Επιμορφωτική συνάντηση στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με ομιλία από τον Αθανάσιο Ευσταθίου

Επιμορφωτική συνάντηση στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με ομιλία από τον Αθανάσιο Ευσταθίου

Τον κ. Αθανάσιο Αγγ. Ευσταθίου, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, φιλοξένησαν προχθές τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, σε μια επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς που αποτέλεσε από κοινού διοργάνωση με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου και με τη πολύτιμη συμβολή της κας Ελένης Βολονάκη, επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την ομιλία ξεκίνησε η κα Βολονάκη, η οποία παρουσίασε κι ένα σύντομο βιογραφικό του κύριου Αθανασίου, ενώ τόσο εκείνη όσο και ο κ. Ιωάννης Σόλαρης, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Πελοποννήσου και ο κ. Νίκος Χριστόπουλος, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Πελοποννήσου, τόνισαν την αξία και την αδιάρρηκτη σχέση γλώσσας και πολιτισμού και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα σύγχρονα γλωσσικά ζητήματα.

Ο κ. Ευσταθίου απηύθυνε στους συμμετέχοντες μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Η ελληνική γλώσσα χθες και σήμερα». Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στη μακραίωνη πορεία της ελληνικής γλώσσας επικεντρώθηκε στο γλωσσικό ζήτημα, η ουσία του οποίου έγκειται στη «διαμάχη» σχετικά με την επικράτηση της δημοτικής έναντι της καθαρεύουσας. Μίλησε για τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν και υπάρχουν ανάμεσα σε Έλληνες λογίους και πνευματικούς ανθρώπους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αν και κατά πόσο υπάρχουν στο σήμερα ζητήματα που σχετίζονται με την εκμάθηση της ελληνικής. Επισήμανε δε ως επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν νέες μέθοδοι διδασκαλίας και νέα εγχειρίδια τόσο για την ελληνική όσο και για την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις και ερωτήματα, με αποτέλεσμα έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Κ.Δ.Β.Μ. Ορίζων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά «Μιλώ καλά ελληνικά», ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μη Έλληνες οι οποίοι θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, αλλά και σε Έλληνες του εξωτερικού που αποσκοπούν σε μια πιο λεπτομερή εκμάθηση της μητρικής τους.