Η… πιστολιά του αφέτη δεν “τρόμαξε” τη Μεσσηνία…

Η… πιστολιά του αφέτη δεν “τρόμαξε” τη Μεσσηνία…

Την επίσημη εκκίνηση της εσωκομματικής κούρσας σήμανε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδρίασε προχθές σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας. Καταρχάς το κορυφαίο πολιτικό όργανο επικύρωσε την πρόταση για τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης αρχηγού στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ διευθέτησε σημαντικές εκκρεμότητες επί των διαδικαστικών, οι οποίες παρέμεναν ανοιχτές.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του “Θ”, μπορεί κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης να διαδραματίστηκαν διάφορα… ευτράπελα, αλλά η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας έχει αποφασίσει να κρατήσει το πολιτικό κλίμα εντός των ορίων του πολιτικού πολιτισμού.

Κι αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα και με δηλώσεις στην εφημερίδα μας, με τη μη εμπλοκή της στην εκλογική μονομαχία και κόβοντας, παράλληλα, το… καρπούζι με τον ίδια τρόπο για όλους τους υποψηφίους.

Στόχος της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι να προσέλθει στις κάλπες ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φίλων και μελών, προκειμένου να αποδειχτεί με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας… ζωντανός πολιτικός οργανισμός με ρίζες στην κοινωνία και όχι ένα κόμμα σε αποδόμηση.

Από εκεί και πέρα, τα στρατόπεδα έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται. Οι υποστηρικτές των πολιτικών πρακτικών των Σημίτη- Βενιζέλου, τις οποίες στηρίζει, κατά κύριο λόγο, η “ομάδα Μπένου”, θέλουν την επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου. Έτσι, πιστεύουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για μια συμμαχία με τη Ν.Δ. (σ.σ. αν παραστεί ανάγκη), όπως και με τη σταδιακή αλλά συνεχή μείωση των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

Η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αυτή που τον στήριξε και στις προηγούμενες εκλογές, μαζί με πολιτευτές του κόμματος. Μάλιστα, ουδέτεροι παρατηρητές θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή κάνει περισσότερο “γκελ” στους απλούς ψηφοφόρους, μια και η μικρή ηλικία του και η μη πολεμική ρητορική του θα πείσουν τον περισσότερο κόσμο.

Βέβαια, και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι “παιδί του σκληρού κομματικού σωλήνα”, αλλά αυτό δε φαίνεται ακόμα να επηρεάζει τους πολίτες.

Δυνατή στη Μεσσηνία είναι και η υποψηφιότητα της σημερινής προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα και στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Χάρης Καστανίδης προέρχεται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να εμπλέκεται με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι η δημοφιλία του πρώην πρωθυπουργού στη Μεσσηνία θα του δώσει αρκετές ψήφους.

Τα… απαραίτητα της εκλογής

Ο α΄ γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ο β΄ γύρος μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 του ίδιου μήνα.

Ανάδειξη νικητή

Για να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία (1) των έγκυρων ψήφων. Εάν κανένας δε συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Η ψηφοφορία

Θα πραγματοποιηθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, με κάλπες οι οποίες θα στηθούν σε χώρους που θα αποφασίσει η αρμόδια εκλογική επιτροπή, όπως δημόσια και δημοτικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κάποιος που δεν έλαβε μέρος στον α’ γύρο, δεν μπορεί να ψηφίσει μόνο στο β΄.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε ενήλικος πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να είναι ήδη μέλος ή φίλος του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η εγγραφή του στο σχετικό μητρώο θα γίνεται την ημέρα των εκλογών.

Υπογραφές και ανακήρυξη υποψηφιότητας

Για να χριστεί ένας ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει την αρχηγία επίσημα υποψήφιος οφείλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές από μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη