Αντιδρούν οι Τριφύλιοι για Αρχαία Ολυμπία – Λεύκτρο και Καλό Νερό – Τσακώνα

Αντιδρούν οι Τριφύλιοι για Αρχαία Ολυμπία – Λεύκτρο  και Καλό Νερό – Τσακώνα

Αμυδρές ελπίδες για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό- Τσακώνα

Κινήσεις για την επιτάχυνση των προσυμβατικών ενεργειών ξεκινά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εν όψει της έγκρισης από την Κομισιόν έναρξης της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, του Νίκου Καραγιάνννη και της ενημερωτικής ιστοσελίδας ypodomes, εντός του Νοεμβρίου, πιθανότατα εντός του πρώτου 15νθημέρου, η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να πάρει το πράσινο φως. Στη συνέχεια η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για να κυρωθεί (κάθε παραχώρηση αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους).

Σε αυτό το διάστημα των περίπου 2-3 μηνών το υπουργείο ΥΠΟΜΕ ευελπιστεί να λάβει και το επίσημο πράσινο φως από την DG Comp, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ταυτόχρονη προώθηση των διαδικασιών με την έγκριση είναι, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, ένα βήμα που κερδίζει χρόνο, καθώς ουσιαστικά προδιαγράφεται η έναρξη των εργασιών.

Πότε θα δούμε μπουλντόζες
Αυτό θα τελειώσει την αναμονή και θα φέρει την πολυπόθητη έναρξη των εργασιών. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι πότε θα έρθει η έγκριση (μιας και αποτελεί πλέον τυπικότητα), αλλά πότε θα ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό φαίνεται πως πλέον τοποθετείται με σχετική ακρίβεια στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ξανά στην Ολυμπία Οδό το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα
Επίσης, το περασμένο Σάββατο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή “επανασυγκολλείται” όλο το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα. Αναιρείται δηλαδή η απόφαση του 2013 και το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα εντάσσεται συνολικά στη σύμβαση παραχώρησης. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό καταρχάς δένει όλο το έργο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κλείνει έναν κύκλο αβεβαιότητας για τα τμήματα μετά την Πάτρα και δίνει ελπίδες για την μελλοντική τους κατασκευή. Πλέον πέρα από το Πάτρα-Πύργος που είναι προ των πυλών της κατασκευής, αναγάγει ως αναβαλλόμενα τα τμήματα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα.

Βέβαια, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση στο θέμα, το γεγονός της επανασύνδεσης με την Ολυμπία Οδό των τμημάτων μετά τον Πύργο δεν τα καθιστά αυτομάτως τμήματα προς κατασκευή.

Το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό έχει μπλοκάρει λόγω της όδευσής του από τμήμα που έχει χαρακτηριστεί Natura και χρειάζεται νέες μελέτες και πιθανότατα νέα χάραξη. Το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε καλύτερη κατάσταση, μιας και δεν έχει προβλήματα χάραξης, αλλά είναι ανώριμο μελετητικά.

Συνολικά, όμως, ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας κατασκευής τους είναι πως δεν έχουν ροές. Η καθημερινή κίνηση οχημάτων είναι πολύ μικρή και όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου των αυτοκινητοδρόμων, με τις σημερινές συνθήκες η Ε.Ε. είναι αδύνατον να τις χρηματοδοτήσει.

Παράθυρο για μελλοντική κατασκευή
Ουσιαστικά αυτό που κρατάμε από την τροπολογία του Σαββάτου είναι πως τα τμήματα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα είναι και πάλι μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, έχοντας αφήσει ένα παραθυράκι για μια μελλοντική κατασκευή τους, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Εξίσου συμβολικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η τροπολογία με την οποία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “κόλλησε” και πάλι το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού είναι πως κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας και αβεβαιότητας που άνοιξε το 2013 όταν τμήματα του Ε65 και της Ολυμπίας Οδού θυσιάστηκαν για να μπορέσουν τα υπόλοιπα τμήματα να προχωρήσουν σε κατασκευή.


Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Αντίδραση σε Νίκα για δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα
Την αντίδρασή τους στην προώθηση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, κατασκευής αυτοκινητόδρομου από Αρχαία Ολυμπία – Μεγαλόπολη – Λεύκτρο, με παράλληλη παραπομπή στις καλένδες του οδικού άξονα από Πύργο μέχρι τη Μεσσηνία και ιδίως του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή το απόγευμα, κάνοντας λόγο για «σιωπή ένοχη» από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.

Μάλιστα, τέθηκε και θέμα σύγκλησης του Σώματος με μοναδικό θέμα το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, παρουσία του κ. Νίκα και των βουλευτών, ενώ προτάθηκε η έκδοση ψηφίσματος, με τον πρόεδρο ωστόσο να μην το θέτει σε ψηφοφορία, αλλά να το παραπέμπει σε επόμενη συνεδρίαση παρόντος του κ. Λεβεντάκη, που απουσίαζε, και για να έχει η συνεδρίαση μεγαλύτερη απαρτία, όπως είπε!

Το θέμα έθεσε προ ημερήσιας διάταξης ο Γιάννης Μερκούρης λέγοντας: «Έχουμε ένα πρόβλημα με το δρόμο Πύργο – Καλό Νερό – Τσακώνα. Έχει υπάρξει μια τοποθέτηση του περιφερειάρχη και δεν έχει υπάρξει αντίδραση απ’ το Δήμο Τριφυλίας, επίσημη. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η σιωπή, η οποία, για μένα, είναι ένοχη».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αφού σημείωσε πως το θέμα του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα έχει τεθεί πολλές φορές σε συνεδριάσεις του Σώματος από συναδέλφους του και τον ίδιο, τόνισε: «Θα έπρεπε, νομίζω, κε πρόεδρε, το θέμα αυτό να έρθει σε μια συνεδρίαση. Διότι η Τριφυλία είναι μια άκρως παραγωγική περιοχή, μια άκρως τουριστική περιοχή και ο δρόμος αυτός είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Νομίζω, δε μας έχει απασχολήσει όπως θα πρέπει να μας απασχολήσει ως συμβούλιο. Απλώς το φέρνουμε και ο χρόνος περνάει και οι όμοροι Δήμοι, βλέπετε, καθημερινά διαμαρτύρονται, καθημερινά στέλνουν στο υπουργείο υπομνήματα, εμείς όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε κάνει τίποτα».

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος ανέφερε ότι ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα ήταν το πρώτο θέμα που έθεσε ο κ. Λεβεντάκης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσκεψή του στην Τριφυλία, ενώ ο ίδιος το έχει θέσει σε προηγούμενες περιόδους τρεις φορές. Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε ότι η τοποθέτηση του περιφερειάρχη δημιουργεί νέα δεδομένα για το δρόμο, επισημαίνοντας ότι είναι πύλη εισόδου για την Τριφυλία και δεν μπορεί να αγνοείται, καθώς δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει συνεδρίαση του Σώματος στο οποίο να κληθούν ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές να πάρουν θέση.

Ο Αγγελής Κοροβίλας επισήμανε ότι ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα είναι πνεύμονας ζωής για την Τριφυλία και πρέπει να παλέψουν όλοι για να γίνει, ζητώντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής να υπάρξει αντίδραση και να βγει ένα ψήφισμα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν.

Με την έκδοση ψηφίσματος συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ασημακόπουλος, λέγοντας πως μπορεί να βγει ένα ψήφισμα σε συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Το ίδιο έπραξε και ο κ. Μπακούρος.

Ο κ. Μερκούρης συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος απέναντι σε αυτά που λέει ο κ. περιφερειάρχης και καυτηριάζοντας την επιμονή του προέδρου να παραπέμψει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, τόνισε με νόημα: «Καταλαβαίνω την αδυναμία σας να πάτε κόντρα στον κ. Νίκα».

Του Ηλία Γιαννόπουλου