Απογραφή – Μεσσηνία: Σε παραίτηση το 20% των απογραφέων λόγω κακής συμπεριφοράς πολιτών

Απογραφή – Μεσσηνία: Σε παραίτηση το 20% των απογραφέων λόγω κακής συμπεριφοράς πολιτών

Η κακή συμπεριφορά εκ μέρους των πολιτών και η άρνησή τους ακόμη και να τους ακούσουν έχουν οδηγήσει και στη Μεσσηνία πολλούς απογραφείς σε παραίτηση. Κάποιοι δεν έχουν διστάσει να αφήσουν ελεύθερα ακόμα και τα σκυλιά τους, για να «πείσουν» τους απογραφείς να φύγουν.

Αυτά κι άλλα τραγελαφικά συμβαίνουν στη Μεσσηνία, με κάποιους να μην μπορούν να αντιληφθούν ότι η απογραφή είναι προς όφελός τους, προς όφελος του Δήμου τους και, κατ’ επέκταση, της Ελλάδας, για διεκδίκηση κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων από προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η προϊσταμένη της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη Μεσσηνία και επόπτρια της απογραφής στο νομό, Γεωργία Ξυπολύτου, περίπου το 20% των απογραφέων εξαιτίας κυρίως της συμπεριφοράς πολιτών, αλλά και για άλλους λόγους, έχει παραιτηθεί.

Παραιτούνται

Όπως μας είπε η κα Ξυπολύτου, έχουν καταγραφεί αρκετά προβλήματα με πολίτες στη Μεσσηνία και οι απογραφείς παραιτούνται. Κάποιοι κλείνουν τις πόρτες τους ή αφήνουν τα σκυλιά και κυνηγούν τους απογραφείς. Αυτό, όπως είπε, έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές και σε απογραφέα και σε τομεάρχη.

«Ο κόσμος σε κάποιες περιπτώσεις αρνείται όχι μόνο να απογραφεί, αλλά και να δεχθεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Πηγαίνει ο απογραφέας, χτυπάει το κουδούνι και τους κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα. Τα παιδιά τα παρατούν με τέτοιες συμπεριφορές. Βέβαια, είναι και η περιοχή μας λίγο περίεργη με περιοχές που είναι δυσπρόσιτες και χρειάζεται αρκετό περπάτημα σε κάποιες περιπτώσεις. Λίγο ο καιρός, λίγο και το μάζεμα των ελιών αυτή την εποχή, κάποιοι τα παρατούν και γι’ αυτούς τους λόγους», είπε η κα Ξυπολύτου, σημειώνοντας ότι έχει παραιτηθεί περίπου το 20% των απογραφέων της Μεσσηνίας.

Τα κενά σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτονται και, όπως εκτίμησε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, το έργο της απογραφής στο νομό μας θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Σημαντικό ποσοστό πολιτών ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για ηλεκτρονική απογραφή με τον κωδικό που τους παραδίδεται από τους απογραφείς, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που έχουν καθολική άρνηση, δε θέλουν να απογραφούν και μετατρέπονται σε… αρνητές της απογραφής.

Ευτυχώς, βέβαια, αυτοί που αρνούνται ή δημιουργούν προβλήματα, δεν είναι η πλειοψηφία, ενώ η υπηρεσία δέχεται και αρκετά τηλεφωνήματα από κόσμο που ζητά ενημέρωση και ανησυχεί που ακόμα δεν τους έχει επισκεφτεί απογραφέας.

Όσοι δεν ολοκληρώσουν την απογραφή ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφθεί απογραφέας για να γίνει η απογραφή με τον κλασσικό τρόπο.

Εμπιστευτικά στοιχεία

Η κα Ξυπολύτου υπογράμμισε πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η απογραφή στον τόπο κατοικίας του είναι προς όφελος της χώρας και του κάθε Δήμου, γιατί στα στοιχεία αυτά στηρίζονται η ανάπτυξη, η οικονομία και οι χρηματοδοτήσεις.

Επίσης, τόνισε ότι τα στοιχεία των πολιτών που απογράφονται δε διασταυρώνονται με καμία άλλη υπηρεσία, είναι εμπιστευτικά και αποτελούν στατιστικό απόρρητο.

Επισημαίνεται ότι οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα χρώματος σκούρου μπλε που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δε χρειάζεται να δείξετε το σπίτι σας, παρά μόνον να απαντήσετε στις ερωτήσεις, οι οποίες μπορούν να δοθούν στην είσοδο.

Ο απογραφέας, στο πρώτο στάδιο της εργασίας του, επισκέπτεται όλες τις κατοικίες και τα νοικοκυριά της περιοχής του, προκειμένου να αφήσει σε κάθε κατοικία μία επιστολή με το Μοναδικό Κωδικό Απογραφής κάθε νοικοκυριού. Ο Κωδικός Απογραφής είναι απαραίτητος για τους εκπροσώπους των νοικοκυριών που θα προβούν σε ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Ο απογραφέας θα είναι διαθέσιμος τηλεφωνικά προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί του απογραφόμενοι για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Σε επόμενο στάδιο, όσα νοικοκυριά δεν καταστεί δυνατόν να αυτοαπογραφούν, θα τα επισκεφτεί ο απογραφέας για να τα απογράψει με τη διαδικασία της συνέντευξης με έντυπο ερωτηματολόγιο. Ο απογραφέας, κατά την επίσκεψή του στα νοικοκυριά, ενδέχεται να ζητήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας για τον προγραμματισμό της συνάντησης διεξαγωγής της συνέντευξης ή/και την παροχή τυχόν διευκρινίσεων μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη