα, Μενινά και Περιβολάκια).

Στην παρούσα φάση, πάντως, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι Δήμοι αναμένουν από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο να κλείσει το «φάκελο» του ελέγχου των ενστάσεων, ώστε αμέσως να «πιάσουν δουλειά» οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων και να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους Δήμους που είχαν αντιρρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους Δήμους θα λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές έπειτα από δύο χρόνια που λειτουργεί το σύστημα, καθώς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών πιθανόν να οδηγήσει στη μη αποδοχή των ενστάσεων. Όποιες κι αν είναι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι αυτές δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την επίλυση του «προβλήματος» με τους Δήμους, σχεδιάζει να ανοίξει και το μεγάλο «πολεοδομικό φάκελο» των ακινήτων, προκειμένου να «γιατρευτούν» χρόνιες παθογένειες και να κλείσουν εκκρεμότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα μόνο αναστάτωση δημιουργούν στην αγορά.

Το σχέδιο έχει ουσιαστικά στόχο να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στην κτηματαγορά, ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» στους όρους του «παιχνιδιού» σε αγοραστές και πωλητές, ειδικά όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση των τιμών, που πολλές φορές αποτελούν σημείο τριβής όχι μόνο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, αλλά και μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης.