Τιμήθηκε και στην Καλαμάτα η εξέγερση των φοιτητών

Τιμήθηκε και στην Καλαμάτα  η εξέγερση των φοιτητών

Σχεδόν μισό αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα περίμενε κανείς ότι τα γεγονότα εκείνου του Νοεμβρίου του ‘73 θα είχαν περιέλθει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των ιστορικών.

Ωστόσο, ενώ η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί μείζον γεγονός της νεότερης ιστορίας της χώρας, το οποίο χρήζει βαθύτερης επιστημονικής έρευνας, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη επέτειο.

Το “αποτύπωμά” του παραμένει ορατό στο ιδεολογικό και θεσμικό πλαίσιο της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, το Πολυτεχνείο διατηρείται ως σημείο αναφοράς για τη νεολαία κάθε εποχής που αμφισβητεί το συντηρητισμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για μια σειρά από άλλους, κορυφώθηκαν χθες και στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου με δύο πορείες.

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, τα αιτήματα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι και σήμερα επίκαιρα, ενώ αποτελούν παρακαταθήκη για τη διεκδίκηση πλήρους και σταθερής εργασίας για τους εργαζομένους, για ισχυρή κοινωνική προστασία, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με το μήνυμα ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στους αγώνες του λαού. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η απάντηση των εργαζόμενων στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης έρχεται από το Πολυτεχνείο, που δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα και η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι η μόνη λύση.

“Τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 και τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα: ψωμί – παιδεία – ελευθερία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών”, σημείωσαν, επίσης, οι παρευρισκόμενοι.