Γκρίζα ζώνη στα νέα κυβερνητικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Γκρίζα ζώνη στα νέα κυβερνητικά μέτρα ενόψει Χριστουγέννων

Ανοιχτή εκκρεμότητα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς άνω των 60 ετών, “φέρνουν” τα νέα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Υπό το καθεστώς εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, ανακοινώθηκε μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία πάρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχοντας ως στόχο, αφενός, την αύξηση των εμβολιασμών και, αφετέρου, την προστασία της δημόσιας υγείας (και) εν όψει των Χριστουγέννων.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα αυτά μέτρα αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ στην περίπτωση που οι ίδιοι δεν επιθυμούν να προβούν σε εμβολιασμό προγραμματίζοντας την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, τότε θα τους προστίθεται μηνιαία διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Όπως διασαφηνίστηκε, το πρόστιμο αυτό θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ, ενώ τα έσοδα που θα προκύπτουν «θα πηγαίνουν» σε ένα νέο ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ της χώρας.

Εκκρεμότητα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί άνω των 60

Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί ποια πρόκειται να είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς άνω των 60 ετών, οι οποίοι αυτό το διάστημα βρίσκονται ήδη σε αναστολή. Έπειτα από την ανακοίνωση του παραπάνω μέτρου, θα υποχρεούνται να καταβάλουν επιπλέον 100 ευρώ μηνιαίως, εφόσον διατηρούν την αρχική τους θέση να μην εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού, και με δεδομένο ότι στερούνται ήδη του μισθού τους.

Διαθέσιμα self-test την επόμενη εβδομάδα

Ταυτόχρονα, ένα ακόμα μέτρο που πάρθηκε, εν όψει των εορτών, είναι η διάθεση δωρεάν ενός self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο ή μη, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακολούθως, η ίδια πρακτική θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, για να σκιαγραφηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Χρ.Μ.