Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Μεσσηνίας για τη σταφίδα

Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Μεσσηνίας για τη σταφίδα

Στην Αθήνα θα βρεθούν αύριο οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου προκειμένου να ζητήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ήδη από το καλοκαίρι χιλιάδες παραγωγοί εκπέμπουν SOS έπειτα από τη ραγδαία (άνω του 50%) πτώση της τιμής στη σταφίδα, σε συνδυασμό με τους τόνους αδιάθετου «μαύρου χρυσού» που παραμένουν στα χέρια τους, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, όπως καταγγέλλουν, αλλά και εξαιτίας συντεχνιακών συμφερόντων και άστοχων κυβερνητικών χειρισμών.

Η φετινή παραγωγή δεν έχει πουληθεί και κινδυνεύει να καταστραφεί στα αμπέλια. Ενδεικτική του πολυσύνθετου προβλήματος είναι και η κατακόρυφη πτώση της τιμής παραγωγού από περίπου 2 ευρώ το κιλό το 2019 σε 1,5/κιλό, περίπου το 2020 και φέτος μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ το κιλό, με ορισμένους εμπόρους να την αγοράζουν ακόμα και έναντι 0,5 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τη συμμετοχή των παραγωγών και τη συμπαράσταση των εκπροσώπων των Δήμων, της Περιφέρειας, των παραγωγικών φορέων, ζήτησε για το πελοποννησιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, με αίτημα τη στήριξη της σταφίδας και τη διάσωση της καλλιέργειας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας”, Γιώργος Λαζόγιαννης.

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ηγεσία των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την καταστροφή που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί και το αίτημα απόσυρσης των αποθεμάτων.

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι η σταφίδα έχει απαξιωθεί και, μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη σε περιοχές της Πυλίας ξεκωλώνονται αμπέλια, ενώ οι “μνηστήρες”, όπως τους αποκάλεσε, έχουν ήδη εμφανιστεί και νοικιάζουν τη γη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο Γιώργος Λαζόγιαννης ανέφερε ότι όποιος δεν μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Παρασκευής με δικό του μέσο, μπορεί να το κάνει με λεωφορεία που θα βάλει η Ένωση και τα οποία θα πάρουν παραγωγούς στις 8.00 το πρωί από τη Μεσσήνη, στις 7.30 το πρωί από το Βλαχόπουλο και στις 8.00 το πρωί από την Καζάρμα. Το συλλαλητήριο, είπε ο πρόεδρος, θα γίνει στις 11.30 το πρωί, κάτω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας τόνισε ότι το συλλαλητήριο δεν είναι κομματικό, αλλά μια “κραυγή αγωνίας” για τη στήριξη των παραγωγών και τη διάσωση της καλλιέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των παραγωγών στην Αθήνα με τα λεωφορεία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, ενώ ανέφερε ότι όσοι θέλουν να κρατήσουν θέση, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2721081095.

Α.Π.