«ΘΑΡΡΟΣ» 20 Ιουλίου 1916: Άλματα τοπικής προόδου

«ΘΑΡΡΟΣ» 20 Ιουλίου 1916: Άλματα τοπικής προόδου

Τράπεζα Ι.Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑΣ

Μέγα οικονομικόν γεγονός συνετελέσθη προ τινός εν τη πόλει των Καλαμών. Γεγονός αξιοπαρατήρητον από προοδευτικής απόψεως εν τη εξελίξει της οικονομικής καταστάσεως της αγοράς μας, και ιδιαιτέρως υπό τον τύπον της ετερορρύθμου εταιρείας υφ’ ην τούτο παρουσιάσθη εις τα χρονικά της οικονομικής ζωής της ημετέρας προόδου. Το γεγονός της ιδρύσεως της Τραπέζης Ι.Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑΣ, υπό τύπον ετερορρύθμου εταιρείας.

Η ίδρυσις της τραπέζης ταύτης συντελείται υπό καλούς οιωνούς, εδραζομένη επί των δύο μεγάλων κοινωνών της επιτυχίας: α) της προς αλλήλους εμπιστοσύνης των συμβαλλομένων και εκείνης των προς αυτούς συναλλασσομένων και β) της υπό των άνω τύπον συγκεντρώσεως απεριορίστου ποσού κεφαλαίων και της εκλογής ικανών προσώπων, δι’ ων συλλήβδην, τοιαύτης φύσεως ιδρύματα αποβαίνουσι κοινωφελή και δια της εν ευρυτάτη κλίμακι εξυπηρετουμένης εσωτερικής τε και εξωτερικής συναλλαγής, καθίστανται ιδρύματα εθνικά, ιδρύματα παραγωγικά, ως συμβαίνει και με τας άλλας Τραπέζας, και δη την Εθνικήν.

Το κύρος και η χαρακτηριστική πρωτοβουλία του κατά πάσαν πιθανότητα ιδρυτού της ομωνύμου Τραπέζης, ενθουσιάζουσιν ουχί έναν οικονομικόν παρατηρητής, αλλ’ οιονδήποτε προοδευτικόν ανακαινιστήν, παρατηρούντα ν’ ανέρχηται εκ των σπλάχνων του μεσσηνιακού λαού και να επικάθηται επί τραπεζικού ΘΩΚΟΥ πολίτης Μεσσήνιος δι’ αόκνου εργασίας και αξιοζηλεύτου εμπορικής τακτικής, κατασυντριβομένου τούτω σιγά σιγά του επικρατήσαντος από της συστάσεως του Ελληνικού Βασιλείου συστήματος της ιδιωτικής μεσσηνιακής τραπεζιτικής τοκογλυφίας.

Η συμμετοχή της Λαϊκής Τραπέζης ως ετερορρύθμου εταίρου εν τη ανωτέρω τραπέζη προσδίδει τιμήν εις την μεσσηνιακήν συναλλαγήν και μετά χαράς παρατηρεί τις, πεποίθησιν εις την μεσσηνιακήν εμπορικήν πίστιν, και μέγα ενδιαφέρον δια το μέλλον της πόλεώς μας, λόγω των διαφόρων γεωργικών προϊόντων μας και του λιμένος μας, και δέον η ευμενής αύτη εκδήλωσις να τονισθή ιδιαιτέρως, διότι δεν προέρχεται από κερδοσκοπικάς διαθέσεις απλού χρηματιστού ή μεγάλου κεφαλαιούχου, αλλ’ από το πνεύμα Συμβουλίου αυτοδημιουργηθείσης Τραπέζης, Συμβουλίου κατορθώσαντος ν’ αναδείξη ίδιον πιστωτικόν ίδρυμα εις ελάχιστον χρονικόν διάστημα, κατόρθωμα παρατηρούμενον ως προς την ταχύτητα και τα αποτελέσματα μόνον εις Αμερικανικάς επιχειρήσεις.

Δεν είναι ανάγκη ν’ αναζητήση τις τους λοιπούς εταίρους, ίνα δια της προσωπικής υποστάσεως προσδώση μείζονα αίγλην, παραστήση τα εχέγγυα της Νέας Τραπέζης και εξάρη εξ αγαθής προαιρέσεως την συντελεσθείσαν τραπεζιτικήν πρόοδον της πόλεώς μας. Αρκεί να πιστεύση εις την αδιάσειστον αλήθειαν του αρχαίου ευαγγελικού ρητού «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» και ας χαιρετίση την ίδρυσιν της τραπέζης ταύτης, ως συνέχειαν μεγαλειτέρας εμπορικής προόδου, και επισκοπών γενικώτερον την κατάστασιν, ας εικάση την σκοπιμότητα και τας ωφελείας του ιδρύματος τούτου.

Αι Τράπεζαι ιδρυόμεναι επί σκοπώ κέρδους έναντι προμηθείας ή τόκου, υποβοηθούσι τα στοιχεία των διαφόρων παραγωγικών κλάδων, εξυπηρετούσαι τας συνδεδεμένας κατά φυσικόν και τεχνικόν λόγον προς ταύτα διαφόρους ανάγκας προς όφελος και του λαού και του έθνους.

