Σαϊτοπόλεμος: Το Γενάρη συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη

Σαϊτοπόλεμος: Το Γενάρη συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη

Με αργούς και εξαντλητικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι καταθέσεις και η εξέταση μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη το Πάσχα του 2019, κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου.

Χθες διεξήχθη η τρίτη συνεδρίαση για την υπόθεση και η δίκη συνεχίσθηκε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης μάρτυρα που έχει μελετήσει χρόνια το έθιμο του σαϊτοπόλεμου και τους σαϊτολόγους και την ημέρα του δυστυχήματος βρισκόταν εκεί. Επίσης, κατέθεσε ένας αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Η εκδίκαση διεκόπη με τη λήξη του ωραρίου και θα συνεχισθεί στις 20 Ιανουαρίου 2022, με την κατάθεση της συζύγου του άτυχου Κώστα Θεοδωρακάκη, η οποία εκείνες τις τραγικές στιγμές παρακολουθούσε την εκδήλωση μέσα από τη ζωντανή μετάδοση που έκανε ο άντρας της…

Διαδικασία

Ο άνθρωπος που έχει μελετήσει το έθιμο του σαϊτοπόλεμου και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του χθες δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων, τόσο από την Έδρα όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η σαΐτα δεν είναι εκρηκτικό αλλά «φωτιά», ενώ υποστήριξε ότι τηρούνται κανόνες κατά την κατασκευή τους, επειδή χρησιμοποιούνται μπαρούτι και πυρίτιδα.

Όπως τόνισε, το μπαρούτι που προμηθεύεται κάθε «μπουλούκι» βρίσκεται υπό τον αυστηρό  έλεγχο του «καπετάνιου» του και κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του μυστικά για την κατασκευή των σαϊτών.

Είπε ακόμη πως τηρούνται κανόνες ασφαλείας και πως όταν φτιάχνονται οι σαΐτες, οι σαϊτολόγοι «ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν». Ο δε «καπετάνιος» ορίζει 3-4 «ψυχογιούς» που επιβλέπουν την κατασκευή των σαϊτών.

Μέχρι το τραγικό περιστατικό, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, οι κίνδυνοι που υπήρχαν ήταν μη σκάσει στα χέρια κανενός σαϊτολόγου η σαΐτα την ώρα που τη ρίχνει, υπογραμμίζοντας ότι από το 1887 που χρονολογείται το έθιμο μέχρι και το 2018 δεν είχε συμβεί ποτέ ατύχημα με θεατή.

Το 2015 ανέφερε ότι υπήρξε σοβαρός τραυματισμός σαϊτολόγου, διότι χωρίς να το γνωρίζει ο υπεύθυνος τοποθέτησε μέσα στο  ταγάρι με τις σαΐτες και κροτίδες, με αποτέλεσμα αυτές να ανάψουν και να εκραγούν.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι το 2019, στην έναρξη του εθίμου, στο πρώτο «μπουλούκι» που έριξε σαΐτες περιλαμβάνονταν αρκετά παιδιά και γυναίκες.

Διοργανωτής ο Δήμος

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, όταν ρωτήθηκε κατέθεσε ότι διοργανωτής του σαϊτοπόλεμου ήταν ο Δήμος Καλαμάτας και η επιχείρηση «Φάρις», ενώ υπογράμμισε ότι οι σαϊτολόγοι δεν είχαν καμία σχέση και ήταν απλώς εκτελεστές της διαδικασίας.

Για το τραγικό περιστατικό, ο μάρτυρας είπε ότι δεν ξέρει αν η φονική σαΐτα έφυγε από σακούλι σαϊτολόγου ή το έδαφος, όμως καταθέτοντας την προσωπική του εκτίμηση ανέφερε πως πιστεύει ότι έφυγε από το έδαφος: ήταν μια σαΐτα που είτε δεν είχε σβήσει τελείως όταν την πέταξε ο σαϊτολόγος που την έριξε είτε είχε πέσει από το σακούλι κάποιου σαϊτολόγου και πήρε φωτιά από κάποια διπλανή.

Για το περιστατικό που φαίνεται και στα βίντεο, όπου σακούλι σαϊτολόγου παίρνει φωτιά, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι φαίνονται δύο σαΐτες να φεύγουν προς τον ουρανό και μετά ο σαϊτολόγος να βγάζει το σακούλι από το λαιμό του και να το πατάει στο έδαφος, για να συγκρατήσει τις υπόλοιπες και να μην ανάψουν ή φύγουν.

Τέλος, χθες κατέθεσε και αστυνομικός της Ασφάλειας, ο οποίος είπε ότι μετά το τραγικό περιστατικό τού δόθηκε εντολή και έγιναν έρευνες στις αποθήκες που φτιάχνονταν οι «σαΐτες», ενώ κατασχέθηκαν σαΐτες και διάφορα άλλα υλικά.

Επίσης, ότι και το 2020 έκαναν έρευνες σε χώρους «μπουλουκιών» και σχηματίσθηκαν τουλάχιστον δύο δικογραφίες.

Της Βίκυς Βετουλάκη