Θεσσαλονίκη – Πελοπόννησος… έξι ώρες δρόμος

Θεσσαλονίκη – Πελοπόννησος… έξι ώρες δρόμος

Πιο κοντά έρχονται Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος μέσα από την αναβάθμιση των οδικών αξόνων. Αυτό επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε συνάντηση και γεύμα που είχε το βράδυ της Τρίτης με φορείς της Θεσσαλονίκης και το δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Σταύρο Καλαφάτη και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αλέξανδρο Θάνο. 

Το γεύμα παρετέθη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, όπου η Πελοπόννησος θα έχει το ρόλο της αφιερωματικής Περιφέρειας.

Εκτενέστατη ήταν η αναφορά Μέσων Ενημέρωσης της Μακεδονίας στο συγκεκριμένο γεύμα που ακολούθησε της συνέντευξης Τύπου που είχε δοθεί νωρίτερα.

Τουριστικές και εμπορικές σχέσεις

Η εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι σημεία συζήτησης της συνάντησης αποτέλεσαν, επίσης, οι τουριστικές και εμπορικές σχέσεις Θεσσαλονίκης- Πελοποννήσου, με τον ίδιο τον κ. Νίκα να δηλώνει: «Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου βοηθά στην ανακάλυψη της Πελοποννήσου. Πλέον μέσα σε 6 ώρες από την Πελοπόννησο είσαι στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη φορά που θα σας επισκεφτώ θα έρθω οδικώς». 

Παράλληλα, ο κ. Νίκας εξέφρασε τη σκέψη του για υλοποίηση ενός «παραρτήματος» της ΔΕΘ, ενός εκθεσιακού κέντρου στη Μεγαλόπολη, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τη Θεσσαλονίκη.

Η Πελοπόννησος είναι τιμώμενη Περιφέρεια στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τη χαρά του για τη φετινή διοργάνωση της covid-free ΔΕΘ. Μάλιστα, η –για πρώτη φορά– επίτιμη Περιφέρεια, στα χώματα της οποίας άναψε πριν από 200 χρόνια η σπίθα της Επανάστασης αποτάσσοντας τον τουρκικό ζυγό, θα βρίσκεται στην είσοδο της ΔΕΘ με ένα εκθεσιακό περίπτερο που θα αποτελείται από αυθεντικά αντικείμενα της Επανάστασης του 1821, όπλα, ευαγγέλια και στολές εκείνης της εποχής, αλλά και με ένα εμπορικό περίπτερο που θα αφορά στις εξαγωγές της Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο κ. Νίκας.

Σε αυτό το δεύτερο περίπτερο θα παρουσιάζεται η εξαγωγική Πελοπόννησος με τη συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας. Στο Περίπτερο 13 θα είναι συγκεντρωμένες και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Αναβάθμιση δικτύου

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Grtimes σημειώνει στο δημοσίευμά της ότι ο κ. Νίκας μίλησε για μια περιοχή που τα έχει όλα, για μια Περιφέρεια η οποία ανακαλύπτεται όλο και περισσότερο, χάρη στην αναβάθμιση του δικτύου της. «Η Πελοπόννησος άναψε τη φλόγα του μεγάλου αγώνα, και δεν ήταν μια επανάσταση μόνο δική μας, ήταν μια παγκόσμια επανάσταση εναντίον ενός κατεστημένου, που δεν άφηνε τίποτα να ανθίσει» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Νίκας ερωτηθείς από το GRTimes.gr σχετικά με την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στην Πελοπόννησο, επισήμανε πως «το καλοκαίρι του 2021 είχαμε πάρα πολύ κόσμο, σε πολλές περιοχές ξεπεράσαμε τα τουριστικά ρεύματα του 2019», προσθέτοντας ότι πρέπει να βελτιωθούν στις υποδομές, σε κάθε επίπεδο, «και αυτό το κάνουμε».

Αναφέρθηκε στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους που έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και γενικότερα στις υποδομές.

«Έχουμε ένα θαυμάσιο αυτοκινητόδρομο, εκεί που ήμασταν Καλαμάτα – Αθήνα 7 ώρες, τώρα είναι δυο ώρες. Έχουμε ένα υπερδραστήριο αεροδρόμιο το οποίο μας συνδέει με 30 ευρωπαϊκές πόλεις, συνεχώς γίνονται μαρίνες, λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια, όπου έχουμε δυνατότητες για αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού» δήλωσε ο κ. Νίκας.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου, πολύ σύντομα θα αποκτήσουν ονόματα των ηγετών της Επανάστασης, όπως Καποδίστριας, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνης πάνω στο Αρτεμίσιο, Γρηγορίου του Ε’ κ.τ.λ.

Για την ολοκλήρωση των ονομάτων στις σήραγγες επίκειται η έκδοση απόφασης από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Σχετικά με το διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» το οποίο απέχει μόλις 7 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, όπως επισήμανε ο κ. Νίκας, «δεν εξυπηρετεί μόνο την Καλαμάτα, εξυπηρετεί τον Πύργο, τη Σπάρτη, την Τρίπολη, εξυπηρετεί όλη τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Μιλάμε για 300.000 κόσμο», τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική αυτή η γέφυρα μεταξύ Νοτίου Ελλάδος και Θεσσαλονίκης.

Τα μνημεία και τα προϊόντα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολύ σημαντικά μνημεία της Πελοποννήσου, παγκοσμίου φήμης, όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, η Αρχαία Μεσσήνη, η Αρχαία Ολυμπία κ.τ.λ.

«Είμαστε και το κέντρο παραγωγής προϊόντων μεσογειακής διατροφής. Ό,τι υπάρχει που μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν μεσογειακής διατροφής παράγεται στην Πελοπόννησο, και δεν είναι μόνο το λάδι και το κρασί που είναι προϊόντα διάσημα» ανέφερε ο κ. Νίκας.

Η συνάντηση του περιφερειάρχη με τους τοπικούς φορείς «έκλεισε», με τον κ. Νίκα να δωρίζει στον κ. Ζέρβα και τον κ. Καλαφάτη τη σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, σύμβολο ιστορικής σημασίας για την ελληνική ελευθερία και τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και δύο λευκώματα της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με τη δική του σειρά δώρισε στον κ. Νίκα δύο μπουκάλια κρασί «ξινόμαυρο» από το δημοτικό αμπελώνα της πόλης, καθώς και γραβάτες με το λογότυπο της Θεσσαλονίκης. 

Β.Β.