Μεθεόρτια από τη συγκέντρωση Παπανδρέου

Μεθεόρτια από  τη συγκέντρωση Παπανδρέου

Ασφαλώς και θα πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι όσοι και όσες είχαν την ευθύνη της συγκέντρωσης προχθές στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου, Γιώργο Παπανδρέου.

Καιρό είχαν να δουν φίλοι και μέλη του Κινήματος Αλλαγής τόσο πολυπληθή συγκέντρωση, εν μέσω πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ΚΙΝΑΛ έχουν σαφή χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεται αρκετά χρόνια σε μονοψήφια εκλογικά επίπεδα.

Αναπόφευκτα σχεδόν η εκλογική ανάκαμψη αναδεικνύεται σε κεντρικό ζητούμενο. Άρα το πιθανότερο είναι οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν πρωτίστως με βάση το κριτήριο της εκλογιμότητας. Δηλαδή, με βάση την ικανότητά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους άλλων κομμάτων (ή και όσους επιλέγουν αποχή) προκειμένου να διευρύνουν την εκλογική απήχηση του δικού τους.

Βεβαίως, για την ώρα τουλάχιστον, είναι μάλλον δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος έχει σαφές προβάδισμα. Τα δείγματα των ερευνών είναι μικρά, το εύρος του στατιστικού σφάλματος αρκετά μεγάλο και οι δημοσκοπικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων σχεδόν οριακές.

Φαίνεται, όμως, ότι τον πρώτο λόγο θα έχει όποιος καταφέρει να πείσει ότι είναι σε θέση, καλύτερα από τους άλλους, να εγγυηθεί την εκλογική ενίσχυση του κόμματος.
Α.Π.