Είναι ευτυχείς επομένως οι άνδρες εκείνοι οίτινες δια της πρωτοβουλίας αυτών, των χρημάτων των, των φιλοδοξιών των, αντιλαμβάνονται την ωφελιμότητα της δυνάμεώς των και την διαθέτουσι προς οιονδήποτε όφελος, ουχί ως δούλοι επιχειρηματίαι του χρυσού, αλλ’ ως ερασιτέχναι εργάται της προόδου της κοινωνίας.

Ευτυχεστέρα δε η κοινωνία εκείνη ήτις εν τω προσώπω ενίων ανευρίσκει τους εργάτας της προόδου της και της ευημερίας της, και δια της εμπιστοσύνης της ενθαρρύνει τούτους εις τα διάφορα έργα των.

Επειδή δε σήμερον (ως και προ ενός περίπου έτους, αναπτύσσων λύσιν τινά ζητήματος των σύκων, έγραψα, ότι δια του εμπορίου και της συναλλαγής έχει έλθει εις άμεσον επικοινωνίαν ολόκληρος η οικουμένη και έχουν καταστή τα κυριώτερα μέσα της εξυπηρετήσεως των αναγκών του ανθρώπου) αντιλαμβανόμεθα όλοι τα αγαθά της χρηστής συναλλαγής και διατί εν τω προσώπω του Νέου Μεσσηνίου Τραπεζίτου ενυπάρχει δημιουργικόν κοινωφελές δαιμόνιον, εκδηλούμενον δια μακροχρονίου πείρας και σειράς επιτυχιών και διότι εκ των στενών σχέσεων της μεσσηνιακής κοινωνίας εδημιουργήθη μεγάλη προς αυτόν εμπιστοσύνη, είμαι πεπεισμένος ότι δια της ιδρύσεως της ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ τίθενται τα θεμέλια νέας εμπορικής περιόδου, και ότι ασφαλώς δια διαφόρων συνδυασμών, τη αρρωγή και των άλλων Τραπεζών, θα αναφανώσι ποικίλαι επιχειρήσεις τοπικού και γενικού χαρακτήρος, αναζητούσαι εν μέρει την ευημερίαν του μεσσηνιακού κόσμου.

Ο τύπος της συστάσεως της Τραπέζης ταύτης ημίν εν αληθώς μεγαλουργόν σχέδιον. Ετερόρρυθμοι εταιρείαι παρ’ ημίν ελάχισται υπάρχουσι, ενώ αλλαχού έχουσιν εξελιχθή εις τον τελειότερον τύπον του συνασπισμού ατόμων και κεφαλαίων.

Τα παμμέγιστα αμερικανικά συνδικάτα είναι παρομοίου τύπου, διότι δε η αναγέννησις και η καταπληκτική επιτυχία τούτων οφείλεται κατά μέγα μέρος εις την πρωτοβουλίαν των ιδρυτών και των κατά τόπους συνεργατών αυτών ως αντιλαμβανομένων εκ του σύνεγγυς τας ελλείψεις, τας ανάγκας ή τα πλεονεκτήματα της κοινωνίας μεθ’ ης επικοινωνούσι, και διότι η αρτισύστατος Τράπεζα ενέχει στοιχεία σχέσεως και αλληλουχίας προς αυτά, παρέχει τινί πλείστα όσα ενδεικτικά παρομοίας επιτυχίας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολύ ταχέως θα αναφανώσι υποκαταστήματα ταύτης εις τας κυριωτέρας και τας μάλλον συμφερούσας ημίν παγκοσμίους αγοράς, δια της προσχωρήσεως ικανών εταίρων, χρηματοδοτών ή αξιοπίστων Εμπορικών και Τραπεζικών Οίκων.

Επικοινωνούσα δε ούτω δια του συστηματικού και καθ’ όλα υγιούς συνδυασμού τούτου προς πολλάς εξωτερικάς αγοράς και αποδυομένη εις έναν ευγενή αγώνα με την δύναμιν της συγχρόνου αντιλήψεως, δύναται να καταστή συν τω χρόνω αξιόλογος ενεργητική μονάς εν τη διεθνεί αμίλλη, και συντελέση και αύτη εις την ένωσιν και κοινήν ενέργειαν των εξωτερικών ελληνικών οίκων, εν πνεύματι τραπεζιτικής και εμπορικής αλληλεγγύης, χάριν του εθνικού μας εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, διότι μετά το πέρας του ευρωπαϊκού πολέμου θέλει επακολουθήσει αγριώτερος επί πολλά έτη ο οικονομικός πόλεμος, και θα παραστή ανάγκη χάριν της εθνικής ημών αξιοπρεπείας και των ποικίλων συμφερόντων ημών να ενωθώμεν και παρακολοθήσωμεν κατά πόδας τους άλλους λαούς, ίνα μη υποδουλωθώμεν αυτοίς και δυνηθώμεν να χωρήσωμεν και ημείς χειραφετημένοι εις τας ανοιγομένας πύλας του νέου σταδίου της ανθρωπίνου σταδιοδρομίας.

Κ.Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