Με όλες τις τιμές εορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα

Με όλες τις τιμές εορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε φέτος η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα, με την μαθητική παρέλαση να πραγματοποιείται κανονικά, έπειτα από δύο χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας.

Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τηρώντας κατά το δυνατό, τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας εξαιτίας του συγχρωτισμού που επικρατεί σε τέτοιες συνθήκες. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μάκης Βορίδης παραβρέθηκε στη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Καλαμάτας, ενώ ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο μνημείο της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Μεσσηνίας με το ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη σημασία που φέρει η σημερινή εθνική επέτειος στις μέρες μας, τόνισε μεταξύ άλλων «Η σημερινή ημέρα τιμάται κάθε χρόνο και θυμίζει την ιστορία μας, τους αγώνες και τις θυσίες για την ελευθερία μας. Ταυτόχρονα, όμως, παραδειγματίζει για το μέλλον και για το πώς πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αντίστοιχες προκλήσεις».

Στον συμβολισμό της εθνικής ομοψυχίας του ’40 στη σημερινή εποχή, στάθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σε δήλωσή του λίγο αργότερα, όπου υπογράμμισε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι τον Οκτώβρη του 1940 «σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντέδρασε από κοινού στον εχθρό κι έτσι, κέρδισε την ελευθερία του». Θέλοντας να παραλληλίσει τις δοκιμασίες του έθνους μας τότε και σήμερα -υπό το καθεστώς της πανδημίας, ο ίδιος συνέχισε παροτρύνοντας «όπως τότε, έτσι και σήμερα πρέπει να δράσουμε, ώστε να κερδίσουμε τη ζωή που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για όλους μας».

Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής στους αγωνιστές του έθνους μας, σημείωσε χαρακτηριστικά «Μια ημέρα σαν την σημερινή, σκεπτόμαστε τους αγωνιστές του ’40 – αυτούς που άφησαν τα κόκκαλά τους στα βουνά της Αλβανίας. Ταυτόχρονα, θυμόμαστε το λαό μας – τον λαό που αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενωμένος. Σήμερα, ας παραμείνει το έθνος μας ενωμένο, μιας και οι κίνδυνοι της πατρίδας μας εξακολουθούν να είναι μεγάλοι», ανέφερε κλείνοντας.