«Όνειρα σε μαύρο φόντο»: Εντυπωσιάζει η έκθεση του Δημήτρη Ηλιόπουλου

«Όνειρα σε μαύρο φόντο»: Εντυπωσιάζει η έκθεση του Δημήτρη Ηλιόπουλου

Εντυπωσιακή είναι η απήχηση που γνωρίζει η έκθεση ζωγραφικής «Όνειρα σε μαύρο φόντο» του Δημήτρη Ηλιόπουλου που εκτίθεται στην Πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου και περιλαμβάνει 53 πορτραίτα με πρόσωπα, κυρίως παιδιά, του σύγχρονου προσφυγικού δράματος. Ιδιαίτερα οι μητέρες με μωρά και νήπια στην αγκαλιά συγκλονίζουν, παραπέμποντας, αν και αλλόθρησκες συνήθως, απ’ ευθείας στην χριστιανική Παναγία.

Πολυάριθμοι επισκέπτες κάθε ηλικίας και δεκάδες σχολεία όλων των βαθμίδων με εκατοντάδες μαθητές από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας έχουν ξεναγηθεί μέχρι στιγμής. Προχθές ήταν η σειρά του νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, με τις δασκάλες των παιδιών να εξηγούν ότι η έκθεση ήρθε να βοηθήσει και να προσθέσει νέες αφορμές για συζήτηση και άλλες πτυχές στη διδασκαλία της ενότητας για τα συναισθήματα.

ίδιος ο Καλαματιανός ζωγράφος, Δημήτρης Ηλιόπουλος, έχει κάνει την πινακοθήκη …δεύτερο σπίτι του, ξεναγώντας τους επισκέπτες και τα παιδιά, που τον συγκινούν ιδιαίτερα με την παρουσία, το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις τους. Σημείο εκκίνησης είναι συνήθως εκείνος ο πίνακας με το χαμογελαστό κορίτσι με το βελούδινο πορφυρό φόρεμα που έχει χάσει τα πάντα, όχι όμως την αθωότητα, την αυθόρμητη χαρά και την αισιοδοξία του, σε αντίθεση με τα χορτασμένα παιδιά του δυτικού κόσμου που συχνά βυθίζονται στη γκρίνια και την κατήφεια, εστιάζοντας σε εκείνα που δεν έχουν και όχι σε εκείνα που έχουν…

Η Τέχνη ευαισθητοποιεί, καλλιεργεί την ψυχή, προβληματίζει, προσκαλεί σε μοίρασμα και συμμετοχή σκέψεων και συναισθημάτων, αντανακλά τον κόσμο μέσα από τη μοναδική ματιά και το χέρι του καλλιτέχνη. Και τα έργα του Δημήτρη Ηλιόπουλου, «Όνειρα σε μαύρο φόντο», έχουν την επιβλητική ομορφιά των ρεαλιστικών προσώπων, πάνω στα οποία καθρεφτίζεται ολοζώντανη η ανθρώπινη απόγνωση και αγωνία, αλλά μαζί και η ελπίδα, προβάλλοντας μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε, αλλάζοντας πρώτα τον εαυτό μας…

-Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 9/11 και είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου. Είναι επισκέψιμη καθημερινά 10 π.μ.-1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Χ.Ε.