«ΘΑΡΡΟΣ» 2 Σεπτεμβρίου 1911: Η αγία εικών της Δημιόβης

«ΘΑΡΡΟΣ» 2 Σεπτεμβρίου 1911: Η αγία εικών της Δημιόβης

-Αφορμή σκηνών
-Εξέγερσις χωρίου


Το ζήτημα της καθόδου της αγίας εικόνος της Μονής Δημιόβης εις το γειτονικόν προάστειον Γιαννιτσάνικα είχε γίνει και προ τριετίας αφορμή σοβαρών γεγονότων.

Οι κάτοικοι της Άνω Γιαννίτσης εις της οποίας την περιφέρειαν υπάγεται η μονή, νομίζοντες την εικόνα της Παναγίας κτήμα των, απηγόρευσαν προ καιρού την κάθοδον αυτής εις Γιαννιτσάνικα, όπου από πολλών ετών κατά την 8ην Σεπτεμβρίου εφέρετο εις προσκύνημα της πόλεως Καλαμών και περιχώρων.

Ήτο δε τόσος ο ερεθισμός των Άνω Γιαννιτσάνων ώστε ηπείλησαν να λάβουν τα όπλα αποκρούοντες οίαν δήποτε παρέμβασιν της αρχής υπέρ των δικαιωμάτων του αντιπάλου χωρίου και των συμφερόντων της Μονής Δημιόβης.

Έκτοτε κατ’ απόφασιν και του Σεβασμιωτάτου ενεργήσαντος προς αποτροπήν αιματηρών σκηνών η εικών δεν μετεκομίζετο εις τα Γιαννιτσάνικα, τα οποία εστερήθησαν μεγάλης πανηγύρεως, ήτις απέφερε κέρδη εις την κοινότητα και την Μονήν της Δημιόβης.

Ούτως είχον τα πράγματα ότε προ ημερών ελήφθη έγγραφον του Γενικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, όπερ εν τη αποστολή του και μερίμνη δια τα οικονομικά των μονών ηρώτησε το Ηγουμενοσυμβούλιον Δημιόβης διατί εν τη μερίδι των εσόδων έπαυσαν αναγραφόμεναι αι ειπράξεις εκ της εν Γιαννιτσανίκοις ετησίας πανηγύρεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μελέτιος λαβών γνώσιν του εγγράφου απεφάσισε να διατάξη την μεταφοράν της εικόνος προς τέλεσιν της κατά την 8ην του μηνός πανηγύρεως Γιαννιτσανίκων.

Οι Γιαννιτσάνοι ανθίστανται
Η επισκοπική απόφασις γνωσθείσα εις Γιάννιτσαν προεκάλεσεν ερεθισμόν και σκέψεις μεταξύ των κατοίκων περί αντιστάσεως κατά του μελετωμένου μέτρου.

Κατόπιν τούτου ο Σος Μελέτιος επισκεφθείς αυτοπροσώπως τον Αστυνομικόν Διευθυντήν Φλώρον εζήτησε την παρέμβασιν της εξουσίας προς πρόληψιν βιαίων τυχόν επιθέσεων των κατοίκων Γιαννίτσης και εκτέλεσιν της αποφάσεώς του, υπαγορευομένης εκ του συμφέροντος της Μονής και ληφθείσης κατόπιν διαταγής του Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Καθ’ ην περίπτωσιν τελικώς αποφασίσθη η μεταφορά της εικόνος ελπίζομεν ότι οι Γιαννιτσάνοι τηρούντες στοιχειώδη νομιμοφροσύνην θα συμμορφωθούν προς τας αποφάσεις της αρχής, ήτις άλλως οφείλει να λάβη αυστηρά μέτρα προς επιβολήν του Νόμου.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΗΜΙΟΒΗΣ
-Τα αστυνομικά μέτρα
«ΘΑΡΡΟΣ» 3 Σεπτεμβρίου 1911
Ο ερεθισμός των κατοίκων της Γιαννίτσης, ανθισταμένων εις την απόφασιν της εκκλησιαστικής αρχής προς μεταφοράν της εικόνος της Παναγίας εις τα Γιαννιτσάνικα, δεν φαίνεται ότι θα παρέλθη ευκόλως. Κατ’ ειδήσεις εκείθεν οι χωρικοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υποχωρήσουν και εκλαμβάνοντες ως προσωπικής φιλοτιμίας το ζήτημα θα αντιστώσι κατά της μεταφοράς της εικόνος.

Η αστυνομία μας έχουσα υπ’ όψιν σημείωμα του Σου Μελετίου περί των πρωταιτίων εκ των Γιανιτσάνων προς εξέγερσιν και των λοιπών απέστειλεν αστυνομικήν δύναμιν προς μετάκλησιν αυτών ενταύθα, όπου και θα συστηθή προς τούτους σεβασμός εις τας αποφάσεις των αρμοδίων.

Εν πάση περιπτώσει εις την Γιάννιτσαν θα μεταβή ισχυρά στρατιωτική δύναμις κατά την ημέραν της μεταφοράς της εικόνος.

ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΟΙ
-Αγών για την εικόνα
-Θα επιμείνουν
-Φόβοι σκηνών
«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Σεπτεμβρίου 1911
Η μεθαυριανή Τρίτη, ημέρα της καθόδου της Εικόνος εκ της Μονής Δημιόβης εις Γιαννιτσάνικα, θα είναι ασφαλώς ημέρα σοβαρών σκηνών εις την Γιάννιτσαν, καθ’ ην περίπτωσιν εκτελεσθή η διαταγή του Σου Επικόπου Μεσσηνίας προς τέλεσιν της πανηγύρεως εις Γιαννιτσάνικα.

Οι κάτοικοι της Γιαννίτσης εδήλωσαν απεριφράστως κατ’ ιδιαιτέρας πληροφορίας μας ότι εν ουδεμία περιπτώσει εννοούν να επιτρέψουν την μεταφοράν της εικόνος. Είναι δε τόσος ο ερεθισμός των, ώστε και κατά της αρχής ακόμη θα αντιτάξουν βίαν εάν η εικών μεταφερθή φρουρουμένη από στρατιωτικήν δύναμιν.

Επιτροπαί των δύο διαμαχομένων κοινοτήτων είδον τον Επίσκοπον όστις απέβη αμετάπειστος επιμένων υπέρ της μεταφοράς της εικόνος κατόπιν της εντολής του Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Και αυτά μεν αφήνουν να υποτίθενται οι Γιαννιτσάνοι της Επάνω Γιαννίτσης θεωρείται όμως βέβαιος ότι καθ’ ην περίπτωσιν η αστυνομία ενεργήση αυστηρώς ουδείς θα προκινδυνεύση αντίστασιν υπολογίζων τας συνεπείας του Νόμου.

-Η αστυνομία
-Επιμονή Γιαννιτσάνων
«ΘΑΡΡΟΣ 6 Σεπτεμβρίου 1911
Ζήτημα κατ’ εξοχήν ενδιαφέρον εγένετο η κάθοδος ή μη της εικόνος της Δημιόβης εις το προάστειον των Γιαννιτσανίκων.

Ο διευθυντής Φλώρος εκάλεσεν εις το αστυνομικόν κατάστημα τους εγκριτοτέρους των κατοίκων Γιαννίτσης, οίτινες απεριφράστως εδήλωσαν εις αυτόν ότι επ’ ουδενί λόγω θα επέτρεπον την μεταφοράν της εικόνος εις Γιαννιτσάνικα, επέμειναν δ’ εις τας δηλώσεις των αυτάς μεθ’ όλας τα παραινέσεις του Διευθυντού.

Κατόπιν τούτου ο κ. Φλώρος αποστέλλων εις τον Νομάρχην αναφοράν των κατοίκων Γιαννιτσανίκων ζητούντων την κάθοδον της εικόνος, επισυνάπτει ιδιαίτερον έγγραφον, ενώ αναφέρει ότι αι με τους προκρίτους Γιαννιτσάνους συζητήσεις τον έπεισαν ότι ούτοι θα ανθίσταντο κατά της αρχής, εις ην περίπτωσιν η εικών μετεφέρετο μετά στρατιωτικής δυνάμεως.

Ο κ. Φλώρος ανακοινοί περαιτέρω ότι αδυνατεί να αναλάβη την ευθύνην ενδεχομένων σκηνών.

Επίσης διεβιβάσθη προς τον Νομάρχην και αναφορά του αστυνομικού σταθμάρχου Γιαννίτσης γνωστοποιούντος τον ερεθισμόν των κατοίκων και τας πιθανάς συγκρούσεις εν περιπτώσει καθόδου της εικόνος.

Δεν θα κατέλθη
Εν τέλει ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρος διέταξε τον αστυνομικόν σταθμάρχην Γιαννίτσης να μη επιτρέψη την μεταφοράν της Αγίας Εικόνος, πράγμα το οποίον η Νομαρχία Μεσσηνίας έσπευσε να γνωστοποιήση προς τον Σον Επίσκοπον συστήσαντα την μεταφοράν αυτής.

Η Α.Σ. εις τους επισκεπτομένους αυτόν κατοίκους των αντιπάλων κοινοτήτων συνεβούλευε να συμβιβάσωσι τα πράγματα δι’ αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Δεν θα ανθίσταντο
Η υποχώρησις των αρχών εις τας απειλάς των Γιαννιτσάνων παρήγαγε λυπηράν εντύπωσιν εις την κοινότητα των Γιαννιτσανίκων.

Πάντες φρονούσιν ότι ουδείς φόβος συγκρούσεων υπάρχει εις την θέαν δι’ απλώς των στρατιωτών οι Γιαννιτσάνοι θα υπεχώρουν αναλογιζόμενοι τας συνεπείας του Νόμου.

Το γραφέν επίσης ότι υπήρχε κίνδυνος ρήξεως Επάνω και Κάτω Γιαννιτσάνων δεν είναι ακριβές επειδή οι της κοινότητος Γιαννιτσανίκων δεν θα ανήρχοντο εις Γιάννιτσαν.

Προς τον Πρωθυπουργόν οι Κάτω Γιαννιτσάνοι διεμαρτυρήθησαν τηλεγραφικώς ζητούντες να συστηθή εις την Αστυνομικήν Διεύθυνσιν και τον Νομάρχην η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Μονής Δημιόβης.