Γολγοθάς για τους δημάρχους της Μεσσηνίας η απογραφή

Γολγοθάς για τους δημάρχους της Μεσσηνίας η απογραφή

Ένα… Γολγοθά θα πρέπει να ανέβουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, προκειμένου να πείσουν τους δημότες τους να σταματήσουν το… κρυφτό με τους απογραφείς και την απογραφή, γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί. Γιατί; Διότι είναι… πολλά τα λεφτά, Άρη.

Ειδικότερα, αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά την ανακοίνωση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, θα καταλάβει πολύ καλά το τι διακυβεύεται σε αυτή την απογραφή. “Αυτός είναι o μήνας απογραφής των πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Η απογραφή γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Έτσι η επόμενη απογραφή θα γίνει το 2031. Στο διάστημα αυτό ο πληθυσμός για κάθε Δήμο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα χρήματα που έρχονται, λοιπόν, στο Δήμο μας, στο Δήμο Καλαμάτας, έχουν άμεση σχέση και με τον πληθυσμό του Δήμου ο οποίος προκύπτει από την απογραφή. Αν, λοιπόν, θέλουμε ο Δήμος να έχει ικανές χρηματοδοτήσεις για έργα που είναι αναγκαία όπως οδοποιία, αγροτικοί δρόμοι κ.λπ., θα πρέπει όλοι να απογραφούμε.

Απογραφείτε όχι μόνο εσείς, αλλά να προτρέψετε και όσους διαμένουν στο Δήμο Καλαμάτας να σπεύσουν να απογραφούν, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του Δήμου μας. Η απογραφή είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσφέρουμε στον τόπο μας”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, παρά τις εκκλήσεις, τα πράγματα δεν προχωρούν και με τον καλύτερο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γίνονται στην Πάτρα, όπου παραιτήθηκαν οι 500 από τους 700 απογραφείς.

«Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί, αρνείται να δεχθεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία των “αρνητών”, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στη διενέργεια της απογραφής…

Δηλαδή, πηγαίνει ο απογραφέας χτυπάει το κουδούνι και του κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα πριν προλάβει να τους πει οτιδήποτε. Αυτά τα άτομα, αφού ενημερωθούν ότι πρόκειται για την απογραφή, απευθύνονται πλέον σε μας τηλεφωνικώς και ζητούν να τους δώσουμε το μοναδικό κωδικό για να αυτοαπογραφούν», τόνισε ο διευθυντής της τοπικής στατιστικής υπηρεσίας, Νίκος Μουρτζούχος, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος έχει αγανακτήσει από τη συχνότατη διανομή εντύπων και περνούν τους απογραφείς για πωλητές ή διανομείς εντύπων».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, ζήτησε υπομονή από όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη τον κλειδάριθμο που χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουν.

Για τους μετανάστες, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι απογράφονται όλοι, θεωρούνται όμως μόνιμοι κάτοικοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 12 μήνες, όπως και στις άλλες χώρες.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται μειωμένος κατά 150.000 με 200.000 άτομα. Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, αναμένονται στους δύο με τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Α.Π.