Η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη αποφάσισε κοπή της υπεραιωνόβιας «μουριάς του Ταμβάκη»

Η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη αποφάσισε κοπή της υπεραιωνόβιας «μουριάς του Ταμβάκη»

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας προκάλεσε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη, δια του αντιδημάρχου Αντωνίου Βλάχου, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για κοπή-εκρίζωση της υπεραιωνόβιας «μουριάς του Ταμβάκη» στο πεζοδρόμιο του διατηρητέου κτηρίου Σπέντζα στα Φιλιατρά.

Η απόφαση της Ε.Π.Ζ. ελήφθη με θετικές ψήφους μόνο των τεσσάρων αντιδημάρχων της διοίκησης Λεβεντάκη, Αντωνίου Βλάχου, Δημητρίου Στριμπάκου, Νικολάου Φρούσου και Αλεξάνδρου Κουτρουμπή και την καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Ιωάννης Κατσούλας, Μαρία Πανουσιοπούλου και Παναγιώτης Τσαφαράς. Στην απόφαση με θέμα «Η υπ. αριθ. 14619/09-10-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου, περί κοπής – εκρίζωσης μιας μουριάς που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο στη γωνιά κτηρίου Σπέντζα και του κεντρικού πεζόδρομου της Δ.Κ Φιλιατρών», που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 9ΩΖΣΩΗΕ-Ν3Ζ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ε.Π.Ζ., αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, εισηγούμενος το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε: «Η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου διαβίβασε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής την υπ. αριθ. 14619/10-11-2021 εισήγησή της στην οποία αναφέρει: “Την Τρίτη 09 Νοεμβρίου 2021, ο γεωπόνος Παρασκευάς Μηλιώνης, υπάλληλος της ΔΔΑΑΠ&Π, διενήργησε αυτοψία φυτοϋγειονομικής κατάστασης ενός δένδρου του είδους μουριάς, που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο του κτηρίου Σπέντζα στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, μετά από αίτημα της κυρίας Παναγιώτας Ταμβάκη του Σπυρίδωνα, για καλλιεργητική φροντίδα του από την ιδία. Διαπιστώθηκε πως είναι ένα κατακρεουργημένο δένδρο που έχει προσβληθεί από ωίδιο και σκωρίαση σε όλο το φύλλωμά του, και η πολυπορίαση (κουφάλιασμα) έχει διαχωρίσει το φλοιό του σε δύο τμήματα με αποκομμένο τον κεντρικό κύλινδρο του κορμού. Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας προτείνει: Την κοπή – εκρίζωση της μουριάς και την αντικατάστασή της με το ίδιο είδος, στο ίδιο σημείο ως οικολογικό αντιστάθμισμα, στην περίπτωση που δε γίνουν οι εργασίες διαμόρφωσης του πεζοδρομίου (αναμενόμενη δημιουργία πάρκινγκ). Παρακαλούμε για τη λήψη απόφασης επ’ αυτού”».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μαρία Πανουσιοπούλου, η οποία ανέφερε: «Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Βλάχου, αρμοδίου αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι πρέπει να κοπεί – εκριζωθεί η υπεραιωνόβια μουριά, που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο του κτηρίου Σπέντζα στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, διότι παρατηρείται τροχονομικό μπάχαλο στη συγκεκριμένη θέση, έχω να σημειώσω τα κάτωθι: Σύμφωνα με το αριθ. 14619/10-11- 2021 της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προτείνεται κοπή – εκρίζωση του συγκεκριμένου δέντρου, προκειμένου να δημιουργηθεί θέση πάρκινγκ και εδώ ερωτώ: Κύριε πρόεδρε, λάβατε υπόψη σας: 1. Το αριθ. Πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/464152/22.10.2021 έγγραφο με θέμα “Μη έγκριση μελέτης: Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου)» Δ.Ε Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας”, το οποίο επισυνάπτω και συγκεκριμένα το σημείο 6 που απορρίπτει τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δεντροφύτευσης στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό μνημείο Γ. Σπέντζα; 2. Προβήκατε σε θεραπεία της υπεραιωνόβιας μουριάς; Και εάν ναι, ενημερώστε μας σχετικά. 3. Έχετε έτοιμη μελέτη για τις εργασίες διαμόρφωσης του συγκεκριμένου πεζόδρομου; 4. Η υπεραιωνόβια μουριά έχει ιστορικό χαρακτήρα και πρόκειται να χαρακτηρισθεί με σήμανση από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο αναφοράς της Επανάστασης του 1821 με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Επειδή δε με πείσατε με την τοποθέτησή σας, κε συνάδελφοι, προτείνω να αναβληθεί το θέμα προκειμένου να το εξετάσετε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει και εάν δεν το αναβάλλετε, έχετε την αρνητική μου ψήφο».

Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Τσαφαράς: «Το δέντρο το οποίο θέλετε να ξεριζώσετε έπειτα από προσωπική υπόδειξη του κ. Παρασκευά Μηλιώνη, χωρίς να έχει καμία φυτοϋγειονομική ανάλυση με αποτελέσματα από το Φυτοϋγειονομικό Ινστιτούτο “Μπενάκειο”, αποτελεί μόνο ένδειξη. Σας γνωρίζω ότι το δέντρο πρόκειται να συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα δέντρα για τον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το δέντρο είναι ηλικίας άνω των 300 χρόνων και με βάση την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν επιτρέπετε καμία παρέμβαση στο χώρο, γι’ αυτό ψηφίζω όχι».

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιάννης Κατσούλας: «Η μουριά που προτείνετε να ξεριζώσετε είναι ένα δέντρο υπεραιωνόβιο, 315 ετών και αναμένεται γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας. Τέτοια δέντρα είναι ιστορικού χαρακτήρα και όχι μόνο δεν πρέπει να καταστρέφονται, αλλά πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και να αναδεικνύονται. Γι’ αυτό ψηφίζω όχι στην κοπή του».

Τελικά, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

«1. Εγκρίνει την υπ. αριθ. 14619/10-11-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Μειοψηφούντων των κ.κ. Τσαφαρά Παναγιώτη, Κατσούλα Ιωάννη, Πανουσιοπούλου Μαρία, οι οποίοι ψήφισαν κατά. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 22/2021».

Στα Φιλιατρά, ήδη από προχθές μετά το μεσημέρι που έγινε γνωστό ότι ελήφθη η ως άνω απόφαση, προκαλούνται αντιδράσεις κατοίκων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων, οι οποίες και θα κλιμακωθούν, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή του υπεραιωνόβιου δέντρου της «μουριάς του Ταμβάκη». Για τους Φιλιατρινούς αποτελεί μνημείο της φύσης απείρου κάλλους και παράλληλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική δραστηριότητα στα Φιλιατρά από αιώνες, ενώ σε συζητήσεις τους θυμίζουν την πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που απέρριψε τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας στην οποία περιλαμβανόταν η απομάκρυνση της «μουριάς του Ταμβάκη» για δημιουργία πάρκινγκ.

Του Ηλία Γιαννόπουλου